
Te hogyan iszol?
Hogy milyen bort választasz a csirkéhez vagy a borjúhoz, hogyan iszod a sört, mivel koccintasz, és mit kérsz aperitifként, sokat elárul rólad!

Nincs olyan ember, aki ne gondolkozott volna már el legalább egyszer azon, hogy tulajdonképpen miért is van szükség az illemszabályok ismeretére.
Miért kell tudni, melyik késsel mit illik enni, és miért van szükség arra, hogy az ember tudja, melyik pohár milyen ital fogyasztására szolgál? Mégis időről időre szemet szúr - még a kétkedőknek is -, ha valaki nem enged előre egy hölgyet az ajtóban, vagy nem köszön, amikor belép valahová.
Ahhoz, hogy intelligens, udvarias ember benyomását keltsd, elengedhetetlen az illemszabályok ismerete és betartása, legyen szó egy idegennel történő találkozásról, egy állófogadásról, étkezésről, vagy éppen a különböző italok fogyasztásáról. Ezúttal ez utóbbit vettük górcső alá!
Mindenekelőtt: az aperitif
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az aperitif valamilyen alkoholtartalmú ital, amelyet az étkezés előtt szokás elfogyasztani az étvágy fokozására. Azzal viszont talán már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen megkötések is vonatkoznak az aperitifre. Tudtad például, hogy csak savanykás vagy kesernyés ital fogyasztható étvágygerjesztőként? Pedig így van, ráadásul az ok igen egyszerű: az édes italok csökkentik az étvágyat.
Ami viszont nem édes, bátran választható aperitifként, kezdve a pálinkától, a whiskey-től és a vodkától - szódával és anélkül is fogyasztható - a száraz pezsgőn, Martinin és Cinzanon át egészen a narancslével kevert Campariig, és más hasonló koktélokig.
Annak sem kell lemondania az aperitifről, aki nem fogyaszt alkoholt: számukra gyümölcslevet vagy paradicsomlevet illik kínálni. Szénsavas üdítőket viszont sosem illik felszolgálni!
A húsok esete a borral, avagy mihez milyen ital illik?
Arra a kérdésre, hogy melyik ételhez milyen bor illik, a válasz elsősorban a gasztronómia terén keresendő. Egy jól megválasztott bor ugyanis jelentős mértékben növeli az adott étel fogyasztásának élményét, hiszen kiemeli az étel igazi ízét.
Nem véletlen hát, hogy ezek a szabályok az illemtanba is átkúsztak, és ma már kialakult szabályrendszer vonatkozik arra, hogy mihez mit illik inni.
Jó, ha tudod például, hogy az előételekhez általában száraz fehérbort kínálnak, és ugyanezt - az adott mártástól függően esetleg félédes változatát - javasolt fogyasztani halételek esetén is. A fehér húsokhoz fehér pecsenyebor, rozé vagy könnyű vörösbor illik - ez utóbbi egyébként a pörköltalappal készült fehér húsokhoz és sajttálakhoz is ajánlott -, míg a nehéz vörösborok a sötét húsok társai. A desszertekhez pedig édes pezsgőt, likőrbort vagy aszút tanácsos fogyasztani.
Söröspoharat sosem tesznek az asztalra, de természetesen ettől függetlenül bármikor kérhető, az illem szerint azonban csak a leves vagy az előétel után - tehát mindenképpen az első fogást követően.
A koccintástól a kortyokig
Hogy mióta koccint az ember itallal, nem tudni. Ám ahogy az étkezésre vonatkozó illemszabályokat illik tudni, úgy a koccintás és az italfogyasztás általános szabályaival is érdemes tisztában lenni.
Tudtad például, hogy a poharat illetlenség felemelni az asztalról a töltéséhez? Pedig az, ahogy azt sem fogadja el az illem, ha valaki a pohárban lévő sörre rátölt. És hogy mit érdemes még tudni?
-
Ezüst nyaklánc különleges nap medállal8 590 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített pillangó medállal8 890 Ft
-
Ovális fekete cirkónia kővel díszített kapcsos ezüst fülbevaló6 490 Ft
-
Ezüst nyaklánc patkó alakú ezüst medállal8 150 Ft
-
Türkiz cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Háromszínű négyes fonatú ródiumozott ezüst nyaklánc 50 cm21 900 Ft
-
Három Swarovski® kristállyal díszített nyaklánc10 590 Ft
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Ötös fonatú ródiumozott ezüst nyaklánc 50 cm23 900 Ft
-
Cirkóniával díszített ezüst karika fülbevaló5 550 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Királykék Swarovski® kristályos nyaklánc pillangókkal11 090 Ft
-
Oroszlán ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Fehéren ragyogó Swarovski® kristályos ékszerszett11 090 Ft
- A borospoharat sosem szabad teljesen megtölteni, ahogy a tetején sem megfogni. Ez utóbbira van ugyanis a nyele.
- Egyetlen italt sem illik egyszerre lehajtani! Kevesen tudják, hogy még a pálinkát is kortyolgatni szabad csak.
- Koccintáskor mindig a partner szemébe kell nézni! A távolabb ülők esetében ugyanez a helyzet, velük azonban nem kell koccintani, csupán megemelni a poharat.
- Mindennel lehet koccintani, kivéve a vizet, a gyümölcslevet és a sört.
OLVASD EL EZT IS!
- pénz
- alkohol
A 4 legfontosabb illemszabály az étteremben
- étel
- dohányzás
4 apró, de annál arcpirítóbb baki az utcán
- étterem
- viselkedés