4 hétköznapi, de ciki illemtanbaki

A többség tudja, melyik evőeszközzel melyik étel fogyasztandó. De vajon tisztában vannak a hétköznapi szabályokkal is?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos rohanásban még azok is hajlamosak megfeledkezni az alapvető illemszabályokról, akik egyébként udvarias, illemtudó embereknek tartják magukat.

Sőt, az is megesik, hogy míg pontosan tudják, melyik ételhez milyen bor fogyasztandó, és hogyan kell viselkedni magasabb rangú személy társaságában, addig az etikett alapvető szabályairól fogalmuk sincs. Ha nem akarod neveletlen személy benyomását kelteni, érdemes az alapokkal is tisztában lenned. Ismerj meg négy illemszabályt, amelyről minden bizonnyal te is hajlamos vagy megfeledkezni!

Jó napot, Viszlát és társaik

Nem csoda, ha nincs időd társalogni a boltos nénivel, és sorban állás közben is inkább munkaügyben telefonálsz, mintsem szóba elegyedj az előtted állóval. A ma embere siet, hiszen az idő pénz. A nagy rohanásban azonban ne feledkezz meg az etikett olyan alapvető szabályairól, mint például az udvarias köszönés. Ha arra van időd, hogy elköszönj, legalább tedd azt illemtudóan. Jobb, ha tudod, hogy a Viszlát a Viszontlátásra helyett, továbbá a Jó napot, a Jó reggelt és Jó estét köszönési formák a kívánok szó nélkül egyáltalán nem elfogadottak. Bármennyire kedvesen is csúsznak ki a szádon, felületes, udvariatlan személyről árulkodnak.

A vendég esete a székkel

Aki étterembe jár, feltételezhetően tisztában van az alapvető illemszabályokkal, sőt, minden bizonnyal az etikett nem mindennap használatos szabályainak betartása sem okoz számára gondot.

Ennek ellenére még a legillemtudóbbak is számos apró bakit követnek el nap mint nap anélkül, hogy tudnának róla. Tudtad például, hogy egyáltalán nem szokás a széket betolni magad után az étteremben, ha távozni készülsz? Pedig így van. Sőt, nemcsak az etikett ellen vétesz, ha megteszed, hanem ezzel akár a pincéreket is megsértheted.

Ahogy a terítékről, úgy az étteremben uralkodó rendről, egyben a székek elrendezéséről is a pincéreknek kell gondoskodniuk. Azzal pedig, hogy betolod a széket, esetleg még a terítőt is megigazítod távozás előtt, azt a benyomást keltheted a pincérekben, hogy nem végezték jól a dolgukat.

A leggyakoribb telefonbakik

Ma már nem találkozni olyan emberrel, akinek a zsebében ne lapulna a egy mobiltelefon. Ennek ellenére sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogyan és mikor is illik használni ezt a kétségkívül praktikus készüléket. Az első és legfontosabb dolog, hogy tisztában legyél azzal, mikor is illik telefonon hívni valakit: magánlakásra 9 óra előtt és 19 óra után már nem tanácsos telefonálni, ahogy magánügyben vagy csak egy kis csevejre vágyva sem célszerű valakit munkaidőben zavarni. Sokan megteszik, mégis udvariatlanság az utcán vagy tömegközlekedési eszközön telefonálni, főleg akkor, ha hosszabb beszélgetésről van szó, ahogy társaságban SMS-eket küldeni is igen nagy illetlenség.

Dohányozni csak illedelmesen!

Ha nem tudsz leszokni a cigarettáról, legalább a dohányzásra vonatkozó illemszabályokkal legyél tisztában. Azt bizonyára tudod, hogy ahol nincs kirakva hamutál, ott minden bizonnyal nem is nézik jó szemmel a dohányzást - ezért kérni sem illik.

De azzal is tisztában kell lenned, hogy ott, ahol ételt is felszolgálnak, még akkor sem tanácsos rágyújtanod, ha egyébként lehetőség van rá. Hasonlóan udvariatlan dolog úgy bemutatkozni valakinek, hogy közben égő cigarettát tartasz a másik kezedben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Étteremben a főfogás után illik csak rágyújtani, de csak akkor, ha mindenki befejezte az étkezést - még akkor is, ha az asztalnál ülők egyébként engedélyt adnának rá.

Ezt is szeretjük