Sürgős segítség kell egy betegcsoportnak: nem csak vérből van hiány az országban
A vérplazmaadás rengeteg életet megmenthet, májusban pedig duplán támogatod vele a betegeket.

verplazma-adas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A véradás fontosságát talán senki számára nem kell bemutatni, ám a vérplazmaadásról már kevesebben tudnak. Pedig rendkívül sok beteg szorul rá a belőle készült gyógyszeres kezelésre. 

Egy vérzékeny beteg egynapi gyógyszeradagjához öt plazmaadó segítsége szükséges, ami megdöbbentő adat. A vérplazma vízből, fehérjéből, zsírokból és ásványi anyagokból áll, és az egészségügy számos területén fontos.

Vérplazma a betegeknek

Nemcsak a hemofíliás betegek számára életmentő a vérplazma: a máj- és vesebetegséggel, hepatitisz B-vel, immunhiánnyal élők, a súlyos égési sérültek, a csontvelő-, illetve szervátültetésen átesett emberek számára is nélkülözhetetlen ez.

Plazmából készült gyógyszerek szükségesek továbbá a szepszisben, azaz vérmérgezésben szenvedőknek, a súlyos bárányhimlő-fertőzötteknek, de még a műtéteknél használatos fibrin-, azaz sebragasztó, valamint a tetanusz előállításához is használják.

"Tedd meg most" kampány

Mivel a vérplazmát nem lehetséges mesterséges úton előállítani, rendszeres önkéntes segítségre lenne szükség az emberek részéről. Májusban a Tedd meg most kampány keretében ráadásul ez duplán fog számítani: a plazma mellett pénzt is jelent ez három, a betegeket támogató alapítvány számára.

A május 6. és 31. között összegyűlt vérplazma literének ötvenszeresét fogják pénzben eloszlani a Hemofíliások Baráti Társasága, a Tábitha ház és a Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hogyan lehet plazmát adni?

Vérplazmát bármely egészséges, 18 és 60 év közötti, valamint 50 kilogramm feletti felnőtt adhat, aki megfelelt a véradást megelőző, térítésmentes orvosi vizsgálaton, mely általános egészségügyi vizsgálatból, vérnyomásmérésből, laborvizsgálatból áll. A plazmaadók ráadásul költségtérítésben részesülnek, ez az első sikeres vizsgálatot követően 4 ezer forintot jelent, ezt követően minden plazmaadásért 6 ezer forint jár. 

A donáció korszerű, kényelmes környezetben, fekvő helyzetben zajlik, és nagyjából háromnegyed órát vesz igénybe, míg a gép leveszi a vért, kivonja belőle a hat deciliternyi plazmát, majd a vörösvérsejteket visszapumpálja a szervezetbe. 

Ahogy véradás előtt, úgy plazmaadás előtt is tanácsos sok vizet inni. A biztonságos eljárás háromnaponta végezhető, ennyi idő kell a szervezetnek a plazmafehérjék pótlásához, évente pedig 45 alkalom a maximum, így akár 34 literrel is segíthetsz a betegeken.

A Vascular Plazma plazmaferezis-hálózatában országszerte hét helyszínen várják az önkénteseket, online vagy telefonos bejelentkezéssel. Budapesten a Lurdy Házban, Pécsett a Király utca 66. szám alatt, Miskolcon a Szinvaparkban, Szegeden a Dóm tér 3-ban, Egerben az Agria parkban, Nyíregyházán a Nyír plázában, valamint Debrecenben a Fórum mellett.

Sztárok, akik életeket mentenek

Rendszeres véradóként fontos példát mutatnak rajongóik számára is.

Cover- és ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük