Melyik vércsoportot szeretik a legjobban a szúnyogok? Van, amelyik nem vonzza őket
Kutatások szerint a vércsoporttól is függ, hogy a szúnyogok kit csípnek meg.

szunyog-csipes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szúnyogcsípések igencsak kellemetlen velejárói a nyári és a kora őszi estéknek, ráadásul bosszantó vagy sem, akad olyan, akit egyszerűen még jobban szeretnek a vérszívók.

Hatalmas különbségek lehetnek arra nézve, hogy egy-egy ember vérét szívesen szívják-e a szúnyogok. Bár némiképp ezt az elfogyasztott ételek és italok is befolyásolják, kutatások bizonyítják, hogy a vércsoportnak is jelentős szerepe van a választásukban.

Melyik vércsoportot szeretik jobban a szúnyogok?

A Journal of Medical Entomology tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a szúnyogok legjobban a nullás vércsoportot szeretik. Ennél jóval ritkábban választják a B-s vércsoportot, míg a legritkábban az A-ra esik a választásuk, de azok is háttérbe szorulnak, akiknek az izzadságán nem érződik a vércsoport jele.

A szúnyogok ugyanis elsősorban szaglással választják ki az alanyt, akit megcsípnek, így a döntésben a lehelet és az izzadság játszik fontos szerepet, pontosabban a bennük lévő szén-dioxid, a tejsav és egyes baktériumok mennyisége. Ezek mindegyike vonzó a vérszívók számára.

A nullás vércsoport előnyei

Noha valóságos szúnyogmágnes, a nullás a legértékesebb vércsoportnak számít, mivel az Rh-negatívok bárkinek adhatnak vért, míg az Rh-pozitívok bárkinek, akinek vércsoportja ugyancsak Rh-pozitív. A nullás vér vörösvérsejtjeiben ugyanis nincs jelen A vagy B antigén, míg a plazmában A és B antitestek is vannak.

Milyen vércsoportba tartozol?

Ha felhőben repülnek rád a szúnyogok, valószínűsíthető, hogy nullás vércsoporttal rendelkezel, ez a jel azonban nem elegendő a meghatározáshoz. Szerencsére egy egyszerű otthoni teszt pár perc után megmutatja a valóságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az eltérő csoportú vért az immunrendszer támadásként érzékelné, ám a nullást antigén híján nem, azokat az A, a B és az AB típusok is képesek befogadni.

A 0+ vércsoportba tartozók minden nullástól kaphatnak vért, a 0- vércsoportúak azonban csak az ugyancsak Rh-negatív vérűekre számíthatnak vérátömlesztés idején. 

Sokak által vizsgált téma az is, hogy a vércsoport hatással van-e arra, hogy az ember mennyire fogékony egyes betegségekre. A kutatók az adatok alapján megfigyelték, hogy például a 0-s vércsoportúaknál kevésbé gyakori az emésztőrendszeri daganat, szemben az A-val, és szintén a 0-soknál ritkább a szívbetegség is, míg a trombózishajlam A, B és AB vércsoportúaknál gyakoribb. Ezek oka egyelőre nem ismert, ahogy a bizonyításuk sem teljes körű még.

Életet ment egy véradás

A véradás életet ment. Szerencsére akadnak olyan sztárok, akik jó példát mutatnak rajongóik számára, és büszkék rá, hogy segítenek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük