3 varázslatos otthoni kísérlet gyerekekkel: a világ lebilincselően izgalmas működéséről tanulhatnak velük
Alig pár alapanyag kell csak hozzájuk, de nagyon látványosak.

lufi kísérlet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekeket, sőt a felnőtteket is el tudják bűvölni a varázslatos kísérletek, amelyek során látszólag megmagyarázhatatlan dolgok történnek, valójában persze a fizika és a kémia törvényszerűségei lépnek életbe, és hoznak létre izgalmasabbnál izgalmasabb reakciókat.

Az ilyen próbálkozások során a gyerekek tulajdonképpen a világ működéséről tanulhatnak játékos, szórakoztató formában.

Varázslatos kísérletek otthon

Az olykor kifejezetten látványos vagy érdekes kísérletekhez gyakran nem is kell sok minden, az otthon fellelhető alapanyagokból is remek mutatványokat kivitelezhettek. A játszva tanulásnál is fontosabb talán a közösen eltöltött idő. Az alábbi kísérletek elvégzését mindenképp szülői felügyelet mellett javasoljuk!

Lufifújás másképp

Közismert, hogy mennyi mindenre jó az ecet, na de ki gondolná, hogy még a lufifújáshoz is jól jöhet? Ehhez a kísérlethez körülbelül 2 dl ecetre, egy nagyobb palackra, lufira és egy evőkanál szódabikarbónára lesz szükségetek. Öntsétek az ecetet az üvegbe, majd adjátok hozzá a szódabikarbónát. Ezután gyorsnak kell lennetek: húzzátok a palack szájára a lufit, ami hipp-hopp felfújódik.

Csinálhatjátok akár úgy is, hogy egy tölcsér segítségével a lufiba töltitek a szódabikarbónát, és így húzzátok rá a palackra. A kísérlet során kémiai reakció történik, az ecet és a szódabikarbóna vegyítésével víz, nátrium-acetát és szén-dioxid keletkezik, utóbbi tehető felelőssé azért, hogy a lufi felfújódik. 

Láthatatlan tinta

Valószínűleg sokakat foglalkoztatott gyerekként a titkosírás gondolata, és biztosan vannak olyanok is, akik saját jelrendszert próbáltak kifundálni. Kevés izgalmasabb dolog van a láthatatlan tintánál, ami lehetővé teszi, hogy csak azok előtt táruljon fel a levél titka, akik ismerik, hogy hogyan kell előhívniuk a rejtett üzenetet. Ehhez a kísérlethez nem kell más, mint egy citrom, esetleg citromlé, fülpiszkáló vagy hurkapálcika, egy lap és gyertya vagy mécses.

citromlé

A felvágott citromba mártott eszközzel írjatok, rajzoljatok a papírra. Hagyjátok teljesen megszáradni, eltűnni, majd hővel hívjátok elő az üzenetet. Ennek a legegyszerűbb módja, ha gyertya vagy mécses lángja fölé tartjátok a papírt néhány centiméterre, vigyázva, hogy ne gyulladjon meg. Ilyenkor a citromlé szénalapú vegyületei beleivódnak a papír rostjaiba, a sav pedig lágyítja is azokat. A citromlével rajzolt ábra előbb és jobban barnul meg, mint a papír többi része.

Gumilabda tojásból

Azzal, hogy a tojásról nem pont egy pattogó gumilabda jut eszedbe, bizonyára nem vagy egyedül. Ám a tudomány segítségével bizony pattogásra lehet bírni még a tojást is. Ehhez egy nyers tojásra, ecetre, valamint egy üvegre, na meg türelemre lesz szükségetek. Az egész tojást óvatosan tegyétek bele egy üvegbe, például befőttesüvegbe, majd öntsetek rá ecetet, annyit, hogy teljesen ellepje.

Fedjétek le az üveget, és hagyjátok magára legalább 1-2 napra. Ha letelt az idő, vegyétek ki a tojást, mossátok meg, ezzel az esetleg rajta maradt, felpuhult héj is eltávolítható, és vegyétek szemügyre az állagát. Jó esetben gumis lett, és óvatosan, az asztaltól vagy a padlótól néhány centiméterről leejtve pattogtatni is tudjátok. Amennyiben magasról és erőteljesen vágjátok a földhöz, kidurran, így nem árt vigyázni! 

A cikk az ajánló után folytatódik

A tojáshéj majdnem teljesen kalcium-karbonátból áll, amivel az ecet reakcióba lép, ezt jelzik a tojás körül megjelenő kis buborékok is, ilyenkor szén-dioxid keletkezik. A héj alatti membrán viszont ép marad. A tojás kicsit meg is nő a kísérlet közben, hiszen az ecet egy része átjut a féligáteresztő hártyán. Mielőtt kidurranna a pattogásban, világítsatok át rajta lámpával! Ha színesebbé tennétek, ételfestéket is adhattok az ecethez. 

8 filléres játék otthonra

Áldás egy-egy olyan játék, ami kreatív, és akár még fejleszti is őket. A szenzomotoros játékok például fejlesztő hatással vannak a kicsi és nagyobbacska gyerekek agyi és mozgásfejlődésére egyaránt, ezeket pedig még a legegyszerűbb hozzávalókból is könnyedén elkészíthetik. Nyolc olyan filléres ötletet mutatunk, amelyek nemcsak fejlesztik a kézügyességüket, de szórakoztatóak is.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary. Cikken belüli kép: Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük