4 súlyos betegség, amit kiszűrnek, ha vért adsz
Neked is megéri segíteni!
Június 14. a véradók napja. Segíts ma te is másokon, illetve ne feledd, a véradás szűrővizsgálat is egyben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia országszerte, hogy a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához szükséges vérkészlet elegendő legyen Magyarországon.

Egy véradással akár három emberen is segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt-, illetve vérlemezke-koncentrátum lesz. Nem mellékesen pedig számos betegséget is kiszűrnek a vér utólagos vizsgálata során.

Ezért éri meg vért adni!

Már önmagában az is jó érzés, hogy olyanoknak lehetsz a segítségére, akiknek valóban szükségük lesz erre - ráadásul ezt nem pénzadománnyal teszed, hanem valami sokkal komolyabb dologgal. Évente mintegy 54-55 ezer új véradó csatlakozik a véradók táborához.

Ezeket a betegségeket szűrik ki véradáskor

A vérvétel az adminisztrációt követően egy rövid laboratóriumi és orvosi kivizsgálással kezdődik. Megmérik a vérnyomásodat, meghallgatják a szívedet és a tüdődet, valamint kitapintják a nyaki nyirokcsomókat. Ezután az ujjbegyedből vett vérből megállapítják, hogy mi a vércsoportod, nincs-e vashiányod. Amennyiben alacsony a hemoglobinszinted, megkérnek, hogy menj vissza pár hónap múlva - és addig is fogyassz sok vasban gazdag táplálékot.

A körülbelül félórás véradás során nagyjából 5 deciliter vért vesznek le. Ebből 450 milliliter kerül felhasználásra, a további három kémcsőben lévő az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges. Ez az a minta, amelyből a következő négy betegséget szűrik: HIV-, hepatitisz B, hepatitisz C és szifilisz.

Ha bármilyen eltérést találnak, a későbbiekben értesíteni fognak, és információkat kapsz a betegség kezelésének lehetőségeiről. Ilyen esetben természetesen a vérkészítmény nem kerül felhasználásra.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Adj ma vért!

Magyarországon minden olyan 18-65 éves egészséges ember adhat vért, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, nem várandós, nem szoptat - és nem is menstruál éppen -, valamint magával viszi érvényes TAJ-kártyáját. Kattints a Magyar Vöröskereszt honlapjára és nézd meg, hol adhatsz vért a mai napon Budapesten vagy bárhol Magyarországon!

Ezt is szeretjük