Egyik oldala hím, a másik nőstény ennek a madárnak: ritkán látni ilyen állatot
Ilyen példánnyal egy emberöltő alatt csak egyszer lehet találkozni.

hímpinty
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik oldalán hímnek, a másikon nősténynek tűnő madarat kapott lencsevégre egy már nyugdíjas ornitológus az amerikai Pennsylvania államban.

Az úgynevezett kétoldali günandromorfiát mutató vörös kardinálispintyet vagy északi kardinálispintyet, Cardinalis cardinalis a 69 éves Jamie Hill fotózta le, aki szerint ilyen lehetőség "egyszer adódik az ember életében" - írja a BBC News.

A hímnős kardinálispinty

A vörös kardinálispinty hímjei élénkpiros színűek, míg a nőstények halványbarnák. A szóban forgó példány egyik oldala a hímekre, a másik a nőstényekre jellemző színű. Hillt egy barátja értesítette, hogy egy "szokatlan külsejű" madarat vett észre az etetőjénél a Pennsylvania állambeli Warren megyében.

A bal oldali hím, a jobb oldali nőstény egyed.
A bal oldali hím, a jobb oldali nőstény egyed.

Az idős ornitológus először pigmentációs problémára gyanakodott, ám a madárról készített mobiltelefonos képek alapján végül arra jutott, hogy kétoldali günandromorfiáról lehet szó, amikor egy madárnak működőképes petefészke és egy működő heréje van.

A helyszínre érkezve aztán Hillnek alig egy órányi várakozás után sikerült lefotóznia a különleges teremtményt. A National Geographic szerint 2019-ben egy ugyancsak günandromorf vörös kardinálispintyet látott egy pár a környéken. Hill szerint ő ugyanazt a madarat kaphatta most lencsevégre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Nyugat-Illinois-i Egyetem professzora, Brian Peer szerint a félig nőstény, félig hím madarak rendkívül ritkák, ugyanakkor a jelenség sok faj esetében észrevétlen marad. A kétoldali günandromorfiát egy sejtosztódáskor fellépő hiba okozza.

Akkora, mint egy bogár: a világ legkisebb madara alig 6 centiméter

A hímek tollazata bizonyos szögekből átlagos szürkésbarna színűnek tűnik, ám fény hatására meglátszik fémes, zöldeskék ragyogása.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük