Hitler utolsó titkárnője volt: Traudl Junge 22 évesen került a diktátor mellé, és haláláig csodálta

Életének meghatározó fordulata volt, amikor megismerte Hitlert.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Traudl Junge - született Gertraud Humps - Hitler utolsó titkárnője volt, aki három éven át, 1942-től 1945-ig szolgálta a Führert.

Münchenben, sörfőzésből élő, politizálást kerülő család gyermekeként született 1920-ban, és táncosnő szeretett volna lenni, azonban nem vették fel a balerinaképzőbe. Gyors- és gépírónő lett belőle, előbb egy képes lap szerkesztőségében dolgozott, majd irodai munkát vállalt. Amikor a kancellárián állást hirdettek, jelentkezett. Így választották ki Hitler magántitkárnői egyikének, kollégái közt legfiatalabbként.

Ilyen volt titkárnőként

A 22 éves Traudl Humps halk szavú, egyszerű fiatal nő volt, és valószínűleg épp e tulajdonságai miatt vélhette Hitler megbízható munkaerőnek. Kulcsfontosságú volt, hogy az legyen, hiszen nap nap után bizalmas információk mentek keresztül írógépén. 1942-től szinte mindenhova követte a Führert, és bepillantást nyert a magánéletébe is.

Traudl Junge.
Traudl Junge.

Bizalmas beosztottjaként a nap 24 órájában Hitler rendelkezésére állt, és sokat volt a társaságában. Hitler általában a titkárnőivel ebédelt, de Traudl vele volt, amikor pihenni vonult vissza a Berghofba, és itt találkozhatott például Eva Braunnal is, akiről a közvélemény szinte semmit nem tudott. De amikor Hitler Kelet-Poroszországban a Farkasodúból irányította az országot, szintén ellátta titkárnői teendőit.

A fiatal nő teljesen ignorálta a pletykákat, emiatt később lelkiismeret-furdalása is volt, de akkor állítólag nem foglalkozott politikával, így nem érdekelte, kinek dolgozik. Hitler a környezetében élőkkel nagyon udvarias volt, így a titkárnőivel is. Barátságos és jól fésült, fess emberként írta le, aki adott a higiéniára: mindig kezet mosott, valahányszor megsimogatta Blondi nevű kutyáját. Junge és a diktátor jó viszonyát hűen tükrözi, hogy Junge is kapott egy kutyát Hitlertől. A Führer jelenléte akkoriban is, és egész életében meghatározó volt.

Későbbi visszaemlékezésében így írt róla:

- 22 voltam, és semmit sem tudtam a politikáról. Nem érdekelt. (...) Bevallom, lenyűgözött Adolf Hitler. Kellemes főnök volt, és atyáskodó barát. Minden figyelmeztető hangot elfojtottam magamban, ami csak megszólalt bennem, és élveztem az időt, amit vele tölthettem, csaknem a keserű végkimenetelig. Nem az érdekelt, amit mondott, hanem az, ahogyan mondta, és ahogyan tevékenykedett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy rövid házasság, melyet Hitler javasolt

A fiatal titkárnő férjhez ment Hitler bátorítására. 1943-ban egy SS-tiszt, Hans Hermann Junge férje lett. Házasságuk azonban igen rövid életű volt, mert férje 1944-ben Franciaországban, harc közben életét vesztette. Traudl Junge később nem ment újra férjhez.

Egy kép az esküvő napjáról.
Egy kép az esküvő napjáról.

Az öngyilkosság idején

1945-ben is Berlinben volt Hitlerrel, a Führerbunkerben. Ekkorra már egyre világosabb lett, hogy a háborút elveszítik. A Führer Traudl Jungénak diktálta le politikai és magánvégrendeletét az öngyilkossága előtti napon. A titkárnő épp Goebbels gyerekeivel játszott, amikor Hitler fejbe lőtte magát. Traudl Junge szolgálata pedig ezen a napon, 1945. április 30-án véget ért.

Traudl Junge Hitlertől kapott kutyájával.
Traudl Junge Hitlertől kapott kutyájával.

Menekült, kihallgatták, és szabadult

Jungéra nem várt nyugalmas jövő. Tudta, hogy a Führer embereként őt is elfoghatják, ezért szökni kényszerült. Személyazonosságát egy időre a Gerda Alt álnév mögé rejtette, és bár sebtében elhagyta a fővárost, nem jutott messzire, ezért hamar vissza kellett térnie oda.

Miután a szövetségesek felfedték valós kilétét, a szovjet hadsereg két civil katonája fogta el, és vitte kihallgatásra. Több börtönben is járt, de viszonylag hamar, 1945 decemberében kiszabadult.

Fogva tartása alatt az őrök elbeszéléséből tisztult le számára igazán, hogy kinek is dolgozott valójában. Ekkor a bűntudat hatására naplóírásba fogott, és leírta, mi történt vele Hitler titkárnőjeként. 1989-ben írását Pierre Galante könyvének részeként nyomtatásban is kiadták, majd mintegy ötven év után, 2001-ben Melissa Müller írónő gondozásában ismét, Az utolsó óráig címmel.

Junge: "nem volt mentség, hogy fiatal voltam"

Junge így mesélt érzéseiről a vele készült dokumentumfilmben:

- Persze, hogy hallottam a horrorról a nürnbergi per kapcsán, a 6 millió zsidó sorsáról, a meggyilkolásukról, amiért vállalták származásukat és hitüket, és borzasztóan sokkolt, de abban az időben nem kapcsoltam össze ezeket az eseményeket és a saját múltamat. Örültem, hogy nem vagyok személyesen bűnös azokért, amiket hallottam, és nem voltam tudatában mindennek. Aztán egy nap elsétáltam egy emléktábla mellett, amelyet Sophie Scholl emlékére készítettek. Láttam, hogy abban az évben született, mikor én, és abban az évben végezték ki, mikor én Hitler szolgálatába álltam. Abban a pillanatban jöttem rá, nem volt mentség, hogy fiatal voltam.

Junge 2002. február 10-én Münchenben halt meg, rákban. 81 éves volt. A jelenlévők elmondása szerint halála előtt nem sokkal így szólt:

- Most, hogy elengedtem a történetem, elengedhetem az életem is.

A Traudl Jungéval készített dokumentumfilmbe itt tudsz belenézni.

Úttörő magyar nők a történelemben

Ezek az elszánt, inspiráló magyar nők a többi hölgynek is utat nyitottak a tanulás és a karrier terén. Igazi úttörők voltak.

8 csodálatos magyar nő, akik történelmet írtak: képeken az első orvos, ügyvéd és pilóta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images, Wikimedia Commons.

Ezt is szeretjük