Miért nem tudok lefogyni? 5 gátló tényező, ami a szakértő szerint sokakat akadályoz

Sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy miért nem tudnak lefogyni. A lehetséges válaszokat Dr. Lukács Liza osztotta meg.

Miért nem tudok fogyni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kudarcba fulladt, sikertelen fogyókúrák után az ember felteheti magának azt a kérdést, hogy ugyan, miért nem tudok fogyni?  A válaszon való gondolkodás örvényként szippanthat magába, de önostorozás helyett érdemes Dr. Lukács Liza szakpszichológus, a Lenyelt vágyak, Az éhes lélek gyógyítása és a Hogyan szeretsz? című könyv szerzőjének véleményét elolvasni.

Sokat elárul egy adott illető lelkivilágáról, hogy hogyan viszonyul az evéshez. Örömöt vált ki belőle? Esetleg szorongás fogja el? A szakértő a személyiség és az evés kapcsolatát részletezte, kitért arra, melyek lehetnek azok a gátló tényezők, amik leginkább befolyásolják az életmódváltás, fogyókúra sikerességét.

Ezért nem sikerül fogyni

Nem reálisak a kitűzött célok

Dr. Lukács Liza szerint a sikertelen fogyókúrák hátterében legtöbbször az áll, hogy az emberek gyakran nem reális célokat tűznek ki maguk elé. Ezt azt jelenti, hogy sokan drasztikus változtatásokat szeretnének viszonylag hamar eszközölni az életükben.

GettyImages-1369090108

Az életmód hirtelen átvariálása diktálta iram a legtöbb esetben sem testileg, sem lelkileg nem tartható. A problémakörhöz kapcsolódó gyakori hiba egy olyan mozgásterv kialakítása, ami összeférhetetlen a személyes hétköznapokkal. Így hiába kezdődik meg a fogyás, nem tartható, és a leadott kilók hamar visszaszaladnak.

Pszichológiai éhség

Különböző pszhichológiai okai is lehetnek, a szakember nyolc fajtát sorolt fel: az ingeréhség, a kapcsolatéhség, az elismeréséhség, a szexuális éhség, a strukturális éhség, a cselekvési éhség, a produktivitási éhség és a szeretetéhség. Ezekben az esetekben az evés mintegy pótcselekvésként jelentkezik, ami nagyban gátolja azt, hogy sikerüljön hosszú távon változtatást eszközölni az életmódban.

A tudatosság hiánya

Dr. Lukács Liza kifejtette, hogy a legtöbb páciense azért szeretne lefogyni, hogy ezáltal visszanyerhesse önbizalmát, sikeresebb legyen az életében, esetleg egy közel álló személy vagy személyek elismerését kiérdemelje, bebizonyítsa, hogy van akaratereje

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek egyikét sem tudja garantálni a súlyvesztés, hiszen attól még a fogyni vágyó illető szemlélete, személyisége nem változik meg. Ilyen esetben következik be a visszahízás, jójófogyózás.

Családi okok

Az evési problémákat családi okok is generálhatják, helytelenül berögzött szokások, viselkedési minták képében. Ilyen például, ha gyerekkorban mindent kötelező megenni a tányérról, az a felnőttkorban túlevéshez vezethet, és nem az éhségérzet, hanem a kitálalt étel mennyisége lesz a döntő.

Ugyanez igaz arra is, hogyha a szeretetnyelv az evésen keresztül jelenik meg, mint egy kommunikációs csatornaként használja, aminek következtében az érintett felnőtt korában nehezebben, vagy egyáltalán nem fog tudni nemet mondani, ha étellel kínálják. 

GettyImages-530467083

Szociális nyomás

Egykor a teltebb alak, elhízottság a vagyonosság, hatalom szimbóluma volt, mára már negatív tulajdonságként tartják számon, amihez legtöbbször tévesen olyan személyiségjegyeket kapcsolnak, mint a lustaság, az igénytelenség és a higiénia hiánya.

Nem csoda hát, hogy sokan úgy vélik, hogy a súlycsökkenés egyenes út a boldogság és a siker felé, pedig ez egyáltalán nem így van. Dr. Lukács Liza úgy véli, hogy amikor ezzel szembesülnek az érintettek, olyan csalódás éri őket, ami a visszahízáshoz vezet.

A sikertelenség nem a képességek hiányából ered, hanem valójában onnan, ha nem kerül előzetesen feltárásra az, hogy egyáltalán mi áll a hízás hátterében, és mitől vált olyan fontossá a külső megjelenés.

Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológussal a Femina Klub vendégeként élőben is találkozhatsz 2022. április 25-én a József Attila Színházban.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A túlsúly mögött álló lelki okok

Így hatnak egymásra a különböző pszichológiai betegségek és a komoly túlsúly. A lelki betegségek előre jelezhetik a későbbi túlsúly kialakulását, ugyanakkor következményei is lehetnek a nagyobb súlygyarapodásnak.

A túlsúly mögött álló lelki okok: mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük