Hatalmas detonációt észleltek az űrben: egy fekete lyuk robbant fel
Felrobbant egy fekete lyuk egy galaxishalmazban.

fekete-lyuk
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felrobbant egy fekete lyuk az Ophiuchus galaxishalmazban, a detonáció a Földtől több százmillió fényévre következett be. A kutatók szerint a korábbi rekorder esethez képest ötször nagyobb volt a robbanás mértéke.

Az elmúlt 25 évben a röntgencsillagászat jelentős fejlődésen ment keresztül, ezek a távcsövek a hőt érzékelik, nem a fényt. Az új megfigyelések során kiderült, hogy a galaxisok közötti teret kitölti a nagyon ritka, de forró gázplazma, amely röntgenben sugároz - közölte Kiss László csillagász.

Hozzátette, az aktuális vizsgálat arról szól, hogy az Ophiuchus, más néven Kígyótartó csillagképben található galaxishalmazban kimutattak egy olyan szabályos eltorzulást a röntgensugárzó anyag eloszlásában, amely arra utal, hogy ott egy nagy, hirtelen energiafelszabadulás történt, ami a röntgensugárzó plazmában található nagy lyukkal hozható összefüggésbe.

A jelenséget a tejútrendszerek magjában található, nagyon kicsi helyre összezsúfolt, nagy tömegű, szupermasszív fekete lyuk képes végrehajtani. Az esemény időskálája nagyon hosszú, körülbelül egymillió év.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok körülbelül száz éve tudják, hogy a csillagok a teret nem egyenletesen töltik ki a világűrben, hanem hatalmas csillagvárosokat, úgynevezett galaxisokat alkotnak - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images.

Különleges NASA-fotók a fekete lyukakról

A NASA hipnotikus gifeket tárt a nagyközönség elé: megmutatták, hogyan mozoghatnak a fekete lyukak.

Ezt is szeretjük