Véradás saját részre: milyen esetekben lehet?
Az orvos válaszol
Dr. Csajbók Éva endokrinológus elmondja, mikor lehet szükséged autotranszfúzióra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vérátömlesztésre - transzfúzióra - akkor van szükség, ha baleset vagy műtét során sok vért veszít a beteg, ha a csontvelő működése nem kielégítő, illetve valamelyik alkotóelem mennyisége nem megfelelő.

Ma már arra is lehetőség van, hogy saját magadnak adj vért - elkerülve ezzel az esetleges allergiás reakciókat. Dr. Csajbók Éva, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász-endokrinológusa elmondja, milyen esetekben lehet szükség erre.

A vérátömlesztés fajtái

A transzfúzió során a beteg vérkészítményt kap. A három leggyakrabban alkalmazott vérkészítmény a vörösvérsejt-, vérlemezke-koncentrátum és a friss fagyasztott plazma. A vértranszfúzió - vérátömlesztés - során vörösvérsejt-koncentrátumot adnak. Ezt olyan mértékű vérszegénység esetén alkalmazzák, amikor a vörösvérsejtek számának csökkenése miatt a vérben az oxigénszállítás veszélybe kerül, és a vérszegénységet nem lehet gyógyszeresen javítani.

Amennyiben a csontvelő nem képes elég vérlemezkét termelni, és ez vérzékenységhez vezet, szükség lehet vérlemezke-koncentrátum adására.

Friss fagyasztott plazma adására elsősorban akkor kerül sor, amikor valamilyen hiányzó fehérjét vagy faktort akarnak pótolni a vérben - például amikor bizonyos váralvadásgátló szerek hatását szeretnék felfüggeszteni.

Autotranszfúzió - véradás saját részre

Ma már lehetőséged van arra, hogy saját magadnak tartalékolj a véredből, ha előreláthatóan vérpótlásra lesz szükséged. Dr. Csajbók Éva, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet endokrinológusa, részlegvezető belgyógyász főorvosa szerint elsősorban nagyobb vérigényű műtétek, például ortopédiai beavatkozások - például csípő-, térdprotézis, illetve szívműtétek - esetén ajánlott ez az eljárás.

A műtét előtti hetekben

Minden felnőttkorú, operációra készülő betegnek érdemes lenne megfontolni. A tervezett műtét előtt kettő, illetve egy héttel történik a vér levétele, részletes orvosi konzultációt követően, az Országos Vérellátó Szolgálat - OVSZ - illetékes intézményében, majd a beteg a műtét során a saját vérét kapja vissza. Általában kettő-három egység vörösvértestmassza adása történik meg.

Mi az a vérmentés?

Egy másik módszer a vérmentés. Az intraoperatív vérmentés egy, a műtéti területből elfolyó vér összegyűjtésére szolgáló eljárás, amelyet elsősorban nagy vérveszteséggel járó műtéteknél alkalmaznak. Ekkor a műtéti területről elfolyó vért összegyűjtik, mossák, centrifugálják, szűrik, majd ezt követően kerül sor a retranszfúzióra. Ezt sem lehet minden esetben alkalmazni, kontraindikált lehet például bakteriálisan szennyezett vér esetében.

Létezik emellett posztoperatív vérmentés is, amely során a műtétet követő egy napon belül a műtéti területről elfolyó vért összegyűjtik, majd a kezelt, szűrt vért a gyűjtést követő hat órán belül retranszfúzió segítségével visszajuttatják a beteghez.

Így történik az autotranszfúzió

Dr. Csajbók Éva elmondása alapján az Országos Vérellátó Szolgálat ugyanúgy kezeli és tárolja a levett saját vért, mint a hagyományos transzfúziót. A levett teljes vérből kétféle vérkészítmény készül: a vörösvértestmassza, mely 35 napig tárolható az OVSZ-nél - a megfelelő körülmények között - és a friss fagyasztott plazma, amely akár két évig is eltartható.

Teszteld az egészséged!

Kattints az alábbi dobozra, és tölts ki néhány tesztet, amelyekből kiderül, milyen egészségi állapotban vagy.

Ezért jobb a saját véredet visszakapni

A Versys Clinics szakembere az előnyök és kockázatok kapcsán elmondta, hogy idegen vér transzfúziója esetén allergiás reakció léphet fel, de manapság általában úgynevezett keresett vér adására kerül sor, melynél ennek esélye igen kicsi. Ez azt jelenti, hogy a transzfúzióra szoruló egyén vércsoportjához választja a Vérellátó Szolgálat a beadandó vért. A véradóknál a levett vért HIV- és hepatitisvírusra szűrik, így ilyen kockázattal jelenleg már nem kell számolni.

Az autotranszfúzió viszont azt jelenti, hogy az egyénből levett vért ugyanaz a személy kapja vissza, előnye, hogy az allergiás reakció, illetve a fertőződés esélye igen kicsi. Hogy a beteg valóban a saját vérét kapja vissza, az is biztosítja, hogy saját nevén tárolja az Országos Vérellátó Szolgálat. Költsége a beteg számára nincs, az ellátó intézménynek azonban jóval olcsóbb, mint egy úgynevezett heterológ, azaz más személy véréből készült vérkészítmény transzfúziója.

Amikor nem ajánlott

Az autotranszfúzió veszélye tehát minimális, ám ha a beteg vérszegény, a saját vér levétele nem ajánlott. A vérgyűjtés előtt hematokrit-, illetve hemoglobin-meghatározás történik, és ez alapján javasolja vagy utasítja el az OVSZ orvosa a tervezett vérgyűjtést.

Hol és hogyan van rá lehetőség?

Az előzetes vérgyűjtésre az Országos Vérellátó Szolgálat területileg illetékes központjában van lehetőséged, a vérgyűjtés ugyanúgy történik, mint egy szokványos véradás, a vérkészítmény visszakapása pedig intravénás transzfúzió formájában történik.

Mint dr. Csajbók Éva elmondta, elméletileg mindenkinek lehetősége van a saját részre történő vérgyűjtésre, kivéve, ha fertőző betegségben vagy rosszindulatú megbetegedésben szenved, esetleg olyan gyógyszert szed, amely az alvadási paramétereket befolyásolja. Az autotranszfúzióval kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről és mikéntekről az Országos Vérellátó Szolgálat erre vonatkozó módszertani levele nyilatkozik.

Te szoktál vért adni?

Ezt is szeretjük