Tízezreket dobhatsz ki az ablakon!

Nagy fényképezőgép-teszt

Kicsik, praktikusak, és hatalmas felbontásra képesek. De ezek a tulajdonságok valóban elegendőek?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy fél évig készült, nagyszabású európai uniós tesztből kiderül: a kompakt digitális fényképezőgépek piacán zajló elkeseredett harc paradox módon nem vezet minőségjavuláshoz. A szakértők a régebbi évjáratú - és ezért sokszor olcsóbb - gépeket továbbra is jó szívvel ajánlják.

Pixelháború vesztesekkel

Szinte az első digitális fényképezőgépek megjelenésével egy időben megkezdődött a gyártók pixelháborúja: azzal próbálnak minduntalan egymás elé vágni, hogy olyan gépeket dobnak piacra, amelyek egyre több képpontból rakják össze a képeket.

Marketingszempontból talán még érthető is mindez, ám az egyre magasabb pixelszám ellen sokszor elhangzik érvként, hogy a 10-15 megapixel még mindig töredéke az emberi szem 120-130 megapixeles felbontásának. Ormos Pál akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója állítja, ez az érzékenység távolról sem azt jelenti, hogy 130 megapixelig az ember "meglátja" egy fényképen a különbségeket.

Az emberi látás esetében teljesen más paraméterek döntőek: egy 10x15 cm-es fényképről egyáltalán nem lehet megmondani, hogy az 7 vagy éppen 15 megapixeles felbontásban készült, a pixeleknek csak egy esetleges nagyításnál lesz jelentőségük.
Ormos Pál szerint egyébként a gyártók tökéletesen tisztában is vannak mindezzel, egyszerűen egymást kényszerítik bele az értelmetlen pixelháborúba, amely ráadásul a kompakt gépeknél 7-8 megapixel fölött kifejezetten a minőség rovására megy: a növekvő pixelszámmal egyre "zajosabb" képek kerülnek elő a gépből.

Mi az a zaj?
A "zaj" hiba a digitális fényképezővel lőtt képen. A pixelek, vagyis a képpontok valós értéke eltér az elméletileg szükséges értéktől, ami különösen a sötét részeken látszik. Az így megjelenő kék, zöld és piros szemcsék rontják a kép minőségét.

80 fényképezőgépet teszteltek

Az előbb említett összefüggéseket tökéletesen alátámasztják a teszteredmények is.
Az Európai Bizottság tudatos vásárlásra buzdító fogyasztóvédelmi programjának keretében tavaly november óta mintegy nyolcvan, Európai Unió-szerte kapható kompakt méretű digitális fényképezőgépet teszteltek. Képminőség tekintetében egy 8 megapixeles végzett az élen, a legjobb 12 megapixeles második lett. Nem elég ugyanis, hogy - a fent elmondottak miatt - a nagyobb felbontás rosszabb képminőséget eredményez, de sokkal nagyobb a szoftverigénye is, hiszen ott bármilyen műveletről is legyen szó, azt több képpontnál kell elvégezni. Emiatt lassabban futnak le egyes programpontok, és előbb merül le az akkumulátor vagy az elem - jó példa erre a Nikon Coolpix L15. Miközben a készülék a képminőség kategóriában a mezőny első felében végez 3,1 ponttal, - ami egyébként közepes -, a filmfelvevőjére kapott elégtelen, az üzemidőre kapott elégséges, valamint a sokoldalúságra és a kezelhetőségre kapott gyenge közepes osztályzat miatt 2,4-es végminősítéssel zár.

Mindezek ismeretében választottunk ki bemutatásra az EU-s projekt nyolcvan gépéből a legjobbak közül 16-ot, amelyek a teszten képminőség és végminősítés tekintetében egyaránt jól - legalább 3-as körüli eredménnyel - szerepeltek. Függetlenül attól, hogy hány megapixelt tudnak, az alábbi kompakt készülékeket bátran ajánljuk hobbifényképészeknek mindennapos használatra. Tökéletes gép nem létezik, ezek a masinák jó átlagosnak mondhatók, erősségekkel és gyengékkel egyaránt. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy a készüléket milyen élethelyzetekben, milyen körülmények között kívánja az ember használni, és a választást ehhez kell igazítani.

A használati útmutatótól a zoomig

A teszt a kompakt digitális fényképezőgépek esetén is a lehető legtöbb részletre kiterjedt: vizsgálták a gépek által készített képek felbontását fekete-fehér tesztábra, szobai és kültéri fény esetén, valamint a szintén tesztábra segítségével az egyes készülékek torzításának mértékét.
Górcső alá esett emellett az automata és manuális fókuszálás élessége, a vaku minősége és működése, továbbá többek között az üzemidő akkumulátor és elem esetén, az egyes készülékek sokoldalúsága, kezelhetősége, és természetesen a használati útmutató.
Ezen vizsgálati szempontok alapján a legjobb gépnek a Canon Powershot SX100 IS bizonyult kezelhetőségét tekintve az egyik legjobb eredménnyel, üzemidő szempontjából azonban csak közepessel.
Hasonló eredménnyel zárt a Canon Digital lxus 860 IS gépe, amely szintén a kezelhetőség terén hagy némi kívánnivalót maga után.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jónak bizonyult továbbá többek között a Panasonic Lumix DMC-FZ 18, a Fujifilm Finepix S5800, valamint a Casio Exilim EXZ 1200, és közepes eredménnyel zárta a versenyt többek között a Canon Powershot A720 IS, a Samsung Digimax S1050, a Pentax Optio V10, a Nikon Coolpix P50, valamint az Olympus FE 340 - egyesek a kezelhetőség, míg mások a sokoldalúság és az üzemidő tekintetében maradtak le a nyertesektől.

2008. június 12-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júniusi számának tartalmából:
  • Tényleg gyümölcsből van? - Joghurt-háziteszt
  • Csak az áruk kimagasló? - Levizsgáztak a naptejek
  • Medencét a kertbe! - Mobil kerti medencék körképe
  • Hogyan váltsunk bankot?
  • Hol olcsóbb? - Gyümölcsárak összehasonlítása
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük