A 6 legjobb társasjáték

Szerintünk

Mit is csinálhatnál karácsonykor mást, minthogy előveszel egy izgalmas társasjátékot, és összeülsz a családdal? Játsszatok kedvenceinkkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a Playstation, az Xbox és a hasonló játékok igencsak megelőzni látszanak a hagyományos játékokat, a társasjátékok a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.

Nemcsak szórakoztatóak, hanem készségfejlesztő hatással is bírnak, nem is beszélve a közösségteremtő erejükről.

Miért ne dolgoznád le egy kis agymunkával, na meg jó adag kacagással a karácsonyi menüt? Hat kitűnő játékot ajánlunk hozzá.

Mese habbal

Noémi kedvence: Csudamesék

Kedvelem a társasjátékokat, de a szívemhez mégis legközelebb a Csudamesék című társasjáték áll. Hat éves kortól lehet játszani, de felnőttek számára is igen szórakoztató kikapcsolódást ígér, ezért elsősorban gyerekeknek és családoknak ajánlható.
Csipkerózsika, A kis hableány, A három kismalac, Hófehérke, Aladdin és még sok hasonlóan népszerű mese elevenedik meg játék közben a játékosok szeme előtt: ezek elemeit lehet gyűjteni, cserélgetni, kedv szerint ötvözni.
Ha veszel egy csipet megfigyelőképességet, egy nagy kanál kiváló memóriát, pici szerencsével megfűszerezed, akkor garantált a győzelem!

Tájékozódj - játszva!

Lilla kedvence: Trivial Pursuit

Körülbelül hat éve ismerkedtem meg a Trivial Pursuittal egy baráti összejövetelen - ahol igencsak csúfosan kikaptam. Akkor határoztam el, hogy beszerzek egyet otthonra is, és, hogy többé ilyen ne forduljon elő, szert teszek némi műveltségre a kérdések terén. A társasjátékhoz ugyanis erre nagy szükség van, legyen szó földrajzról, irodalomról, művészetről, sportról, történelemről, vagy éppen természettudományról. A játékot hatan játszhatják, mégpedig úgy, hogy egy kör alakú pályán haladnak, és körcikkeket szereznek a megfelelő témakörökben adott helyes válaszok alapján. Az nyer, aki előbb összegyűjti az összeset. Ez azonban korántsem egyszerű, mint ahogy legtöbbször a kérdések sem azok. A játék a középiskolás korosztálytól kezdve bárkinek ajánlható, sőt, már junior változata is kapható. Akinek pedig a hagyományos játék nem jelent elég kihívást, kipróbálhatja a Genius kiadást is.

Betűk és szavak világa

Pálma kedvence: Scrabble

Bár igen kevés időm és lehetőségem van játszani, nagy rajongója vagyok a társasjátékoknak. Azon belül is a Scrabble az abszolút kedvencem - és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.
A Scrabble lényege, hogy a játékosoknak az előzetesen leosztott betűkészletükből kell értelmes szavakat kirakniuk egy négyzetrácsos táblára. A dolgot azonban nehezíti, hogy mindig egy, már a táblán lévő szóhoz kell kapcsolódnia valahogyan az újnak.
A betűkhöz különböző pontszámok tartoznak, így a velük kirakott szavak mind plusz pontokat jelentenek a játékosoknak. Emellett a pontozásban az is számít, hogy a tábla mely részén sikerült elhelyezni az adott szavakat. Izgalmas játék, amely garantáltan jó hangulatot csinál, miközben alaposan megtornáztatja az agytekervényeket.

Könnyű, de annál szórakoztatóbb

Erna kedvence: Activity

Sok bulin, nyaraláson előkerül nálunk az Activity társasjáték. Nem véletlenül ez most az egyik legnépszerűbb, hiszen könnyű szabályok szerint kell játszani, és a tévéből is mindenki ismerheti már. Megunni azonban ennek ellenére szinte lehetetlen. A játékszabály egyszerű: egy megadott fogalmat kell elmutogatni, lerajzolni vagy szóban körülírni.
Nagyon jókat lehet közben nevetgélni, egy-egy poént évek után is felemlegetünk. Annak ellenére is szívesen játszom, hogy antitalentum vagyok benne, és a társaságunkban szinte senki nem akar velem egy csapatba kerülni.
Ami pedig a legjobb benne, hogy bármennyi ember játszhatja, és nem igényel nagy koncentrációt.

Építkezz és szórakozz!

Juli kedvence: Metró

Sok-sok évnyi Aktivity, betűtorony és kártyajáték után rá kellett szánnom magam, hogy újabb társasjátékra tegyek szert, amit még lehetőleg senki sem ismer a baráti társaságomban. Nehéz volt a választás, mivel olyan játékot kerestem, ami minden igényt kielégít: megmozgatja az agyat, tetszik majd a túlzott versenyszellemmel megáldott versengőknek, ugyanakkor a tiszta játék híveinek is. A Metró minden szempontnak megfelel. Lényege, hogy a szerelvényeknek kell pályát építeni, és átirányítani ezáltal a túloldalra, azaz a végállomásra. Persze, a dolog nem ilyen egyszerű, a vágánylapok száma ugyanis, amivel az egyes játékosok rendelkeznek, korlátozott. Tehát az ember vagy a saját sínpályáira koncentrál, vagy megpróbál keresztbe tenni a társainak - javasolt egyébként egyszerre mindkettőt csinálni. Minél hosszabb pályát épít egy játékos, annál több pontot kap. Aki pedig a legtöbb pontot gyűjti, az nyer!

Egy, kettő, támadás!

Ági kedvence: Rizikó

Bár már régen játszottam vele, mégis a legnagyobb kedvencem a Rizikó. Ez egy olyan stratégiai társasjáték, amelynek lényege, hogy a játék elején a résztvevők felosztják a föld országait maguk között, majd elindul az ádáz harc. A cél minden játékos esetében különböző: van, akinek bizonyos területeket, vagy az összeset kell elfoglalni, másnak egy másik játékos katonáit kell megsemmisíteni.
A Rizikóban természetesen jelentős szerepet kap a szerencse is, hiszen a dobókockák döntenek a támadások sikerességéről.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Egy idő után kiderül, hogy kinek mit is kell a játék megnyeréséhez végrehajtania - akkor válik még izgalmasabbá a dolog. Hosszú játék, több órás partik is elképzelhetőek, viszont remekül lehet szórakozni vele.

Ezt is szeretjük