Te hogyan eszel?

Mindent elárul rólad!

Az, hogy hogyan bánsz a lekvárral, a mustárral vagy a fűszerekkel, sok mindent elárul az intelligenciádról és az illemtudásodról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal remélhetőleg sokan tisztában vannak, hogy hogyan illik köszönni, utazni a tömegközlekedési eszközökön, vagy éppen azzal, hogy hogyan viselkedik egy illemtudó ember a színházban.

Az illemtan alapszabályai mellett azonban érdemes ismerni néhány, talán a mindennapi életben ritkábban használatos szabályt is, hiszen senki sem tudhatja, mikor kerül olyan helyzetbe, amikor ezekre szüksége lehet.

Tudod például, hogy hogyan illik fogyasztani a főétel mellé járó kenyeret? És hogy hogyan ajánlatos bánni a fűszerekkel? Nem? Akkor itt az ideje, hogy megtanuld! Az etikett ismeretének hiányában ugyanis könnyen keltheted udvariatlan személy benyomását!

Késsel-villával, na meg kanállal

Bár a legtöbben már gyermekkorukban megtanulták, hogy hogyan illik késsel-villával enni, nem árt egy kicsit átismételni a tanultakat - és a már megszerzett tudást új ismeretekkel gyarapítani. Tudtad például, hogy a szendvicset haraphatod, de szükség esetén késsel és villával is fogyaszthatod? A szendvics azonban azon kevés ételek egyike, amelyeket nem illetlenség kézzel megfogni - a virsli is ilyen, lecsós formájában azonban már "evőeszköz-köteles" -, a többséghez evőeszköz szükséges, ráadásul nem is mindegy, hogy melyik!

A rántottát, az omlettet, a főzelékféléket, a főtt tésztát, valamint a fasírozott húst csak villával szabad enni, ahogy a halat is, ám ez utóbbihoz két eszköz szükséges: egy villa és egy halvilla. Késsel nem illik nekiesni! A sajtokat viszont kifejezetten késsel ajánlott fogyasztani - apró darabokban kenyérfalatokra rakva -, a keményeket desszertkéssel vagy villával.

Christina Aguilera gyermeket vár

Először jelent meg a nyilvánosság előtt hat hónapja Christina Aguilera - A platinaszőke énekesnő nagy pocakkal látogatott el az Emmy-díj átadására Los Angeles-ben.

Elolvasom
Jó, ha tudod!
Az illem szerint az evőeszközt tartó kéz nem érhet az asztalhoz, és az is illetlenségnek számít, ha a saját evőeszközeiddel nyúlsz a közös tálba.
Ha pedig végeztél az étkezéssel, akkor a kést és a villát egymással párhuzamosan illik a tányérba tenni.

A fűszerektől a levesig

Köztudott, hogy a levest kanállal esszük, az azonban már kevésbé, hogy a tányért megdöntve kikanalazni az utolsó cseppig illetlenség - ahogy kevergetni és fújogatni is az, ha esetleg túl forró.
Ha a tányér megdöntése nélkül nem tudod teljes egészében elfogyasztani a levest, akkor a maradékot a tányérban kell hagyni - kiinni csak akkor szabad, ha azt kis fülekkel ellátott csészében tálalták. A leves, a főételek és a desszert mellett azonban léteznek illemszabályok az olyan ételekre és hozzávalókra vonatkozóan is, mint a fűszerek, a dzsemek, a mustár, vagy éppen a befőtt.

Jó, ha tudod például, hogy a különböző fűszertartó edénykékbe nem illik késsel belenyúlni: ha nem szórófejes tartóban szolgálták fel őket, akkor erre szolgáló kanállal vagy lapátkával szabad szedni belőlük - kézzel kifejezetten tilos! A lekvárból, a mustárból vagy a majonézből szintén kiskanállal illik szedni, mégpedig a tányérra, és csakis annyit, amennyi szükséges.

Jó, ha tudod!
Anélkül fűszerezni az ételt, hogy azt előzetesen megkóstoltad volna, kifejezetten udvariatlan viselkedésnek számít, ahogy az is, ha a kevésbé ínyedre való ételt visszaküldöd. Ez utóbbi esetben kóstolás után egyszerűen tedd az evőeszközöket párhuzamosan a tányérra, jelezve, hogy végeztél az étkezéssel.

A legnagyobb bakik

Az evőeszközökkel történő megfelelő bánásmód és az egyes ételek fogyasztási módjának ismerete mellett fontos, hogy tisztában legyél azzal is, hogyan illik egyáltalán viselkedni az asztalnál, és melyek azok a viselkedésformák, amelyektől feltétlenül tartózkodj.

Ez utóbbiak közé tartozik például a szék lábán történő hintázás, az asztalra könyökölés, a táska, a mobiltelefon és más, oda nem illő tárgyak asztalon történő tárolása, valamint a könyök túlzott eltartása a testtől étkezés közben. Szintén kerülendő az asztalhoz túl közel, vagy attól túlzottan távol ülni, ahogy az sem igazán udvarias, ha a szomszéd előtt átnyúlva szó nélkül elveszed a sót.

És amit aztán egyáltalán nem illik - mégis számtalan esetben látni: a szalvétát - még ha az papír alapú is - az étkezés befejeztével a tányérra tenni!

OLVASD EL EZT IS!

  • alkohol
  • intelligencia

Te hogyan iszol?

Ezt is szeretjük