Ő volt Pest leghíresebb örömlánya a 19. században: az angol királytól Krúdyig rengetegen rajongtak a művelt asszonyért

Pilisy Róza szegény lányból lett Pest leghíresebb, legműveltebb kurtizánja. Nemcsak az ország urai, de a külföldi előkelőségek is a lábai előtt hevertek.

pilisy roza cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a 19. században virágzott a prostitúció. Az örömlányok egy része az utcán kínálta magát a lehetséges kuncsaftoknak, a nemesi, előkelő réteghez tartozó urak azonban luxusbordélyokban keresték a gyönyöröket. 

Több pesti kurtizán is nagy hírnévnek örvendett ebben a korszakban, ám volt egyvalaki, aki kiemelkedett mindegyikük közül: ő volt Pest legszebb rózsája, avagy Pilisy Róza. A művelt, különleges asszonyért bolondultak az elit legnevesebb, legelőkelőbb férfijai is.

Pilisy Róza, Pest leghíresebb örömlánya

Schumayer Rózaként született Schumayer Ignácz honvédszázados és Láng Borbála leányaként 1857-ben Pilisen. Szülei korán elhunytak, ezért nagyapja nevelte fel, de 17 éves korára teljesen árva lett. Ekkor ismerkedett meg egy fiatal huszártiszttel, akivel Pestre szökött, kapcsolatuk azonban tiszavirág-életű volt, ugyanis a férfi az első éjszaka után az utcára tette a lányt. Róza fájdalmában és szégyenében nem mert visszamenni szülőfalujába, ezért úgy döntött, a nagyvárosban próbál meg egyedül boldogulni. Egy virágboltban sikerült is állást szereznie, a fizetéséből viszont alig tudott megélni. 

A férfiak hamar felfigyeltek a szőke, kék szemű, karcsú szépségre, és képesek voltak egészen messziről is az üzlethez utazni, ahol Róza dolgozott, hogy lássák őt, és elbeszélgethessenek az egyébként igen intelligens hölggyel. Az itt töltött idő alatt így számos politikussal, arisztokratával megismerkedett.

Élete hatalmas fordulatot vett, amikor egy nap Apponyi Albert gróf lépett be a bolt ajtaján, akit annyira elvarázsolt Róza megjelenése és műveltsége, hogy onnantól kezdve egy hónapig mindennap meglátogatta őt. Alig telt el négy hét, mikor a férfi úgy döntött, vesz a lánynak egy kis lakást, sőt állítólag nyelvtanárt is fogadott neki. Kapcsolatuknak néhány hónap után a gróf vetett véget, ennek ellenére azonban Rózának nem kellett lemondania otthonáról, hanem megtarthatta azt. Pénze viszont nem sok maradt, mégsem akart visszamenni a virágboltba dolgozni. Úgy döntött inkább, hogy más támogatókat keres magának.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyönyörű, művelt kurtizánért rajongtak a férfiak

A gyönyörű hölgy, bár prostituált lett, a dolgok nála teljesen másképp működtek, mint egy bordélyházban. Az urak udvaroltak neki, próbálták lenyűgözni és meghódítani, szalonjában pedig magas szintű beszélgetések zajlottak a művészetekről és a politikáról. Rendszeres vendégei között volt ekkor például Zichy Jenő és Batthyány Elemér is. Róza nagyon megválogatta kuncsaftjait, a szelektálásnál pedig a legfontosabb szempontok az előkelőség és a műveltség voltak. Imádott irodalmi témákról társalogni, és maga is írt verseket, novellákat, majd később regényeket is.

Anyagiakról állítólag sosem esett szó közte és kuncsaftjai között, a férfiak ugyanis csak egyszerűen az éjjeliszekrényen hagyták a pénzzel tömött borítékot. Rózának ennek köszönhetően az évek során sikerült nagyobb vagyonra szert tennie, amiből a Magyar utca 20. alatt egy kétemeletes, fényűző házat vásárolt. Otthona egyben bordélyházként is funkcionált, a szalonban fogadta a vendégeket ételekkel és italokkal, akik választhattak a lányok közül is.

Ekkor visszatérő kuncsaftjaiként tudhatta az ország legbefolyásosabb politikusait, például Andrássy Gyula grófot, a leghíresebb íróit, többek között Heltai Jenőt, Ábrányi Emilt, Endrődi Sándort és Krúdy Gyulát is, akivel igen szoros kapcsolata alakult ki. A madame körülbelül negyvenéves korában teljesen magába bolondította az akkor húszéves Krúdyt, akinek műveiben többször is visszatér Róza alakja, és a későbbi, A vörös postakocsi című műve is részben róla szól.

Krúdy Gyula
Krúdy Gyula
Fotó: dka.oszk.hu

A magyarországi hírességek mellett külföldi előkelőségek is érkeztek az asszonyhoz: a későbbi VII. Edward angol király legalább háromszor utazott csak azért Pestre, hogy Róza társaságát, szolgáltatásait élvezhesse. De vendége volt például Ferenc Ferdinánd, illetve a szerb I. Milán király is. Róza kuncsaftjainak köszönhetően luxusban élt, bekerült az elit közé, és övé volt a város legelegánsabb bordélyháza is, ám szerelmi élete sosem teljesedett ki. Egyvalaki volt csak ugyanis, akit közel engedett a szívéhez.

Róza csak egyszer volt igazán szerelmes

Az asszony a nála tíz évvel fiatalabb íróba, Pekár Gyulába szeretett bele, akit hosszú idő után sikerült csak meghódítania. A férfi azonban elvárta volna tőle, hogy bezárja bordélyházát, és legyen a felesége, Róza viszont egyáltalán nem hajlott erre. Nem sokkal később öngyilkosságot kísérelt meg, de végül megmentették életét. Krúdy Gyula még ekkor is rendszeresen járt hozzá, amit Pekár Gyula nem nézett jó szemmel. Kapcsolatuk így viharos véget ért.

Pekár Gyula
Pekár Gyula
Fotó: hu.wikipedia.org

Ahogy telt az idő, az asszony visszavonult, már nem fogadott vendégeket, de Krúdy továbbra is látogatta. Pilisy Róza, a magyar kaméliás hölgy 74 évesen hunyt el, utolsó éveit pedig egyedül, magányosan töltötte. Élete során több novellája és regénye is megjelent. Művei egy részét Klarisz és Gentry asszony álneveken írta, néhány közülük a mai napig fennmaradt.

A történelem híres szeretői

A következő nők románcaikkal írták be magukat a történelembe: képeken mutatjuk a különböző korok leghíresebb szeretőit.

Képek: Instagram, dka.oszk.huhu.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük