Melegebb lesz a lakás, és tízezreket spórolhatsz a fűtésen: 6 igazán hatékony módszert mutatunk

Ha megfelelően készíted fel az otthonodat, több tízezer forintot is spórolhatsz a fűtésszezonban.

cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél beköszöntével a nappalok egyre hűvösebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak lettek, ezért a háztartásokban több gáz és több áram fogy, a fűtésszámla pedig ilyenkor az egekbe szökhet. Ha nem szeretnél horribilis összegeket fizetni, a lakás melegen tartása érdekében különböző költséghatékony és praktikus módszereket is kipróbálhatsz, ezekből mutatunk párat!

A lakásból a meleg legnagyobb része a nyílászárókon át távozik, így hosszabb távon érdemes elgondolkozni a régi ablak cseréjén. Ha azonban nem szeretnél nagyobb költséggel járó beruházást, más módszereket is kipróbálhatsz a jobb szigetelés érdekében.

1. Programozd be a termosztátot!

Egészségügyi és energiatakarékossági szempontból sem árt tudni, hogy a különböző helyiségek a lakásban különböző hőmérsékletet kívánnak meg. Az éjszakai alváshoz a legideálisabb a 18 Celsius-fok, így, ha legalább erre az időre alacsonyabb fokozatra állítod a termosztátot, akár 10%-ot is spórolhatsz a fűtésszámlán. Ide kattintva eláruljuk, melyik helyiségben hogyan állítsd be a fűtést optimális és egyúttal takarékos üzemmódra.

2. Keress egy barkácsüzletet, és ragassz!

A barkácsüzletekben könnyen beszerezhető hőszigetelő ablakfólia egy plusz szigetelőréteget ad az ablaküveghez, a szilikon szigetelőcsíkot pedig bárki egyszerűen felragaszthatja az ablakra. Ha viszont tartósabb, ám költséghatékonyabb megoldást keresel, válaszd a nútmarást, melynek lényege, hogy az ablak faanyagába nútot, vagyis mélyedést, vájatot, hornyot hoznak létre felsőmaróval, majd ebbe applikálnak bele speciális szigetelőanyagot. Egy ablakszigetelő szakembernek ez rutinmunkát jelent, te pedig ezzel a megoldással több ezer forintot spórolhatsz meg az elkövetkezendő időszakban.

3. A szőnyegek és a vastag függönyök is szigetelnek

A fűtésoptimalizálás nemcsak a fűtőtest takarékos használatával érhető el: olyan praktikákat is alkalmazhatsz, melyek nemcsak hőtartóként működnek, hanem díszítik is az otthonodat amellett, hogy javítják a hőérzetet.

A vastag függönyök, bársony- vagy brokátdrapériák jó megoldást jelenthetnek az ablakra vagy a teraszajtóra függesztve, de a meleg érzetét biztosítja a vastag szőnyeg is, ami alulról szigetel. A nyílászárókhoz praktikus ötlet lehet a huzatfogó, amit a belső ablakpárkányra vagy a teraszajtó aljához kell helyezni, hogy ne szökjenek ki a pluszfokok. További praktikus és szemet gyönyörködtető tippekért kattints ide.

A cikk az ajánló után folytatódik

4. Készítsd fel a radiátort, és légteleníts!

A radiátor megfelelő állapota is lényegi kérdés a fűtésszámla szempontjából. Ha idén már lemaradtál róla, jövőre mindenképp érdemes még azelőtt gondoskodni a karbantartásról, hogy elkezdődne a fűtésszezon: alapvető a portalanítás, a porréteg ugyanis igen jól szigetel, így csökkenhet a hőleadás mértéke. Ugyanilyen fontos a légtelenítés, ha ugyanis a csövekbe levegő szorult, a fűtőtest nem működik majd megfelelően, amire felhívhatja a figyelmet az egyenetlen melegedés vagy bármilyen furcsa hang. A légtelenítés egyáltalán nem bonyolult, és házilag is könnyen elvégezhető: az egyes lépéseit részletesen megmutatjuk, ha ide kattintasz.

5. Hőtükörfólia használata

A radiátor felkészítéséhez tartozhat a hőtükörfólia felragasztása is, ami megakadályozza, hogy a radiátor hátsó részéből a falon át hő távozzon, helyette visszaveri azt, így több jut majd a szobába. Szintén lépésről lépésre mutatjuk meg a pénztárcabarát eszköz alkalmazását ebben a cikkben.

6. Még mindig fával fűteni a legköltséghatékonyabb megoldás

Villannyal fűteni manapság a legdrágább megoldást jelenti, aminél még a gáz is jobb választást jelent. A legtakarékosabb mód, ha fával fűtesz, bár való igaz, ez a megoldás főként a családi házakban kivitelezhető. Sokan azonban azért nem választják ezt a lehetőséget, mert túlságosan körülményesnek tartják a faanyag beszerzését, tárolását, a füstös szagot vagy a kitakarítást. Létezik azonban a fatüzelésnek olyan alternatívája, mely automatikus beállítást és adagolást tesz lehetővé, így kizárólag a módszer előnyei érvényesülnek, ez pedig a fapellet, amiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Így rejtheted el a kazánt

A nagy háztartási gépeknek sem kell feltétlenül ormótlanul festeniük. Néhány ügyes megoldással ezek is bele tudnak simulni a lakás dizájnjába. Mutatjuk a legötletesebb trükköket, ha nem akarod, hogy a gépek szem előtt legyenek az otthonodban.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük