Milyen gyakran lehet vért adni? Nőkre és férfiakra nem ugyanaz vonatkozik
Ezt a néhány dolgot érdemes tudni, mielőtt véradásra mész.

veradas-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karl Landsteiner 1930-ban kapott Nobel-díjat az AB0-vércsoportrendszer felfedezéséért. Nyolc évvel ezután pedig Alexander S. Wienerrel közös munkájuk során az RhD antigént is sikerült kimutatniuk - ekkor még rhesus majmok véréből.

Hazánkban 1935 óta létezik véradás: Kubányi Endre, a vértranszfúzió úttörője szervezte meg a Szent Rókus Kórházban. Ma Magyarországon évente átlagosan 450 ezer teljes vér levétele történik meg - 300 ezer véradótól -, ennek a vérkészletnek 70%-át az Országos Vérellátó Szolgálat tárolja.

Mi történik pontosan a véradáskor?

Egy egészséges felnőtt szervezetében 5 liter vér kering, amiből fél liter tartalék. Ez a vérraktárakban - máj, vénás fonatok - van, és csak szükség esetén kerül a vérkeringésbe. A véradás során levett vér 4,5 deciliter - épp azért, hogy a szervezet szövetkárosodás nélkül pótolni tudja a hiányt.

A véradás előtt fontos, hogy a véradó egyen, igyon - érdemes a helyszínen elfogyasztani fél liter vizet. A véradás előtt az orvos kérdéseket tesz fel az aktuális egészségi állapotról, vérnyomást mér, kitapintja a nyaki nyirokcsomókat, meghallgatja a szívet és a tüdőt. Ezt követően megnézik a hemoglobinszintet, majd leveszik a 450 milliliter vért. Az egész véradás bő fél órát vesz igénybe.

Ilyen gyakran lehet vért adni

Nőkre és férfiakra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak véradás tekintetében. Egy éven belül férfiak legfeljebb ötször, nők maximum háromszor adhatnak vért. Amire még érdemes odafigyelni, hogy a szervezet megfelelő regenerációjának érdekében két véradás között legalább 56 napnak - vagyis nagyjából két hónapnak - el kell telnie.

Egyetlen véradással három emberen segíthetsz, hiszen a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum is készül. Ráadásul a véradás egyben HIV- és szifiliszszűrést, valamint hepatitis B- és C-szűrést is jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi véradóra van szükség?

Nemzetközi tapasztalatok szerint ahhoz, hogy egy országban elegendő mennyiségű vér álljon rendelkezésre, a lakosság 5%-ának kell vért adnia. Ez az jelenti, hogy itthon nagyjából napi 1600-1800 véradóra lenne szükség.

Véradó olyan, 18-65 év közötti, egészséges felnőtt lehet, aki legalább 50 kilogramm, nem várandós, nem menstruál, nem szoptat. A véradáshoz szükséges dokumentumok a következők: lakcímkártya, személyi igazolvány, TAJ-kártya. Ezen a linken tájékozódhatsz, hogy a közeledben hol lehet vért adni.

Véradó sztárok

Egyes sztárok büszkén vállalják, hogy rendszeres véradóként igyekeznek segíteni másokon. A következő képeken megnézheted, hogy Miley Cyrus és Gordon Ramsay mellett még kik adnak vért.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük