Tízezreket dobhatsz ki az ablakon!
Nagy fényképezőgép-teszt
Kicsik, praktikusak, és hatalmas felbontásra képesek. De ezek a tulajdonságok valóban elegendőek?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy fél évig készült, nagyszabású európai uniós tesztből kiderül: a kompakt digitális fényképezőgépek piacán zajló elkeseredett harc paradox módon nem vezet minőségjavuláshoz. A szakértők a régebbi évjáratú - és ezért sokszor olcsóbb - gépeket továbbra is jó szívvel ajánlják.

Pixelháború vesztesekkel

Szinte az első digitális fényképezőgépek megjelenésével egy időben megkezdődött a gyártók pixelháborúja: azzal próbálnak minduntalan egymás elé vágni, hogy olyan gépeket dobnak piacra, amelyek egyre több képpontból rakják össze a képeket.

Marketingszempontból talán még érthető is mindez, ám az egyre magasabb pixelszám ellen sokszor elhangzik érvként, hogy a 10-15 megapixel még mindig töredéke az emberi szem 120-130 megapixeles felbontásának. Ormos Pál akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója állítja, ez az érzékenység távolról sem azt jelenti, hogy 130 megapixelig az ember "meglátja" egy fényképen a különbségeket.

Az emberi látás esetében teljesen más paraméterek döntőek: egy 10x15 cm-es fényképről egyáltalán nem lehet megmondani, hogy az 7 vagy éppen 15 megapixeles felbontásban készült, a pixeleknek csak egy esetleges nagyításnál lesz jelentőségük.
Ormos Pál szerint egyébként a gyártók tökéletesen tisztában is vannak mindezzel, egyszerűen egymást kényszerítik bele az értelmetlen pixelháborúba, amely ráadásul a kompakt gépeknél 7-8 megapixel fölött kifejezetten a minőség rovására megy: a növekvő pixelszámmal egyre "zajosabb" képek kerülnek elő a gépből.

Mi az a zaj?
A "zaj" hiba a digitális fényképezővel lőtt képen. A pixelek, vagyis a képpontok valós értéke eltér az elméletileg szükséges értéktől, ami különösen a sötét részeken látszik. Az így megjelenő kék, zöld és piros szemcsék rontják a kép minőségét.

80 fényképezőgépet teszteltek

Az előbb említett összefüggéseket tökéletesen alátámasztják a teszteredmények is.
Az Európai Bizottság tudatos vásárlásra buzdító fogyasztóvédelmi programjának keretében tavaly november óta mintegy nyolcvan, Európai Unió-szerte kapható kompakt méretű digitális fényképezőgépet teszteltek. Képminőség tekintetében egy 8 megapixeles végzett az élen, a legjobb 12 megapixeles második lett. Nem elég ugyanis, hogy - a fent elmondottak miatt - a nagyobb felbontás rosszabb képminőséget eredményez, de sokkal nagyobb a szoftverigénye is, hiszen ott bármilyen műveletről is legyen szó, azt több képpontnál kell elvégezni. Emiatt lassabban futnak le egyes programpontok, és előbb merül le az akkumulátor vagy az elem - jó példa erre a Nikon Coolpix L15. Miközben a készülék a képminőség kategóriában a mezőny első felében végez 3,1 ponttal, - ami egyébként közepes -, a filmfelvevőjére kapott elégtelen, az üzemidőre kapott elégséges, valamint a sokoldalúságra és a kezelhetőségre kapott gyenge közepes osztályzat miatt 2,4-es végminősítéssel zár.

Mindezek ismeretében választottunk ki bemutatásra az EU-s projekt nyolcvan gépéből a legjobbak közül 16-ot, amelyek a teszten képminőség és végminősítés tekintetében egyaránt jól - legalább 3-as körüli eredménnyel - szerepeltek. Függetlenül attól, hogy hány megapixelt tudnak, az alábbi kompakt készülékeket bátran ajánljuk hobbifényképészeknek mindennapos használatra. Tökéletes gép nem létezik, ezek a masinák jó átlagosnak mondhatók, erősségekkel és gyengékkel egyaránt. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy a készüléket milyen élethelyzetekben, milyen körülmények között kívánja az ember használni, és a választást ehhez kell igazítani.

A használati útmutatótól a zoomig

A teszt a kompakt digitális fényképezőgépek esetén is a lehető legtöbb részletre kiterjedt: vizsgálták a gépek által készített képek felbontását fekete-fehér tesztábra, szobai és kültéri fény esetén, valamint a szintén tesztábra segítségével az egyes készülékek torzításának mértékét.
Górcső alá esett emellett az automata és manuális fókuszálás élessége, a vaku minősége és működése, továbbá többek között az üzemidő akkumulátor és elem esetén, az egyes készülékek sokoldalúsága, kezelhetősége, és természetesen a használati útmutató.
Ezen vizsgálati szempontok alapján a legjobb gépnek a Canon Powershot SX100 IS bizonyult kezelhetőségét tekintve az egyik legjobb eredménnyel, üzemidő szempontjából azonban csak közepessel.
Hasonló eredménnyel zárt a Canon Digital lxus 860 IS gépe, amely szintén a kezelhetőség terén hagy némi kívánnivalót maga után.

Jónak bizonyult továbbá többek között a Panasonic Lumix DMC-FZ 18, a Fujifilm Finepix S5800, valamint a Casio Exilim EXZ 1200, és közepes eredménnyel zárta a versenyt többek között a Canon Powershot A720 IS, a Samsung Digimax S1050, a Pentax Optio V10, a Nikon Coolpix P50, valamint az Olympus FE 340 - egyesek a kezelhetőség, míg mások a sokoldalúság és az üzemidő tekintetében maradtak le a nyertesektől.

2008. június 12-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júniusi számának tartalmából:
  • Tényleg gyümölcsből van? - Joghurt-háziteszt
  • Csak az áruk kimagasló? - Levizsgáztak a naptejek
  • Medencét a kertbe! - Mobil kerti medencék körképe
  • Hogyan váltsunk bankot?
  • Hol olcsóbb? - Gyümölcsárak összehasonlítása
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük