3 hatalmas tévhit a leghírhedtebb rákkeltőkről
Számos dolognak tulajdonítottak már rákkeltő hatást, többről is kiderült azonban az ellenkezője.

- Puhává teszik a kiszáradt bőrt és feltöltik nedvességgel: 3 gyorsan elkészíthető házi kézápolót mutatunk »
- Helen Mirren is odáig van a szíriai tervező különleges ruháiért: a legújabb kreációk láttán leesett az állunk »
- Szupernőies kiegészítő tér vissza tavasszal: a láncos öv lesz a szezon nagy slágere »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Anyja egy kartondobozban hagyta a fiút születése után: a férfi 30 év múlva megkereste
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Az egészséges életmód ma a legkelendőbb árucikk. A bioélelmiszerek, a natúrkozmetikumok, az egészséges életmóddal kapcsolatos kiadványok és programok piaca virágzik, hiszen ki ne akarna hosszú és egészséges életet élni?
Ezzel egy időben egyre nő a gyanakvás a legártalmatlanabb anyagokkal szemben is, és egyre több dologgal kapcsolatban kel szárnyra a hír, hogy növeli a rák kialakulásának kockázatát, vagy egyenesen rákkeltő.
Mielőtt azonban bármilyen állítást tényként kezelnél, érdemes utánajárnod a dolognak.
A mobiltelefonok rákkeltő hatása
A mobiltelefon a 20. század utolsó évtizedének legnépszerűbb elektronikus találmánya. Igen hasznos vészhelyzetben, de jól jön az ismerősökkel és rokonokkal történő kapcsolattartás terén is.
Sokan hangoztatják ugyanakkor, hogy a mobiltelefonok rendkívül károsak az egészségre, sőt, egyenesen rákkeltőek. Az igazság azonban az, hogy ezidáig semmilyen bizonyítékot nem találtak erre. A bekapcsolt mobiltelefonok elektromágneses mező formájában alacsony szintű energiát sugároznak. Ezért merült fel a mobiltelefonokkal kapcsolatban, hogy használatuk esetleg káros lehet az egészségre, sőt, agydaganatot is okozhat.
Jelen pillanatban is folynak a kutatások annak kiderítésére, hogy milyen veszélyeket rejtenek magukban ezek a készülékek, ám ezidáig semmilyen bizonyítékra nem akadtak a kutatók. Jó tudni azt is, hogy az újabb, antenna nélküli típusok esetében még a korábbiaknál is alacsonyabb mértékű sugárzás éri a fejet.
Óvakodni kell a mesterséges édesítőszerektől?
A mesterséges édesítőszerek a modern kutatólaboratóriumokban kifejlesztett vegyületek, melyek rendkívül édesek, de igen kevés energiát tartalmaznak, esetenként a kalóriaértékük nulla. Az Európai
Unióban - így Magyarországon is - jelenleg nyolcféle mesterséges édesítőszer alkalmazása engedélyezett az élelmiszerekhez. Minden
édesítőszer csak ahhoz az élelmiszerhez adható hozzá, melyet az előírás az adott édesítőnél felsorol. A felhasználási szintek is szabályozottak.
A mesterséges édesítőszerek esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatban számos aggály merült már fel. Az aszpartámról kezdetben úgy vélték, hogy agytumort okozhat, számos tanulmány bizonyította azonban, hogy ez alaptalan feltételezés volt.
Bár patkányoknál a szacharin és a ciklamát együttesen adagolva nagy dózisban rákot okozott, a legújabb kutatások szerint az ember esetében - a korábbi félelmekkel ellentétben - valószínűleg egyik sem rákkeltő, és nem növeli a hólyagrák kockázatát, mint azt korábban hitték. A többi édesítőszer esetén széleskörűen bizonyítást nyert, hogy biztonságosak ebből a szempontból.
A mesterséges édesítőszerek - különösen az aszpartám - azonban nem mindenkinek jók. Az aszpartám például nem biztonságos a fenilketonuria nevű genetikai rendellenességben szenvedők számára, és epilepsziás gyermekeknek sem ajánlott a használata. A mesterséges édesítőszerek tehát meglehetősen biztonságosak, ha nem túl nagy mennyiségben fogyasztod őket.
Valóban veszélyes a mikrohullámú sütő?
A mikrohullámú sütők az űrkorszakhoz illő sebességgel főzik meg az ételeket. A lelkük az úgynevezett magnetron, vagyis egy vákuumcső, mely az elektromágneses sugárzások csoportjába tartozó mikrohullámokat állít elő.
A mikrohullámok hatására az ételekben lévő vízmolekulák rezegni kezdenek - másodpercenként több milliószor. Az ebből keletkező súrlódás gerjeszti a hőt. Az viszont nem igaz, hogy a mikrohullámok radioaktívvá teszik az ételt.
A nagy intenzitású mikrohullámú sugárzás égési sebeket okozhat ugyanazon az alapon, ahogy az ételt is megfőzi.
A készüléken kívüli megengedett sugárzási szintek azonban jóval az ember számára ártalmas szint alatt vannak. Ezenfelül a sütőket kivétel nélkül úgy alakítják ki, hogy az ajtó nyitásakor automatikusan kikapcsolják a sugárzást.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »