Ha cseng a füled, próbáld ki ezt az egyszerű trükköt: elmúlik tőle a zúgás

A technika, mely többeknek évtizedek óta húzódó fülzúgást szüntetett meg.

GettyImages-1352996890

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember megtapasztalta már a fülzúgás nevű jelenséget, amikor egyik vagy mindkét fülben csengő vagy tompa zajt tapasztal. Ez az állapot rendkívül irritáló, de egy internetes trükk állítólag segít a problémán.

Az ötlet eredete egy Reddit-felhasználó bejegyzése. Ezután pedig a Reddit és a Twitter hemzsegett a felhasználók tapasztalatairól és a gyógymódról szóló posztoktól.

Fülcsengés ellen ezt a trükköt próbáld ki

Az eredeti Reddit-bejegyzés szerint a bosszantó probléma megoldása az, hogy az ember a tenyerét a fülére helyezi, majd ujjaival megütögeti a fej hátsó részén lévő puha pontot. Hogy melyik pontról is van szó? Egy YouTube-videó tökéletesen bemutatja ezt. 

GettyImages-182025785
Fotó: apomares / Getty Images Hungary

A mozdulatnak olyan hangot kell eredményeznie, mintha a fej egy dob belseje lenne. Ezt kell csinálni 15-30 másodpercig, és a fülzúgás megszűnik, legalábbis egy időre.

Sokan szkeptikusak, mondván, a trükk túl egyszerűnek tűnik ahhoz, hogy megoldja azt, amitől sokan évek óta szenvednek. Viszont többen is azt állították, hogy régóta tartó zúgástól szabadultak meg a trükk által.

Twitteren valaki azt állította, hogy 1996 óta fülzúgása van, hat-nyolc különböző zajt hallott egész nap. Kipróbálta a technikát, és hirtelen megszabadult az állandó zajtól. 

Ugyan ez csak egy internetes felkapott trendnek tűnhet, a "gyógymód" valójában dr. Jan Strydom cikkének egy változata, mely arról szólt, hogyan lehet megszüntetni a fülzúgást.

- Amit mindig fontos megérteni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, így lehetetlen egyetlen kezelési formát javasolni, amely minden esetben és minden ember számára működne - magyarázta dr. Strydom.

GettyImages-1351511613
Fotó: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

Hozzáteszi azonban, hogy az általa leírt technika gyakran bizonyult hatékonynak sok ember fülzúgásának esetében. Strydom utasításai úgy kezdődnek, ahogy a technika internetes változata is: az ember tegye tenyerét a fülére, ujjait a feje hátuljára helyezve.

Az ő verziója eltér a jelenlegi változatok zavarosabb verzióitól. "A középső ujjak egymás felé mutatnak, és a koponya alján vannak, közvetlenül a koponya végpontja felett" - írta Strydom.

- Most emeld fel a mutatóujjakat, és helyezd őket a középső ujjakra, majd pattintsd le a mutatóujjakat a középső ujjakról, hogy dobként verjék a koponyát. Valójában, ha a kezeddel eltakarod a füled, a hang kifejezetten hangos lehet, és tényleg úgy hangzik, mint egy dobverés.

Bár úgy tűnik, ez a trükk sokak számára bevált, fontos megjegyezni, hogy minden furcsa sziszegő, zümmögő, kattogó, lüktető vagy zúgó hangot először orvosnak kell ellenőriznie, lehetőleg személyesen, mielőtt az ember bármilyen technikát kipróbálna a fülzúgás kezelésére. 

GettyImages-1326311278
Fotó: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images Hungary

A fülzúgás számos különböző módon fordulhat elő, és sokféle oka lehet ennek az állandó, fülben tapasztalható belső hangnak. Mivel a fülzúgás legtöbbször a halláskárosodással kéz a kézben jár, sok ember számára a hallókészülék viselése az első olyan kezelési módszer, amely néha megoldja a problémát.

De az állapot számtalan más ok eredménye is lehet, mint a gyógyszeres kezelés mellékhatása, neurológiai probléma vagy szerkezeti rendellenesség. Éppen ezért a kutatók különféle gyógymódokkal is előállnak.

Az Auklandi Egyetem izgatottan várja egy tanulmány legújabb eredményeit, amely mobiltelefon-alapú technológiát használ egy önsegítő alkalmazással, amely fehér zajt kelt a fülzúgás megszüntetésére. A tanulmány szerint az alkalmazást használó csoport 12 héten belül jelentős javulást mutatott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De mi az alapja a Strydom által javasolt megoldásnak? Néha úgy tűnik, a fülzúgást az állkapocs és a nyak feszültsége is okozhatja. Az izomfeszülés kezelése is lehetséges megoldás lehet a kellemetlen kísérő fülzúgásra.

A magyarázat, amiért a Strydom-technika enyhítheti bizonyos esetekben a fülzúgást, az az, hogy a szuboccipitális izmok gyakran túlterheltek, vagy megfeszülnek a folyamatos számítógép- és technológiahasználat miatt.

Ha az ember folyamatosan hajlítja a nyakát, miközben dolgozik, üzenetekre válaszol, közösségimédia-platformjait görgeti, az nagyon megviseli a nyakat és a gerincet tartó izmokat, és ez a feszültség fejfájáshoz és fülzúgáshoz vezethet.

A Strydom-technika a szuboccipitális izmokat célozza meg, ami által az izmok ellazulnak és összehúzódnak, feszültség- és, remélhetőleg, enyhülést kínálva a fülzúgás esetén is.

Érdemes megtekinteni a YouTube-videót, amely bemutatja dr. Strydom technikáját.

Mi áll a fülcsengés hátterében? Több betegség is kiváltó ok lehet

Több különböző ok is állhat a fülcsengés mögött.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük