Magyar diákok is vannak a fiatal tudósok olimpiájának legjobbjai között: óriási mezőnyből választották ki őket

Két magyar diáklány is rangos elismerésben részesült.

fiatalok-olimpia1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyar diákok kerültek a legjobbak közé az idén a több országban megtartott középiskolai tudományos versenyek olimpiáján (Regeneron International Science and Engineering Fair - Regeneron ISEF) - közölte a Magyar Innovációs Szövetség az MTI-vel.

Az idei vetélkedőt május 3. és 6. között rendezték meg virtuálisan. Az eredmények szerint Hargitai Sára matematikai projektjével 500 dolláros 4. díjat kapott, Ecsedi Boglárka pedig IT-projektjével az amerikai villamos- és elektronikai mérnökök intézetének alapítványa (IEEE Foundation) 400 dolláros 3. díját nyerte el, valamint az Innopolis University BSc programján vehet részt ösztöndíjjal. Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny helyezettjei voltak tavaly.

Egymillió fiatal indult a megmérettetésen

A versenyen a döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az olimpiához kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken - Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - szereznek győzelmet világszerte. Az idén már több mint 1800 húsz év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 65 országból.

fiatalok-olimpia2
Fotó: Andrew Brookes / Getty Images Hungary

A 2020. évi, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Ecsedi Boglárka első, Hargitai Sára második díjas volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételüket a tudományos (projekt-) versenyek olimpiáján. A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja végezte. A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hargitai Sára, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákja "Középpontban az elfeledett közép" című munkájával pályázott, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója pedig "Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben˝ című munkájával.

Férfiasnak tartott szakmák, ahol újabban tarolnak a nők - Biztos karrierutat jelenthet

Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a nők jelenléte a tudományban, és ez a tendencia szerencsére folytatódik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük