Akár egy horrorfilm - Génmódosított rovarokat szabadítottak ránk véletlenül a kutatók
Jót akartak, ehhez képest a kísérlet visszafelé sült el, és nem sikerült megfékezniük a mutánsokat.

szunyog 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem egészen a tervek szerint alakult egy brazíliai kísérlet, melynek keretében tudósok több százezer genetikailag módosított szúnyogot szabadon engedtek, hogy csökkentsék a vírusterjesztő állatok számát. 

Az utólagos ellenőrzések azonban nem pont úgy végződtek, ahogy korábban elképzelték: a helyi természetes populációban ugyanis megjelentek a kieresztett mutánsok génjei, pedig ennek egyáltalán nem lett volna szabad megtörténnie. 

Félresikerült kísérlet

A kísérletet még 2013-ban indította el a brit székhelyű Oxitec nevű biotechnológiai cég. Munkatársai azért választották helyszínül a kelet-brazíliai Bahia államban található Jacobina kisvárost, mert azt minden irányban több kilométer széles száraz terület határolja, ahol a szúnyogok szaporodása nem lehetséges. 

Vagyis  a kieresztett szúnyogok maximum a helyi fajokkal keveredhetnek. A most létrejött hibridek azonban láthatóan képesek a szaporodásra, a kutatók pedig nem tudják, hogy ez miként befolyásolja majd a szúnyogok betegségterjesztő képességét.

27 hónap alatt 450 000 szúnyogot elengedtek

A kísérlet célja eredetileg az volt, hogy visszaszorítsák a régióban a szúnyogok által terjesztett betegségeket, például a Zikát, a csikungunya- és dengue-lázat. Mindehhez az Aedes aegypti nevű szúnyogfaj módosított változatát használták, az újonnan született mutánsban pedig a helyi mellett kubai és mexikói gének is megtalálhatók. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elképzelések szerint terméketlen utódoknak kellett volna kifejlődniük a bennük lévő génmutáció miatt, mégis tovább szaporodtak. Eleinte drámai mértékben visszaesett a helyi szúnyogpopuláció mérete, de az indulás után másfél évvel elkezdett helyreállni rend, és az egyedszám megközelítette az eredetit.

Szúnyogriasztó növények

A következő tíz növény illata számodra kellemes vagy semleges, de a szúnyogok valamiért ki nem állhatják, ezért messziről kerülik őket. Ezt fordíthatod a javadra a kertben vagy az erkélyen. Ha pedig az ajtó vagy az ablak közelébe teszed őket, éjszaka sem kell majd az idegtépő zümmögésre ébredned.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük