Súlyos mentális betegségeket okozhat a légszennyezettség: a depressziótól a bipoláris zavarig
A légszennyezettség eddig nem ismert káros hatásaira mutattak rá a kutatók.

legszennyezettseg-csalad-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légszennyezettség eddig nem ismert egészségügyi következményeire mutattak rá a kutatók egy nemzetközi tanulmány nyomán: kiderült ugyanis, hogy nemcsak a légzőszervekre, de a mentális egészségre is kockázatos lehet.

Évről évre százezrek halnak meg a légszennyezettség következményeként Európában, a most született gyerekek várható élettartamát ez a tényező a Health Effects Institute kutatóintézet jelentése szerint világszerte átlagosan húsz hónappal rövidíti meg. A legújabb kutatás pedig a mentális egészségre gyakorolt negatív hatására is rámutatott.

A légszennyezettség káros hatásai

A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a levegőszennyezettség egyes súlyos mentális betegségek, így a depresszió, a skizofrénia, valamint a bipoláris személyiségzavar kialakulásának kockázatát is megnövelik a közvetlen érintettek körében.

A Chicagói Egyetem tudósai több mint 152 millió egyesült államokbeli és dániai lakos adatait elemezték, összehasonlítva az adott helyen a légszennyezettség mértékével. Míg Amerikában minden korosztályt megvizsgáltak, a dánok körében 10 éves korig nézték az összefüggéseket.

Sokkal nagyobb skizofréniakockázat

A tanulmány eredményei szerint Dániában a nagyobb légszennyezettségnek kitett gyermekek körében 148%-kal nagyobb volt a skizofrénia kialakulásának kockázata, míg a depresszió 50%-kal, a bipoláris személyiségzavar pedig 29%-kal nagyobb valószínűséggel érintette őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás amerikai része - mely tehát a teljes lakosságra vonatkozott - megerősítette a dán adatokat a bipoláris zavar és a depresszió kapcsán is, előbbire vonatkozóan a legszennyezettebb vidékeken ugyancsak 29%-kal megnövekedett kockázatra derült fény, míg utóbbi 6%-kal volt gyakoribb. Ám itt nem mutattak ki jelentős összefüggést a skizofrénia, az epilepszia vagy a Parkinson-kór kapcsán.

A tudósok a hipotézisüket arra alapozták, hogy korábbi állatkísérletek tanúsága szerint a levegőben levő szennyezőanyag-részecskék a légzőszerveken át az agyba jutnak, és gyulladást okoznak, amely pszichiátriai betegségekhez vezethet. 

Akadnak viszont tudósok, akik rámutattak: korai lenne következtetéseket levonni az eredményekből, a bizonyítás ugyanis további vizsgálatokat igényel. Amennyiben viszont beigazolódnának a légszennyezés újabb humánegészségügyi kockázatai, talán jobban fel lehetne lépni a kockázatok csökkentése érdekében. 

A légszennyezettség szerepe az Alzheimer-kórban

Korábban egyébként egy mexikói kutatócsoport végzett vizsgálatokat a légszennyezésnek kitett gyermekek körében, ám az ő eredményeik sem voltak megnyugtatóbbak: az asztma, a tüdőrák, a szívbetegségek mellett adataik szerint az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe lehet a tényezőnek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük