A 3 legkínosabb illemtanbaki

Ne járasd le magad!

Nem akarsz a tudatlanságoddal a társaság középpontjába kerülni? Kerüld el a kínos helyzeteket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy szükség van-e az illemszabályok ismeretére? A kérdés tökéletes megválaszolásához bizonyára vitába kellene bonyolódnunk. Az azonban biztos, hogy aki az udvarias viselkedés alapvető szabályait mellőzi, nem számíthat sok jóra a társadalomban.

A béke érdekében jobb alárendelni magad az etikettnek, illetve tisztában lenni azzal, hogyan is illik viselkedni.

Ellenkező esetben ugyanis nemcsak rosszalló pillantásokra számíthatsz, de akár igen kínosan is érezheted magad néhány meggondolatlan cselekedet miatt. Ezt elkerülendő, a következő bakikat lehetőleg soha ne kövesd el!

Ételmaradékok kontra fogpiszkáló

Még a legtökéletesebb fogsorral rendelkezőket sem kímélik azok az apró húsfoszlányok és magdarabkák, amelyek már-már véglegesen képesek befészkelni magukat az ember fogai közé. Ilyenkor nincs mit tenni, mint a lehető leggyorsabban és a legdiszkrétebb módon eltávolítani a betolakodókat onnan.
Függetlenül azonban attól, hogy ez egy gyorsétteremben történik veled hajnalban, esetleg egy elegáns esti partin, eszedbe se jusson mások előtt nekifogni a műveletnek!

Nagy neveletlenség a társaság szeme láttára akár az ujjaddal, akár fogpiszkálóval a szádban turkálni, még akkor sem, ha a kezeddel eltakarod a szádat. Inkább keresd fel a legközelebbi mosdót, és ott fogj neki a műveletnek, mintsem egy meggondolatlan mozdulat miatt órákig kínosan érezd magad.

A mosdóban sminkelj!
Ahogy a fogpiszkálót is tanácsos a mosdóban használni, úgy az arcod pirosításáról és a rúzsozásról is inkább ott gondoskodj. Neveletlen személy benyomását keltheted azzal, ha a vacsoraasztalnál igyekszel javítani a sminkeden.

Se beszéd, se ital, se cigaretta

A pohárköszöntő fogalmát mindenki ismeri, azt azonban talán kevesen tudják, hogy mi is az illendő formája - és mi az, amit már-már tilos elkövetni közben.

Először is, fontos tudnod, hogy étkezés közben nem illik pohárköszöntőt mondani: csak akkor jöhet a beszéd, ha már mindenki elfogyasztotta az előző fogást, és kapott italt a poharába a koccintáshoz. Amikor a köszöntőt mondó feláll, mindenki elhallgat, ellenkező esetben az etikett engedélyt ad arra, hogy egy késsel a pohárköszöntőt mondó megkocogtassa a poharát, csendre intve ezzel a vendégeket. A pohárköszöntőre figyelni nem jelent mást, mint a köszöntő tárgyát tisztelni, ezért sem beszélni, sem pedig inni nem szabad addig, amíg a beszéd be nem fejeződött. A legnagyobb illetlenség - és rosszalló tekintetek hadának kiváltó oka - a beszéd alatt rágyújtani, vagy éppen a melletted ülő fülébe suttogni.

Kölcsönkérni? Soha!

Közeli barátok esetében természetes egymás kölcsönös invitálása, ám ne feledd: gyakorisága ellenére is megtiszteltetés, ha valaki beenged az otthonába. Bekukucskálni a szekrényekbe, a csukott ajtókkal elrejtett szobákba vagy éppen a fiókokba a legnagyobb illetlenség, még jó barátok esetében is. Ha pedig olyan ismerőshöz mész vendégségbe, ahol még sosem jártál, különösen ügyelj arra, hogy hogyan viselkedsz.

Először is, eszedbe se jusson cipővel berontani bárhová kérdezés nélkül! Bár az etikett szerint udvariatlanság a vendégeket cipőjük levételére kérni, a békesség kedvéért hagyd, hogy erről a házigazda döntsön.
Ha nem vezet körbe a házban vagy a lakásban, azt tartsd tiszteletben, és ne rendezz önkényes lakásmustrát. Illetlenség az is, ha mindent látványosan szemügyre veszel, ha pedig még meg is fogdosol ezt-azt, biztos lehetsz benne, hogy nem te leszel az első, akit legközelebb meghívnak. A legnagyobb tapintatlanság mégis az, ha kölcsönkérsz bármit - ezt hagyd azokra a barátaidra, akikkel valóban közel álltok egymáshoz.

Ezt is szeretjük