3 hatalmas tévhit a leghírhedtebb rákkeltőkről
Számos dolognak tulajdonítottak már rákkeltő hatást, többről is kiderült azonban az ellenkezője.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód ma a legkelendőbb árucikk. A bioélelmiszerek, a natúrkozmetikumok, az egészséges életmóddal kapcsolatos kiadványok és programok piaca virágzik, hiszen ki ne akarna hosszú és egészséges életet élni?

Ezzel egy időben egyre nő a gyanakvás a legártalmatlanabb anyagokkal szemben is, és egyre több dologgal kapcsolatban kel szárnyra a hír, hogy növeli a rák kialakulásának kockázatát, vagy egyenesen rákkeltő.

Mielőtt azonban bármilyen állítást tényként kezelnél, érdemes utánajárnod a dolognak.

A mobiltelefonok rákkeltő hatása

A mobiltelefon a 20. század utolsó évtizedének legnépszerűbb elektronikus találmánya. Igen hasznos vészhelyzetben, de jól jön az ismerősökkel és rokonokkal történő kapcsolattartás terén is.
Sokan hangoztatják ugyanakkor, hogy a mobiltelefonok rendkívül károsak az egészségre, sőt, egyenesen rákkeltőek. Az igazság azonban az, hogy ezidáig semmilyen bizonyítékot nem találtak erre. A bekapcsolt mobiltelefonok elektromágneses mező formájában alacsony szintű energiát sugároznak. Ezért merült fel a mobiltelefonokkal kapcsolatban, hogy használatuk esetleg káros lehet az egészségre, sőt, agydaganatot is okozhat.

Jelen pillanatban is folynak a kutatások annak kiderítésére, hogy milyen veszélyeket rejtenek magukban ezek a készülékek, ám ezidáig semmilyen bizonyítékra nem akadtak a kutatók. Jó tudni azt is, hogy az újabb, antenna nélküli típusok esetében még a korábbiaknál is alacsonyabb mértékű sugárzás éri a fejet.

Óvakodni kell a mesterséges édesítőszerektől?

A mesterséges édesítőszerek a modern kutatólaboratóriumokban kifejlesztett vegyületek, melyek rendkívül édesek, de igen kevés energiát tartalmaznak, esetenként a kalóriaértékük nulla. Az Európai
Unió
ban - így Magyarországon is - jelenleg nyolcféle mesterséges édesítőszer alkalmazása engedélyezett az élelmiszerekhez. Minden
édesítőszer csak ahhoz az élelmiszerhez adható hozzá, melyet az előírás az adott édesítőnél felsorol. A felhasználási szintek is szabályozottak.

A mesterséges édesítőszerek esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatban számos aggály merült már fel. Az aszpartámról kezdetben úgy vélték, hogy agytumort okozhat, számos tanulmány bizonyította azonban, hogy ez alaptalan feltételezés volt.

Bár patkányoknál a szacharin és a ciklamát együttesen adagolva nagy dózisban rákot okozott, a legújabb kutatások szerint az ember esetében - a korábbi félelmekkel ellentétben - valószínűleg egyik sem rákkeltő, és nem növeli a hólyagrák kockázatát, mint azt korábban hitték. A többi édesítőszer esetén széleskörűen bizonyítást nyert, hogy biztonságosak ebből a szempontból.

Nem árt ügyelni rájuk
A mesterséges édesítőszerek - különösen az aszpartám - azonban nem mindenkinek jók. Az aszpartám például nem biztonságos a fenilketonuria nevű genetikai rendellenességben szenvedők számára, és epilepsziás gyermekeknek sem ajánlott a használata. A mesterséges édesítőszerek tehát meglehetősen biztonságosak, ha nem túl nagy mennyiségben fogyasztod őket.

Valóban veszélyes a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütők az űrkorszakhoz illő sebességgel főzik meg az ételeket. A lelkük az úgynevezett magnetron, vagyis egy vákuumcső, mely az elektromágneses sugárzások csoportjába tartozó mikrohullámokat állít elő.

A mikrohullámok hatására az ételekben lévő vízmolekulák rezegni kezdenek - másodpercenként több milliószor. Az ebből keletkező súrlódás gerjeszti a hőt. Az viszont nem igaz, hogy a mikrohullámok radioaktívvá teszik az ételt.

A nagy intenzitású mikrohullámú sugárzás égési sebeket okozhat ugyanazon az alapon, ahogy az ételt is megfőzi.

A készüléken kívüli megengedett sugárzási szintek azonban jóval az ember számára ártalmas szint alatt vannak. Ezenfelül a sütőket kivétel nélkül úgy alakítják ki, hogy az ajtó nyitásakor automatikusan kikapcsolják a sugárzást.

Cikkünk megírásában az Árt vagy használ? című könyv segített.

Legyen szó gyógynövényekből készült táplálékkiegészítőkről, tisztító- vagy rovarirtó szerekről, a címadó kérdést nem mindig könnyű megválaszolni. A könyv több mint száz szakértő bevonásával segít megválaszolni a leggyakrabban feltett kérdéseket egy sor olyan mindennapos tárgy alapos megvizsgálása után, mint például a körömlakk, a szőnyegtisztító, a dezodor, a gyógyszerek, az élelmiszerek. A könyvben gyakorlati tudásanyagot találsz: megtudhatod, hogyan csökkentheted a kockázati tényezőket, illetve számtalan tippet is kaphatsz az ábécérendben található szócikkekből.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük