A gyerekek EQ-ját és szókincsét ezek a játékok nagyban fejlesztik: mutatjuk a kedvenceinket

Rengeteg olyan tevékenység, illetve játék van, amivel a nagyobb gyerkőcöket is igazán le lehet kötni.

GettyImages-653362042

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek pár hónapos koruktól gagyognak, egyévesen megjelennek az első értelmes szavak, két- és hároméves kor között pedig már egyszerű mondatokban beszélnek, ki tudják fejezni kéréseiket és érzelmeiket. Az óvodások már bonyolultabb időviszonyokban és logikai összefüggésekben beszélnek, a kisiskolások pedig arra képesek, hogy mondataikat lényegre törően, relevánsan fogalmazzák meg. 

Bármilyen korban is van a gyerkőcöd, az anyanyelv elsajátítása és a szókincs bővítése egy egész életen át tartó folyamat, ennek kialakítása és gyarapítása pedig nagyban függ a kicsi környezetétől, az érdeklődésétől és érettségi szintjétől. A szülők nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermekük már pici korától megszeresse a könyvek és betűk varázslatos világát: a legapróbbak imádják a képes leporellókat, a kihajtható ablakokkal ellátott mesekönyveket, amelyek nemcsak szókincsüket, de a motorikus képességeiket, vizuális figyelmüket és annak tartósságát is fejlesztik. Nagyobb korban sem kell, hogy csak az elektronikus kütyük vonják el a figyelmüket, hiszen rengeteg olyan tevékenység, illetve játék van, amivel igazán le lehet őket kötni.

A 3 legjobb készségeket fejlesztő társasjáték gyerkőcöknek

Számtalan módon támogathatja a szülő a gyermek figyelmének, szókincsének vagy éppen az EQ-jának, azaz az érzelmi intelligenciájának fejlesztését, ami később jól jön a társas kapcsolatok, a beleérzőképesség, a mások érzéseire adott megfelelő reagálásra való képesség kialakításában. Egyszerű módszerekkel és játékokkal már kicsi korban hatékonyan fejleszthetőek ezek a képességek, és nagyobb korban sem kell, hogy hanyagolva legyenek, bármilyen vonzó is egész nap a mobiltelefont vagy a tévét bámulni.

GettyImages-155388841

3 olyan játékot gyűjtöttünk most össze, amelyek fejlesztik a gyerkőcök készségeit, ugyanakkor izgalmasak és szórakoztatóak, és közös családi programnak sem utolsók.

Dixit

A Dixit egy korhatár nélküli társasjáték, amit gyerekek és felnőttek egyaránt élveznek. Egy szuper kreatív, asszociációs játékról van szó, ami képzeletbeli utazásra invitál, ahol a szókincs fejlesztése mellett önismereti és személyiségfejlesztő hatása is van.

Különböző tematikájú és hangulatú, gyönyörűen megfestett, részletgazdag kártyalapok alkotják a játék fő vezérfonalát, amelyekben látomások, élmények, utazások, kalandok is helyet kapnak. 

A játék lényege

Mindegyik körben van egy mesélő, aki kiválaszt a kezében lévő lapok közül egyet, lefordítva a játéktér közepére teszi, és mond egyetlen szót, kifejezést, mondatot, közmondást, történetet vagy akár valamilyen hangot, ami kifejezi a választott lapját. Ezután minden játékos választ a saját paklijából egy olyan lapot, ami a mesélő által mondott kifejezéssel összekapcsolható, és szintén leteszi az asztalra. Keverés után a lapokat a mesélő felfordítja, a játékosok célja pedig kitalálni, melyik lehetett az eredeti, mesélő által lerakott lap. Ehhez nyuszifigurák adják a segítséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lélekpillangó

A Lélekpillangó kártyaosztó játék az EQ-t fejleszti, hiszen van benne humor, önismeret, megérzés és emberismeret. A játék próbára teszi, milyen jól ismered önmagad és társaidat. Ez nem egy tipikus társasjáték, hiszen itt megmutatkozik az „örömöt szerezni” képessége is: a kártyákat olyannak kell adni, aki a legjobban illik a kártyán található képre.

A játék lényege

A pakliból hét véletlenszerű kártyát kell húzni, majd vizsgáld meg, mi a mondanivalója egyes képeknek a számodra, ami bármilyen módon kapcsolatban van a boldogsággal, és ki az a személy, akit azonosítani tudsz vele. Add oda annak a személynek azt a kártyát, akire a legjobban illik.

GettyImages-1178291764

Fesztáv

2019 legsikeresebb tárasának választották, amit a játék nehézsége miatt 10 éven felülieknek ajánlanak. 

A Fesztáv igazi madárrajongókról, ornitológusokról, megfigyelőkről szól, akik megpróbálják felkutatni és a madárlakba csalogatni a legszebb példányokat és fészket építeni nekik.

A játék lényege

Három opcióból választhatnak a játékosok, eledelt gyűjtenek, a madarak tojást raknak, vagy újabb madárkártyát húznak, ahol a madarak egyedi képességei is felszínre kerülnek. Sorokat kell alkotni a kártyákkal, amelyek egymásra épülnek, és erősítik egymás hatását. A 170 különböző madár adatai mind tudományos alapúak, amelynek révén sok érdekességre lehet bukkanni. 

Játékok, amikkel órákig elvan a kisgyerek

Bár olykor belefér, hogy a gyerek nyakig festékes legyen, vagy jókora rumlit csináljon, áldás egy-egy olyan játék, ami nem koszol, mégis kreatív, és akár még fejleszti is őt. Mutatunk pár tippet!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük