Különleges madarat figyeltek meg: Magyarországon csak nagyon ritkán fordul elő

A gatyáskuvik Magyarországon rendkívül ritkán figyelhető meg.

gatyaskuvik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon rendkívül ritkán megfigyelhető gatyáskuvikot gyűrűztek Szeged mellett, a Fehér-tónál kedden reggel - tájékoztatta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára az MTI-t. A fiatal madarat meggyűrűző Tokody Béla elmondta, a gatyáskuvik (Aegolius funereus) Magyarországon rendkívül ritkán fordul elő, megfigyelni is csak elvétve lehet a költési időszakban.

A 24-26 centiméteresre megnövő madár jellemzően a hegyvidékeken költ, a 800 méternél magasabban elterülő fenyvesekben. Ezért különösen meglepő felbukkanása az Alföldön, szikes környezetben, egy csatornaparti nádasban. Magyarországon 1951 óta a faj csupán két példányát gyűrűzték meg, szintén ősszel. A mostani előforduláshoz hasonlóan akkor is egy, a fészkelőhelyről messzire kóborló fiatal egyedet találhattak - közölte a szakember.

A gatyáskuvik Skandináviában, Szibériában, Észak-Amerikában és Európa hegységeiben szigetszerűn fészkel a közép- és magashegységekben. Magyarországon a Zempléni-hegységben 1997-ben költött két pár. Fészket nem épít, harkály vájta odúkban vagy természetes faodvakban költ.

A gatyáskuvik éjszaka aktív, kivéve a sarkvidéki tájakat, napközben tűlevelű fákon pihen. Az 54-62 centiméteres szárnyfesztávú, 100-190 grammos madár tollazata barnás, fehér pettyezésű. Nevét a csüdjét és ujjat borító sűrű fehér tollazatról kapta, amely a kisebb zsákmányállatok harapásaitól védi meg. Apró rágcsálókra - pockokra, egerekre, cickányokra, pelékre - és időnként énekesmadarakra vadászik.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images

Elképesztően ritka állatot fotóztak le

A fekete leopárd vagy párduc elképesztően ritka nagymacska, amit már 1909 óta, az elmúlt száz évben csak Will Burrard-Lucas fotósnak köszönhetően sikerült dokumentálni Afrikában.

Ezt is szeretjük