A férfi, aki nőként versenyzett Hitler 1936-os olimpiáján: aranyat is nyert egy magyar sportolónő elől

Dora Ratjen valójában Heinrich volt, de nőként indult Hitler olimpiáján.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1936-os, berlini rendezésű nyári olimpia nem kizárólag a sportteljesítmény vagy az aranyak, ezüstök és bronzok miatt maradt meg az emberek emlékezetében. Ezen az olimpián Hitler mindenkinek meg akarta mutatni Németország nagyszerűségét, és ezért elég sok mindenre képes volt.

Az olimpián a női atléták között szerepelt egy különös versenyző: Dora Ratjenről csak idővel derült ki, hogy valójában férfi.

A sportolónő, aki valójában férfi volt

Az ominózus olimpiát Hitler uralmának második esztendejében rendezték, a magasugró Dora Ratjen pedig Németország színeiben indult a versenyeken, igaz, csak a negyedik helyen végzett.

Valószínűleg már az olimpián is sokaknak gyanús lehetett a mély hangú, termetes atlétanő, de ott és akkor nem bukott le, legalábbis nem került ki a zárt ajtók mögül a titka. Csak évek múltán, 1938-ban terelődött komoly gyanú Ratjenre, egy szemfüles kalauznak hála. 

A lebukás

Amikor Ratjen 1938. szeptember 21-én utazott Bécsből Kölnbe az Európa-bajnokságról, a kalauznak feltűnt a nőnek öltözött férfi a vonaton. Szürke, kétrészes ruhát viselt testszínű harisnyával. A vasúti alkalmazott az akkori törvények szerint jelentette, Ratjent pedig kihallgatták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kihallgatáson azt állította, hogy bár valóban férfi, a szülei lánynak nevelték, mert születésekor a szülésznő nem tudta megállapítani, hogy fiú- vagy lánygyermek. Mint elmondta, 10-11 éves volt, amikor rájött, hogy valójában fiú, de akkor már szégyellte volna bevallani. A kihallgatók nemcsak vallomására voltak kíváncsiak, hanem egy, a nemét megállapító orvosi vizsgálatnak is alávetették, mely férfiként azonosította, bár az orvos a nemi szervét furcsának, közösülésre alkalmatlannak találta.

A kihallgatáson elhangzottaknak következményei lettek, igaz, később. 1939-ben még megdöntött egy világrekordot, igaz, az addigi, brit csúcstartó ezt nem fogadta el, és meg is írta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, hogy nem nő, hanem férfi az illető. 

Meg akart nősülni

Ratjen másik, igen komoly buktatóját saját meggondolatlanságának köszönhette: elhatározta ugyanis, hogy Heinrich néven elveszi feleségül egyik korábbi sporttársát. Ez már a német szövetségnek is sok volt, ők maguk jelentették fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél. Erről a Huszadik Század című korabeli folyóiratban is beszámoltak.

GettyImages-545743475
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Ratjen nem sokkal később lemondott a további sportkarriertől, 1939-ben pedig hivatalosan is férfiként regisztrálták. A Heinrich nevet választotta apja után. Az Eb-n elnyert aranyát elvették, és átadták a második helyezettnek, a magyar Csák Ibolya így Európa-bajnok lett magasugrásban 1938-ban.

Gyanússá vált, mint egykori olimpiai induló

Dora Ratjentől elvették Eb-győzelmét, ám ezzel nem ért véget hamis sportolói múltjának felgöngyölítése. 1957-ben már ő maga beszélt arról, hogy a náci rezsim vette rá a csalásra, 1966-ban a Time magazinban írták meg, hogy az egykor nőként induló sportoló, Dora Ratjen nem véletlen került az 1936-os berlini olimpia induló sportolói közé: megható vallomása nyilvánvalóan hazugság lehetett, és az álca mögött Hitler terve húzódik meg.

Nem volt véletlen, hogy a Führer idején rendezett olimpiai játékokon - amelyet sokan náci olimpiának neveztek - férfi versenyzőt indítottak sportolónőként. Hitler számára ugyanis elvi kérdés volt, hogy bizonyítsa a német nép mindenek felettiségét, a tiszta német vérrel járó erőt pedig elgondolása szerint kiválóan bizonyíthatta egy atlétanő, aki messze maga mögött hagyja más országok női sporttehetségeit. Igaz, a terv nem vált be, érmet nem nyert az olimpián. Azt, hogy Dora Ratjen lehetett Hitler leszervezett indulója, Gretel Bergmann, Ratjen korábbi csapattársa is alátámasztotta, aki elmondta, hogy sosem látták meztelenül az atlétát, és soha nem volt kétsége afelől, hogy miért, de a borostája bizony többeknek feltűnt.

Dora Ratjen, bár nem kiemelkedő tehetségű magasugróként, de mindenképpen beírta nevét a sporttörténelembe, női atlétaként, aki férfi volt. Mi, magyarok pedig azért is emlegethetjük, mert miután a hazugság kiderült, hazánk sportolója elnyerte méltó aranyérmét.

Később Heinrich Ratjen néven élt, megörökölte szülei kocsmáját, és nem igazán adott interjút. 2008-ban halt meg.

Manipulált képek Hitlerről

Eddie Senz megrendelésre készítette Hitler-képeit: elváltoztatott külsővel, bajusz nélkül, kopaszon ábrázolta az újságba készített portrékon.

Ezt is szeretjük