Veszélyes aszteroida tart a Föld felé: globális katasztrófát okozna a becsapódás
Már 1998 óta tartják figyelemmel az aszteroida mozgását, és most áprilisban nagyon közel kerül a Földhöz.

aszteroida tart a Föld felé
beauty and style
Top olvasott cikkek

Potenciálisan veszélyes aszteroida közelíti meg a Föld bolygót idén áprilisban a NASA adatai szerint.

Már 1998 óta figyelik annak az aszteroidának a mozgását, aminek nagysága becslések szerint 1,76 és 4 kilométer közé tehető. Ha becsapódna a Földbe, komoly károkat tudna okozni.

Hatalmas aszteroida tart a Föld felé

Szerencsére azonban április 29-én, hazai időszámítás szerint délelőtt 11 körül egyszerűen elhalad a bolygónk mellett az 52768-as számú aszteroida - vagy 1998 OR2 - nem kevesebb, mint 6 254 065 kilométerrel.

Amikor először detektálták a kisbolygót 1998-ban, a veszélyes objektumok közé sorolták. Nemcsak azért, mert hatalmas méretei miatt a Földbe csapódva elképzelhetetlen hatása lett volna, hanem mert már akkor is látták, hogy még ha nem is ütközik, viszonylag közel halad el a Föld vonzáskörzetéhez képest. 

Egyébként nem is olyan rég, már 2019-ben is elhaladt a Föld mellett egy hasonló besorolású kisbolygó, azonban az sokkal kisebb méretekkel rendelkezett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jim Bridenstine, NASA dolgozója azonban arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben érkezhetnek halálos aszteroidák, amire nincsenek felkészülve.

- Ez nem Hollywood, nem egy filmben élünk - jelent meg nyilatkozata az Independent oldalán - Ez arról szól, hogy megvédjük az egyetlen olyan bolygót, amin élünk, az anyabolygót.

10 földrajzi kérdés általánosból: mennyire emlékszel még belőlük?

Közös kincsünk a bolygó, amelynek működését a suliból kimaradva is ismerni kell. Vajon ma hány feladatot oldanál meg helyesen egy földrajzdolgozatból? A gyors kvízből kiderül.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük