A 3 legnagyobb illem-tévhit, amit valószínűleg te is rosszul tudsz
Az illemmel kapcsolatban számos tévhit él. Íme, három szabály, amit sokan rosszul ismernek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illemszabályok ismerete ma is nagyon lényeges, ha sokan ezt máshogy gondolják is. Az ugyanis, hogy tudod, hogyan illik viselkedni egy étteremben, mit szabad tenni, és mit nem az utcán, az intelligenciádról árulkodik.

Ha nem akarod tájékozatlan és udvariatlan személy benyomását kelteni, tanácsos tisztában lenned a legfontosabb szabályokkal. Ismerj meg néhány tévhitet, amit a legtöbben éppen rosszul tudnak.

Az étteremben a férfi dolga asztalt választani?

A férfira több feladat hárul az illem szerint, ám nem minden az ő dolga. Javasolhat ő éttermet, és amikor megérkeztek a helyszínre, természetes, hogy előbb neki kell belépnie a helyiségbe, majd megtartania az ajtót, amíg belépsz, és gálánsan előreengednie. Ezek bizony mind tipikus férfifeladatok, amiket joggal elvárhatsz egy udvarias embertől. Az asztalválasztás azonban, persze, ha nem zsúfolt helyről beszélünk, és nincs előfoglalásotok, a tévhittel ellentétben már a te feladatod. Ahogy az asztalnál a szék kiválasztása is, amelyre le szeretnél ülni.

Ha kényelmesen helyet foglaltál, miközben lovagod a széket gondosan alád tolta, jöhet is az étlapról való választás, amit az illem szerint elsőként a partnereddel közölsz, és ő majd továbbítja kívánságod a pincérnek.

Tudtad?                                                                                       Étteremben a számla rendezése még ma is inkább férfifeladat, és kínos, ha a nő fizet. Igaz, az is elfogadott, hogy ki-ki maga rendezi saját számláját. Ha a férfi fizet, de a költségeket megosztjátok, azt intézzétek négyszemközt, ne a nyilvánosság előtt!

A nőnek öt percet illik késni a randevúról?

Az öt perces késés a szép lányok ismérve - magyarázzák sokszor ezt az udvariatlan gesztust a férfiak, ha kedvesük megvárakoztatja őket. Sőt, a nők többsége előjogának is tekinti, hogy kicsit késsen a randiról, hogy a várakozó fél izgatottabban fogadja.

A tévhittel ellentétben, és bárhogyan is magyarázzuk, a késés, ha csak öt perces is, a tiszteletlenség jele. Fontos szabály, hogy a randevún a fiúnak öt perccel előbb, a lánynak pedig percre pontosan illik megjelennie, ha tetszik, ha nem. Ezzel az apró figyelmességgel jobban indul az este. És ne feledd, a pontosság a királyok erénye!

Tudtad?                                                                                                      A tolerálható késés nyilvános helyen, utcán csupán öt perc, de 20 percnél tovább nem kell várni senkire sem. Lakásban a tolerálható késés maximum fél óra. Ha elháríthatatlan akadály jött közbe, illik telefonálnod, hogy késel.

A szárnyasok combját lehet kézzel enni?

Régi tévhit, hogy a szárnyasok combját lehet kézzel enni, és ennek megfelelően étteremben is gyakran látni embereket, akik gátlástalanul falatozzák a fehér húsokat evőeszköz nélkül. Az illem úgy kívánja, hogy a szárnyast csak akkor foghatod meg, ha a végét becsomagolták sztaniol papírba, így ujjaid nem fognak zsírban tocsogni, ha kézzel kívánsz étkezni.

A virslit már eheted kézzel, de, ha lecsós, akkor csak késsel, villával. A kenyeret bal kézzel törve, falatonként edd, és semmiképpen se harapd, mert illetlenség. A kész szendvicset már nyugodtan haraphatod, vagy, ha nem akarod, késsel, villával vágd fel. Halászlé fogyasztásakor a szálkát az alátétre tedd.

A csontot és az egyéb nem ehető darabokat a szádból told az evőeszközre, majd tedd a tányér szélére. A fűszert csak szórni szabad, illetve kanálkával vagy lapátkával kiveheted a fűszertartóból, de semmiképpen se kézzel.

Cikkünk megírásában Görög Ibolya Protokoll az életem című könyve segített.

Ezt is szeretjük