Leteszteltük a filteres teákat!
Bár egyre többen isznak gyümölcs- vagy zöldteát, a feketeteák uralma töretlen élénkítő hatásuk és kellemes ízük miatt. Már amikor van...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tea a Camellia sinensis nevű cserje szárított leveleiből készül, de teának nevezzük a gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

A teát elsősorban Kínában, Indiában, Sri Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. A Camellia sinensis egy olyan örökzöld, amelynek levelei, ha szedés után nem szárítják meg, hervadni és oxidálódni kezdenek.

A feldolgozás következő lépése az oxidációs folyamat megállítása úgy, hogy hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet. A teát négy csoportba sorolják az oxidáció mértéke szerint: a fehértea fiatal levelekből készül, amelyek nem oxidálódtak, a zöldtea minimális oxidáció eredménye, a téli teát pedig gallyakból és régi levelekből készítik, amelyeket a téli teacserjéről szednek, és tűz fölött szárítanak. Az Oolongnál az oxidációt a folyamat közepén állítják meg, a feketetea pedig erős oxidáció eredménye.

Géppel, kézzel és feketeborssal

A teák feldolgozásának egyik módja a CTC - morzsol, szakít, csavar az angol crush, tear, curl szavakból -, a másik a hagyományos módszer. Előbbit a gyengébb minőségű levelekhez használják, amelyek általában teafilterekbe kerülnek, és feldolgozásuk géppel történik. A hagyományos módszer kézi feldolgozást jelent, és értelemszerűen leginkább a jó minőségű leveleknél használják.
A feketeteákat általában a származási hely alapján nevezik el, innen a Darjeeling, Assam, Ceylon név. Ezek kaphatók "tiszta" formában, amelyben csak egyféle tea található, vagy keverékekben - blend. Számos olyan teafajta is van, amely további hozzáadott anyagokat tartalmaz: a Lapsang souchong például olyan erős feketetea, amit izzó fenyőfa felett szárítottak, ezért van erős, füstös íze, de az sem ritka, hogy virágot, például jázmint használnak az ízesítésre. Az Earl Grey feketeteák keveréke, amely jellegzetes illatát a trópusi bergamott gyümölcs aromájának köszönheti, de gyártanak fűszerekkel – gyömbér, feketebors – ízesített teákat is.

A szálas az igazi

A teafüvet forró vízzel kell leönteni, de nem szabad öt percnél hosszabb ideig ázni hagyni, mert ezután tannin szabadul fel, ami csökkenti a teofilin és koffein hatását, ráadásul kesernyéssé teszi a teát. Hogy a tannin-mentes teát ne kelljen azonnal csészékbe önteni, át kell tölteni egy másik teáskannába. A főzéshez legjobb a mázatlan agyag- vagy kőedény, felszolgáláshoz a porcelán, ami a hőt jobban megtartja. A feketeteákhoz használt víznek forrásponton kell lennie, kivéve az érzékeny Darjeeling teákat, ahol alacsonyabb hőmérséklet is elegendő. A gyakorlott teaivók azt állítják, hogy a teát nem szabad megkeverni, mert nem teszi erősebbé, viszont elősegíti a tannikus savak felszabadulását. A teát cukorral vagy mézzel édesítik, citromlével, szeszes italokkal vagy tejjel isszák. A legtöbb ínyenc nem használ tejszínt, mivel túlságosan megerősíti a tea aromáját, míg a tej semlegesíti a tannint. Amikor a teát tejjel fogyasztják, az ínyencek mindig a tejhez adják a teát és nem fordítva, ezzel ugyanis megelőzik a tej csomósodását, és kellemesebb ízt kapnak. A szeszes italokat csak kis mennyiségben, közvetlenül fogyasztás előtt érdemes hozzáadni, mert elnyomhatják a tea aromáit.

A filteres kényelmes

A nagy teaivók nem sokra becsülik a filteres teákat, és a fenti leírtak alapján van is némi igazuk, ugyanakkor tény, hogy az emberek zöme filteres teát iszik a munkahelyén, otthon és a kávéházakban is, hiszen kényelmesebb és gyorsabb. Utóbbi érv szólt amellett, hogy harmincfajta filteres feketeteát teszteljünk.

A tépőcsík, az ablak meg a lógató

A kiválasztott teák csomagolási versenyét fölényesen nyerte a Twinings: a kemény karton celofánba csomagolva, tépőcsíkkal ellátva, jól olvasható felirattal, a dobozon apró ablakkal kerül forgalomba, a teát pedig a filter-tartó tokot megfogva lehet a csészébe lógatni, ami szintén a fogyasztó kényelmét szolgálja. Az igényes csomagolás egyik fontos eleme, hogy a filterhez a cérna, vagyis a lógató fémzárral, ragasztással, esetleg hegesztésbe ragasztva kapcsolódik. Utóbbi kettő az igazi, hiszen az ínyenc teázók nem tűrik, hogy kedvenc italuk aromáját holmi zavaró fémes mellékíz rontsa el. Azért akadtak rossz példák is, találtunk ömlesztett teákat, a tasakokból kiszóródott teafüvet a dobozok alján, és persze olyan is akadt, ahol lespórolták a lógatót. A legrosszabbul kétségkívül az Hyson Earl Grey szerepelt, a gyártó ugyanis 25 darab filtert ígért, a magyar szöveg már húszról szólt, és a lezárt dobozban is húsz volt. Az Impra sem dicsekedhet gondos csomagolással, hiszen a doboz szürkéjében a fekete betűk olvashatatlanok voltak, és tépőcsík sem volt a dobozon.

Kevés lelkesedés – sok fintorgás

Sajnos a tesztbe válogatott teák zöme gyatrának bizonyult. Volt íztelen és túlságosan aromás, fanyar és csersavas, jellegtelen és túl intenzív. Ezért a harminc fajtából mindössze hat - Hyson Assam, Hyson Premium Ceylon, Impra Pure Ceylon, Lancaster Earl Grey, Herbária Earl Grey - kapott jó minősítést, és csak egy - Sunny Glade - lett kiváló. Az eredmény arról is árulkodik, hogy az igénytelen, illetve rossz csomagolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tartalma is alacsony minőségű.

Ami pedig az árakat illeti, íme egy magáért beszélő példa: a Lidl kiváló eredményt elért Sunny Glade teája filterenként négy forintba, míg a közepes eredményt produkáló Twinings Celebration 300 egy filtere 31,8 forintba kerül.

A királyi család szállítói
A Twinings tavaly ünnepelte fennállásának 300. évfordulóját. Thomas Twining 1706-ban nyitotta meg Tom’s nevű kávézóját Londonban, ahol teát is felszolgált. Ezzel egyike volt azoknak az újítóknak, akik a teázás szokását Angliában meghonosították. Az eredeti Twinings üzlet még ma is működik London belvárosában. A Twinings II. Charles Earl Grey megbízásából és útmutatója alapján alkotta meg a 19. század elején azt a teakeveréket, amely azóta is a gróf nevét viseli, és világszerte népszerű. A cég máig 200 különböző teakeveréket alkotott meg, és a világ egyik legnagyobb teavállalataként 115 országban van jelen. 1837-ben nagy megtiszteltetés érte a patinás társaságot, hiszen Viktória Királynő a Királyi Udvar hivatalos teaszállítójává tette meg. Ezt a feladatot a Twinings mind a mai napig ellátja.

2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
  • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
  • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
  • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
  • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük