Bizonytalanságok a véradás körül: nem teljesen biztonságos a rendszer?
Érthetetlen, miért van szükség a diszkriminációra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Múlt héten közölt a 444.hu egy fotót, melyen az Országos Vérellátó Szolgálat - OVSZ - emblémájával ellátott plakáton az szerepel, hogy "férfiak közötti nemi kapcsolat" fennállása esetén szíveskedjen a páciens nem vért adni.

A plakáton dátumként 2014 szerepel, tehát sajnos nem a múlt századból maradt ránk.

Az OVSZ homályos üzeneteket küld

Kérdéseinkkel megkerestük az OVSZ-t. Arra voltunk kíváncsiak, a szervezetnél nem tartják-e diszkriminatívnak a kizárást. Az is érdekelt volna, hogy amennyiben mindenképpen letesztelik a vért a leadás után, mi szükség ilyen sértő szöveg elhelyezésére. Netán nem is tesztelnek nem kockázati csoportból való vérét, esetleg a tesztek tévedhetnek? Kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk, az OVSZ csak egy sajtóközleményt küldött, amely főként általánosságokat tartalmaz.

"Az OVSZ vérellátással kapcsolatos valamennyi tevékenysége arra fókuszál, hogy a legnagyobb biztonsággal történjen a hazai betegellátás, miközben meg kell felelnie a 3/ (2005. (II.10) EüM1 rendelet, az Európai Direktívák2 és az Európa Tanács által rendszeresen aktualizált Guide3 előírásainak.

Alapfeltétel, hogy valamennyi véradáshoz kapcsoltan kötelezően ki kell vizsgálni a véradókat azokra a fertőző (Hepatitis-B, Hepatitis-C, HIV 1-2, Luesz) ágensekre, amelyekről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy vérrel átvihetőek és a vért kapó betegekre fokozott kockázatot jelenthet a transzfúzió során.

A fenti rendelet kimondja, hogy a kockázatos magatartásúak kiszűrendők, az említett kategória ide tartozik, több más egyéb, a tájékoztatóban felsorolt kategóriával együtt. Az OVSZ-nek folyamatosan felül kell vizsgálnia és módosítania szakmai anyagait a nemzetközi gyakorlatok, ajánlások figyelembe vételével, jelenleg is előkészítés alatt van az említett tájékoztató. Az OVSZ törekszik arra, hogy minden önmagát egészségesnek érző, 18-60 év közötti férfi és nő vért adhasson, hiszen az ő önzetlen véradományuk nélkül nem lehetséges az ország folyamatos vérellátása, amely a betegek gyógyulásához elengedhetetlen."

A homoszexualitás kockázati tényező?

Az említett rendeletben a következő mondat szerepel: "Vér és vérkomponens csak olyan donortól vehető, aki számára a véradás várhatóan nem jelent egészségi kockázatot, és akinél a fertőző betegségek vérrel történő átvitelének veszélye minimalizálható."

Feltehetőleg tehát a szervezet azzal a feltevéssel határozta meg a plakáton feltüntetett kritériumokat, hogy meleg férfiak esetében az egészségi kockázat megnő, esetleg fertőző betegségek átadására alkalmasabbak. Ez kétségkívül így van, de csak akkor, ha valaki gyakorta váltogatja szexuális partnereit.

Márpedig nem ismerünk olyan statisztikát, mely arról árulkodna, hogy a meleg férfiak kicsapongóbbak lennének, mint bármely más társadalmi csoport. A tesztek pedig elvileg minden egyes leadott vér esetén kötelezően elvégzendő. Bár nem gondojuk azt, hogy a vizsgálatokat megspórolná az OVSZ, így mégis értetlenül állunk azelőtt, miért kell megalázni ilyen diszkriminatív intézkedésekkel a melegeket.

Az orvos ízlése dönt

Azonban a magyar gyakorlatban nem csak meleg férfiakat elutasító magatartással találkozhatunk a szolgálat részéről. Az Egyenlő Bánásmód Hatósága megkeresésünkre elküldte a leírását annak a tavalyi esetnek, melynek kapcsán egy nyolc éve élettársi kapcsolatban élő leszbikus pár fordult hozzájuk. A pár tagjai vidéki lakóhelyükön szerettek volna vért adni, ám az azt végző orvos - miután kiderült szexuális irányultságuk - előbb sértő megjegyzéseket tett a párra, majd megtagadta tőlük a véradás lehetőségét. A felek végül megállapodtak, az említett orvos bocsánatot kért, az OVSZ pedig írásban vállalta, a honlapján lévő tájékoztatóban elhelyezi a következőt: "a kockázatos szexuális magatartás tárgykörébe nem tartozik azon élettársi viszony, amikor két nő létesít együttélés során szexuális kapcsolatot".

A fenti esetnél semmiféle statisztikai vagy biológiai indok nem támasztotta alá az elutasítást. A diszkrimináció egyedül az orvos világnézetéből és személyes véleményéből fakadt. Bár a fertőzések átadására statisztikailag fogékonyabbak körét mindenhol próbálják meghatározni, nálunk sajnos nem csak a tudomány dominál az egyedi esetek eldöntésekor. Ha csak a kockázat számítana, nem tennének egyenlőségjelet a homoszexualitás és a szexuális partnerek gyakori váltogatása között.

Ezt is szeretjük