4 fontos illemszabály, ha étteremben eszel
Könnyen elvétheted őket
Az étlapot mindenki képes használni, azt viszont kevesebben tudják, miért is teszi le a pincér a vendég elé a dugót.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha csak havonta egyszer hozza úgy a sors, hogy étteremben ebédelsz vagy vacsorázol, akkor is tudnod kell, hogyan illik viselkedni. A sminkedet például soha ne az asztalnál igazítsd meg, és addig ne gyújts rá, amíg bárki is eszik.

Mindezen túl azonban számos más szabályhoz is tartanod kell magad, ha nem akarsz faragatlannak tűnni, és azt is tudnod kell, hogy bizonyos helyzetekben mi az elvárt viselkedési forma. Ezúttal azokra a kérdésekre kerestük a választ, amelyekben szinte mindenki bizonytalan.

Mit kérhetsz aperitifként, és mit nem?

Amint leülsz egy étteremben, a felszolgáló kérésre vagy kérés nélkül étlapot hoz, majd megkérdezi, milyen italt hozhat. Az üdítőitalokat ekkor érdemes kérni, de ez az étkezés előtti étvágygerjesztő ital, az aperitif ideje is. De mi számít aperitifnek? Ez klasszikus értelemben lehet egy pohár száraz fehérbor, egy Unicum, esetleg egy pálinka, száraz vermut, valamilyen koktél vagy egy pohár száraz sherry.
A nők körében közkedvelt Baileys, csakúgy, mint minden más likőr, nem aperitif, így nagyfokú illetlenségre vall, ha ezt rendeled. Természetesen, ha vezetsz, vagy egyébként sem fogyasztasz alkoholt, nem baj, ha lemondasz róla.

Az ételek sorrendje és a rendelés menete

Bár már ritkán eszik végig valaki egy teljes, öt-hat fogásos étkezést, érdemes kis figyelmet szentelni mindegyiknek. Ha igazán illendően akarsz viselkedni, az ételsort, ha nem is pontról pontra, de valamennyire tartanod kell. Ez pedig sorban: előétel, leves, meleg előétel, nehéz főétel, könnyű főétel, desszert, kávé, sajt. Ha a pároddal ültök egy elegáns étteremben, az első és legfontosabb szabály, hogy ő rendelje meg az ételedet, ezután már te is mondhatsz egy-két kiegészítést a pincérnek, például, hogy jól átsütve kéred, netán kevésbé sósan.

Udvarias gesztus, ha kikéritek a véleményét a különböző ízekről, az ételekhez való köretről vagy a hozzájuk illő borról. A lelkes felszolgáló úgy érzi majd, végre igazán érdeklődő vendégekkel találkozott, akik kíváncsiak a szakmai tudására is.

Papírszalvéta kontra damaszt

A tapasztalatok szerint az éttermi vendégek egy részének fogalma sincs arról, hogy a szalvétát az ölbe illik-e hajtani, esetleg a tányér mellett tartani. Először is fontos leszögezni, hogy egy magára valamit is adó étterem nem papírszalvétát tesz a vendég elé, hanem damasztszalvétát - amit a vendégnek pedig az ölébe illik tennie, varrással lefelé, egy kicsit visszahajtva. Így tehát a fonákjába törlöd majd a szád. A szalvétát nyugodtan összepecsételheted, pörköltszaft, rúzs, bármi foltot ejthet rajta, hiszen azért van.

Az étkezés végén viszont, mikor már felálltál, a damasztot kissé összegyűrve a tányér bal oldalára tedd. Ha szépen összehajtva teszed le, azt jelenti, hogy nem volt jó az étel, és ezzel a szalvétával még másnak is teríthetnek. A papírszalvéta étkezés előtt a tányér bal oldalán fekszik, és használat után is hagyd ott.

Tudtad?
A szalvétát 1450 óta használják. Először csak az ujjukat törölték bele. A nyakba kötés módszere azért terjedt el egykoron, mert a malomkerék nagyságú csipkegallérokat védték vele.

Mi a teendő, ha a pincér eléd teszi a bor dugóját?

A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak kell megkóstolnia, aki megrendelte - például ez lehet az a férfi, aki meghívott vacsorára, és aki majd fizet is. Ha az étteremben bortudor pincér nyitja az italt, akkor ne lepődj meg, ha egy kis tányéron a parafadugót odaadja a párodnak, mert ezt bizony meg kell szagolnia.

Rendszerint először a pincér magának tölt egy gyűszűnyit, néha a nyakában láncon lógó pici edénybe, aztán a vendégnek. A pohárba öntött kis korty bort úgy kell megkóstolni, hogy a poharat a száránál megfogva oldalról meg kell nézni a nedű színét, valamint az aranyló karikáját, ami a korosabb borokra jellemző, majd meglötyögtetni és beleszagolni.

Ezután finoman bele kell kortyolni, egyszer megforgatni a bort a szájban, majd lenyelni. A pincér csak azután tölt neked, ha az, aki megrendelte a bort, rábólintott, hogy jó az ital.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Mindennapi maceráink című könyve segített.

Ezt is szeretjük