Őszi veszélyekre figyelmeztet a katasztrófavédelem: hogyan kerülhető el a baj a fűtési szezonban?

Katasztrófavédelem: indul a fűtési szezon, előzzük meg lakástüzeket!

kemenyfust
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) annak apropóján, hogy indul a fűtési szezon.

Ez annál is inkább fontos, mert a kémények és a fűtőberendezések karbantartásának, illetve a szén-monoxid-érzékelők hiánya miatt például az idén már 702 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, illetve 14-en váltak szén-monoxid-mérgezés áldozatává - tartalmazza az OKF pénteki közleménye. Mint írják: a kéményeket gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente célszerű ellenőrizni. Akik családi házban élnek, és oda nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt.

A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre. Ugyanezen a weboldalon az online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél.

Közölték: a kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a kürtő nincs megfelelően kitisztítva, és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is - hívták fel a figyelmet. Hangsúlyozták: tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, mert minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat - magyarázzák.

Ebben a helyzetben érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni fejmagasságban, a fűtőeszköztől egy méter távolságra. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján - tartalmazza a közlemény.

Fotók: Getty Images

Melegebb lesz a lakás, és tízezreket spórolhatsz a fűtésen

Ha megfelelően készíted fel az otthonodat, több tízezer forintot is spórolhatsz a fűtésszezonban. Hat igazán hatékony módszert mutatunk.

Ezt is szeretjük