A fogyást az agy állítja le: így csapd be, hogy tovább csökkenjenek a kilók

Az önismeret fejlesztése meglepő módon sokat segíthet, hogy a fogyás sikeres, hosszú távú és fenntartható legyen.

A fogyás fenntartása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tapasztalják, hogy egy idő után leáll a fogyás, és nehezen indul el újra lefelé a mérleg nyelve. Ennek sokszor pszichés és biológiai okai is vannak, amiknek érdemes megvizsgálni a hátterét.

Nem az akaraterő hiánya vagy a lustaság az oka annak, ha egy idő után sikertelen a fogyás - néha egyszerűen csak jobban meg kell értenie az embernek a saját testének működését. Különböző módszerekkel meg lehet akadályozni a súlyvesztés leállását és a motiváció csökkenését is.

A fogyást az agy állítja le egy idő után

A köztiagyat és a tobozmirigyet összekötő habenulának döntő szerepe van a fogyásban. Ez tulajdonképpen a tobozmirigy szára. Szabályozza a dopamin szintjét a szürkeállományban, egyfajta motivációkapcsolóként működik. Jelentős szerepet tölt be az agy jutalomra, fájdalomra, szorongásra és stresszre adott válaszának szabályozásában.

Egy konkrét cél vagy eredmény meghatározása a testsúly tekintetében azért lehet problémás, mert ha az ember nem teljesíti, a habenula arra késztetheti, hogy hagyja abba a próbálkozást. Gyakran hallani, hogy valaki hetente veszít a súlyából egy kilót, egy ponton azonban leáll a fogyása, és úgy érzi, képtelen elérni a célját annak ellenére, hogy korábban terv szerint haladt a fogyókúra. Ekkor ébred tudatára az agyban a habenula.

GettyImages-1206303697
Fotó: Grace Cary / Getty Images Hungary

Diétázás közben az ember arra programozza magát, hogy jutalomvezérelt legyen, ha pedig nem kapja meg a várt elismerést, a csökkenő kilókat, oldalsó habenulája stimulációt kap, ami leállítja a motivációt a további próbálkozásra. Minél többször történik ez meg, annál könnyebben aktiválódik az agyterület, ami csökkenti a lelkesedést. Odáig is fajulhat a folyamat, hogy a habenula nem megfelelő időben kezd jeleket küldeni, ami arra késztetheti az embert, hogy megálljon, mielőtt megpróbálná. 

A habenula kijátszása

Apránként vezess be az életviteledbe több apró szokást, olyanokat, amikről tudod, hogy képes vagy a teljesítésükre. Fontos az őszinte megértése annak, hogy van, ami csak ideig-óráig működik, ezért annak a felülírása, finomítása vagy módosítása szükséges lehet. 

A motiváció csökkenésének másik gyakori kiváltó ok, hogy a szigorú diétát határozottan elutasítja a szervezet, és a testsúly szabályozója, az agy.

GettyImages-600583933
Fotó: Francesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Fontos megérteni, hogy a testnek és agynak van egy úgynevezett alapértékű súlya - ez azt jelenti, hogy a test mekkora súlyhoz szokott hozzá. Ezzel szemben a beállított értékű tömeg kialakítása hosszabb időt vehet igénybe. 

Az éhséghormonok, a ghrelin és a leptin felelősek a súly alapértékének fenntartásáért. A korlátozó fogyókúra stresszhormonokat szabadít fel, és az éhség folyamatos elnyomásának eredménye, hogy az ember kevésbé fogékony az egészséges döntéshozatalra, és ez a testsúlyszabályozást is befolyásolja. Amikor a drasztikus diéták hormonokat szabadítanak fel, az agy az embert olyan viselkedésre kényszeríti, amelyet kényelmesnek ítél meg.

GettyImages-1156940458
Fotó: Yulia Naumenko / Getty Images Hungary

Ez az oka annak, hogy a szervezet gyakran ellenáll a súlycsökkentési erőfeszítéseknek: megesik, hogy valaki egy tányér salátával kezdi az étkezést, majd alábbhagy a motiváció, és végül rárepül a kedvenc desszertjére. A habenula célja, hogy megvédje az egyént, ez pedig a motiváció elveszítését okozhatja, és arra készteti a fogyókúrázót, hogy jutalmazó tevékenységgel kezelje a stresszt. 

Intelligens megközelítés

Bár az agy szigorú szabályozó tud lenni, becsapható, és okos megközelítéssel kezelhető is. A legfontosabb, hogy ne kezdj bele szigorúan korlátozó diétába. Ne adj fel mindent, amit szeretsz, mert az elmozdítja az agyműködést az imént kifejtett irányba. A súlyos sóvárgás és éhezés aktiválja a habenulát, hogy csillapítsa a motivációt. Egyszerűbb és egészségesebb szokásokkal és életmódbeli változtatásokkal szükséges kezdeni, amelyeket idővel építeni is lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A stresszkezelés, a megfelelő mennyiségű alvás és a rendszeres fizikai aktivitás szintén fokozza a szervezet zsírégető képességét, és hozzájárul a fogyáshoz is.

15 perces zsírégető kardiózás, ami plusz 20 kilóval is elvégezhető

Olyan zsírégető kardioedzéstervet mutatunk, amit nagy túlsúllyal is el lehet végezni.

15 perces zsírégető kardiózás, ami plusz 20 kilóval is elvégezhető: gyönyörűen formálja a testet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)  

Ezt is szeretjük