Mikor érdemes télen szellőztetni? Ekkor jut kevesebb káros anyag a lakásba

A téli hónapokban megnő a légszennyezettség, mivel a hideg időszakban ezerrel megy mindenkinél a fűtés - miért veszélyes ez?

légszennyezettség télen
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Visszatérő probléma a téli hónapokban jelentkező magas légszennyezettség. A gépjárművek mellett a szmog kialakulásában döntő szerepet játszik a kéményekből felszálló füst, mely téli estéken egész településeket boríthat ködbe.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa a légszennyezettség hatásairól beszél.

Kiket veszélyeztet különösen a magas légszennyezettség?

Régóta lehet tudni, hogy a hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek nagyon ártalmas a légszennyezés. A másik különösen veszélyeztetett csoport a kisgyerekek, ezért nagyon lényeges, hogy a levegőztetés és játék a szabadban lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken történjen. 

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre nézve?

A levegőben lévő nagyobb szemcsék általában az orrgarat tájékán kicsapódnak. Erre szolgálnak az orrszőrök, amik megszűrik a belélegzett levegőben lévő szennyeződéseket, illetve az orrnyálkahártyán is meg tudnak tapadni. A gáznemű anyagok azok, amelyek lejutnak az alsóbb légutakba. Ott károsodást tudnak okozni, krónikus gyulladást tartanak fenn a nyálkahártyán.

Teendők az egészség megőrzése érdekében

Aki rossz levegőjű környéken él, és nincs módja, vagy más okból nem szeretne elköltözni, akkor fontos néhány dologra figyelni. Az egyik például a szellőztetés időpontja. Ezt a hajnali, kora reggeli órákban javasolt végezni, amikor még alacsony a légszennyezettség.

Érdemes légszűrő berendezést beszerezni a lakás levegőjének tisztításához. Ez egyszeri nagyobb kiadással jár ugyan, de az egészség érdekében megfontolandó beruházás. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban lévő és termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni. 

- Igen fontos szempont a lakás levegőjének minőségéről is szót ejteni, hiszen a téli hónapokban az idő nagy részét zárt térben tölti az ember. A vírusok és baktériumok, allergének mellett az épületben használt építőanyagok, festékek, bútorpác, tisztítószerek és egyéb vegyi anyagok kipárolgása is növeli a légszennyezettséget. Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladásérzést okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szűrővizsgálattal a tüdő egészségéért

Aki dohányzik, vagy panaszai - elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi szorító érzés, enyhe terhelésre kifulladás - jelentkeznek, tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Ez azért fontos, hogy az esetleges elváltozásokat korai stádiumban felismerjék, és mielőbb megfelelő kezelésben részesülhessen. 

Képeken a legtisztább levegőjű európai fővárosok - Kerékpárra cserélték az autókat

Az alábbiakban megmutatjuk a legtisztább levegőjű európai fővárosokat, és azt is, mely városokkal végzett még holtversenyben Budapest.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük