Férfiasnak tartott szakmák, ahol újabban tarolnak a nők - Biztos karrierutat jelenthet

Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a nők jelenléte a tudományban, és ez a tendencia szerencsére folytatódik.

Nők a tudományban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Becslések szerint Magyarországon több tízezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, egész Európát tekintve ez a szám akár az egymilliót is elérheti a következő években. Az informatika kiváló karriert kínál mindkét nemnek, mégis, egyelőre alacsonyabb a nők száma ezen a területen. A Morgan Stanley szeretne változtatni ezen, ezért több programjával is ösztönzi a reáltudományok elsajátítását és a nők belépését a technológiai szektorba.

A matematika kulcsszerepet játszik mindebben, így a vállalat örömmel támogatta idén is az Európai Leány Matematikai Diákolimpián kimagaslóan jól szereplő magyar gimnazistalányokból álló válogatottat - közölték. A sikeres verseny kapcsán a csapat a budapesti irodában értékelt és számolt be a cégnél dolgozó szakembereknek a versenyen szerzett élményeiről, tapasztalatairól.

Tehetségesek a magyar lányok

Évek óta kimagaslóan szerepelnek a magyar lányok az Európai Leány Matematikai Diákolimpián, rendre az első 10 helyezett között végeznek. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, idén Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett a Kijevben 49 ország és 196 versenyző részvételével az idén kilencedszer megrendezett Európai Leány Matematikai Diákolimpián.

Hámori Janka elmondása szerint vidéken is kifejezetten az látszik, hogy míg régebben inkább a fiúk jártak matematikaversenyre néhány lány résztvevővel, mára a fiatalabbak között nagyobb számban vannak lány indulók. - A matekkal elég sok helyre el tudok jutni - foglalta össze az előnyöket a szegedi tanuló.

Hasonlóan elkötelezett a matematika iránt Kocsis Anett is, aki elképzelhetőnek tartja, hogy középiskolai matematikatanárként dolgozzon majd a jövőben. Kiemelte: nagyon jónak tartja, hogy sok olyan program van, amivel bátorítják a lányokat, ő maga is tagja a Nők a Tudományban Egyesületnek, amely sok lehetőséget kínál például előadások és táborok formájában lányoknak, hogy ezeken a területeken tudjanak fejlődni. - A mi generációnk már teljesen elfogadja, hogy lányoknak valók ezek a dolgok - hangsúlyozta.

Mészáros Anna szerint a közvélemény a mérnöki, műszaki vagy tudományos tantárgyakat inkább férfiasnak találja, és ez sok pályakezdő lányt visszatart attól, hogy errefelé induljon, de őt ez nem befolyásolta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

STEM: biztos karrierút lányoknak is

A trendek azt mutatják, hogy a STEM-tudományok, azaz a Science - természettudományi, Technology - technológiai, Engineering - mérnöki, vagy Mathematics - matematikai irányban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. - Azért is támogattuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika számos szakmai területhez kínál biztos alapot - mondta el Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley budapesti kockázatelemzési osztálya kvantitatív részlegének vezetője.

- Ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás előtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM-szakmák jó döntést jelentenek. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrierutat kínál - tette hozzá. 

- Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, amelynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a magyar diákok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár nekik és az őket felkészítő tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat, és ösztönözzük őket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematikában, az informatikában és ezek társtudományágaiban - hangsúlyozta a szakember.

Fotók: Getty Images

Nobel-díjas nők

A Nobel-díj története több mint egy évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. Ez alatt az idő alatt napjainkig a rengeteg díjazott között mindössze 4%-nyi nő szerepelt.

Átírták a történelmet: 15 kiváló nő, aki Nobel-díjat kapott

Nem csak a férfiak jeleskednek a tudományokban. Nézd meg, kik a Nobel-díjas nők!

Elolvasom
Ezt is szeretjük