Te hogyan iszol?

Elárulja, mennyire vagy intelligens!

Hogy milyen bort választasz a csirkéhez vagy a borjúhoz, hogyan iszod a sört, mivel koccintasz, és mit kérsz aperitifként, sokat elárul rólad!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs olyan ember, aki ne gondolkozott volna már el legalább egyszer azon, hogy tulajdonképpen miért is van szükség az illemszabályok ismeretére.

Miért kell tudni, melyik késsel mit illik enni, és miért van szükség arra, hogy az ember tudja, melyik pohár milyen ital fogyasztására szolgál? Mégis időről időre szemet szúr - még a kétkedőknek is -, ha valaki nem enged előre egy hölgyet az ajtóban, vagy nem köszön, amikor belép valahová.

Ahhoz, hogy intelligens, udvarias ember benyomását keltsd, elengedhetetlen az illemszabályok ismerete és betartása, legyen szó egy idegennel történő találkozásról, egy állófogadásról, étkezésről, vagy éppen a különböző italok fogyasztásáról. Ezúttal ez utóbbit vettük górcső alá!

Mindenekelőtt: az aperitif

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az aperitif valamilyen alkoholtartalmú ital, amelyet az étkezés előtt szokás elfogyasztani az étvágy fokozására. Azzal viszont talán már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen megkötések is vonatkoznak az aperitifre. Tudtad például, hogy csak savanykás vagy kesernyés ital fogyasztható étvágygerjesztőként? Pedig így van, ráadásul az ok igen egyszerű: az édes italok csökkentik az étvágyat.

Ami viszont nem édes, bátran választható aperitifként, kezdve a pálinkától, a whiskey-től és a vodkától - szódával és anélkül is fogyasztható - a száraz pezsgőn, Martinin és Cinzanon át egészen a narancslével kevert Campariig, és más hasonló koktélokig.

Jó, ha tudod!
Annak sem kell lemondania az aperitifről, aki nem fogyaszt alkoholt: számukra gyümölcslevet vagy paradicsomlevet illik kínálni. Szénsavas üdítőket viszont sosem illik felszolgálni!

A húsok esete a borral, avagy mihez milyen ital illik?

Arra a kérdésre, hogy melyik ételhez milyen bor illik, a válasz elsősorban a gasztronómia terén keresendő. Egy jól megválasztott bor ugyanis jelentős mértékben növeli az adott étel fogyasztásának élményét, hiszen kiemeli az étel igazi ízét.

Nem véletlen hát, hogy ezek a szabályok az illemtanba is átkúsztak, és ma már kialakult szabályrendszer vonatkozik arra, hogy mihez mit illik inni.
Jó, ha tudod például, hogy az előételekhez általában száraz fehérbort kínálnak, és ugyanezt - az adott mártástól függően esetleg félédes változatát - javasolt fogyasztani halételek esetén is. A fehér húsokhoz fehér pecsenyebor, rozé vagy könnyű vörösbor illik - ez utóbbi egyébként a pörköltalappal készült fehér húsokhoz és sajttálakhoz is ajánlott -, míg a nehéz vörösborok a sötét húsok társai. A desszertekhez pedig édes pezsgőt, likőrbort vagy aszút tanácsos fogyasztani.

És a sör?
Söröspoharat sosem tesznek az asztalra, de természetesen ettől függetlenül bármikor kérhető, az illem szerint azonban csak a leves vagy az előétel után - tehát mindenképpen az első fogást követően.

A koccintástól a kortyokig

Hogy mióta koccint az ember itallal, nem tudni. Ám ahogy az étkezésre vonatkozó illemszabályokat illik tudni, úgy a koccintás és az italfogyasztás általános szabályaival is érdemes tisztában lenni.

Tudtad például, hogy a poharat illetlenség felemelni az asztalról a töltéséhez? Pedig az, ahogy azt sem fogadja el az illem, ha valaki a pohárban lévő sörre rátölt. És hogy mit érdemes még tudni?

  • A borospoharat sosem szabad teljesen megtölteni, ahogy a tetején sem megfogni. Ez utóbbira van ugyanis a nyele.
  • Egyetlen italt sem illik egyszerre lehajtani! Kevesen tudják, hogy még a pálinkát is kortyolgatni szabad csak.
  • Koccintáskor mindig a partner szemébe kell nézni! A távolabb ülők esetében ugyanez a helyzet, velük azonban nem kell koccintani, csupán megemelni a poharat.
  • Mindennel lehet koccintani, kivéve a vizet, a gyümölcslevet és a sört.
Ezt is szeretjük