Brüsszelt is meglepte, ami az EP-választáson történt: 20 éve nem volt erre példa

Húsz éve nem volt ilyen magas az átlagos részvételi arány az EP-választáson - jelentették be Brüsszelben. Mutatjuk a 2019-es eredményeket!

szavazas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiemelkedő volt a részvétel a tegnapi EP-választáson, a szavazati joggal rendelkezők 43,37%-a járult az urnákhoz. 52,33%-kal a Fidesz-KDNP végzett az első helyen: a kormánypárt majdnem az összes szavazókörben nyert, Budapest és Csongrád kivételével mindenhol elérték az 50%-ot, így 13 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. A második helyre a DK került 16%-kal, akik négy széket kapnak az Európai Parlamentben.

A dobogó harmadik fokán a Momentum áll: ők a szavazatok 10%-át kapták, és két mandátumot szereztek. Őket követi az MSZP-Párbeszéd, majd a Jobbik, akiket egy-egy szék illet. A legfrissebb adatok szerint az Európai Néppárté - EPP - lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben. A konzervatív pártcsalád 179 képviselőt küldhet a 751 tagú testületbe.

Így nyilatkoztak a politikusok az eredményről

Orbán Viktor miniszterelnök korszakos győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP EP-választási eredményét, és azt mondta: a minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, Európában van a helye, Európa a magyarok hazája is, ezért meg is akarják változtatni. Hozzátette: a magyarok megbízást adtak a nemzetek Európája, valamint a keresztény kultúra megvédésére Európában.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt nyilatkozta: nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e az EP-választást, hanem az, hogy megszerzi-e a kétharmadot, amit az eredmények szerint elveszített. Kiemelte, hogy a Fidesz elveszített egymillió szavazót a 2018. áprilisi országgyűlési választáshoz képest, a DK pedig csaknem duplájára növelte választói számát, annak ellenére, hogy most alacsonyabb volt a részvétel.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azt mondta, mostantól az a feladatuk, hogy a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljanak. Bár a Momentum közel 340 ezer szavazatot kapott, úgy gondolja, alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és EP-listavezetője kudarcnak tartja az eredményt. Bejelentette, hogy mandátumát nem veszi át, az MSZP választmánya szombaton dönt arról, ki kapja azt meg. Arról is beszélt, hogy a párt elnöksége egyhangúlag úgy döntött, nem mondanak le, az önkormányzati választásokra való tekintettel. Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa sajnálatát fejezte ki, amiért csalódást okoztak a választóiknak, de úgy gondolja, jó hír, hogy a választásokon Európa-szerte megerősödtek a baloldali és zöld pártok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese arról beszélt, hogy a pártnak soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt lefolytatnia, melyet szerinte egyetlen másik politikai közösség sem élt volna túl. Elmondta, hogy a pártelnökség szerdán dönti majd el, ki lesz a Jobbik EP-képviselője.

Nem érte el az 5%-os bejutási küszöböt, így nem szerzett mandátumot a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Munkáspárt. Az LMP elnöksége lemondott az eredmények láttán. Keresztes László Lóránt társelnök a választás egyetlen pozitívumaként említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani.

Mi a helyzet Európa többi részén?

Nemcsak Magyarországon, az egész Európai Unióban is sokan mentek el szavazni: átlagosan 50,95%-os volt a részvétel az EP-választásokon, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti szavazáson a választópolgárok 42,61%-a tette le a voksát. 2019-ben Belgiumban, Luxemburgban, valamint Dániában, Máltán, Németországban, és Spanyolországban 60% felett volt a részvételi arány. A legalacsonyabb - 30%-nál alacsonyabb - arányt Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban regisztrálták.

Az Európai Parlament információi szerint az Európai Néppárt - EPP - 179 képviselőt küldhet a testületbe. A második helyezett szociáldemokraták - S&D - 150 mandátumot kapnak. A harmadik helyen végző liberálisok - ALDE - 107 széket foglalhatnak el. A zöldek frakciója 70 tagú lehet. Az Európai Konzervatívok és Reformerek - ECR - a brit kormánypárttal kiegészülve 58 helyre számíthatnak, csakúgy, mint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, melynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája - ENF - volt.

Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette Brexit Párt szövetsége, mely eddig Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom - EFDD - néven működött. A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal - GUE-NGL - adja majd, előreláthatólag 38 mandátummal - írja az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Fel tudsz címezni egy borítékot? Kvíz!

Az internet világában sokaknak már nincs szükségük arra, hogy a hagyományos módon adjanak fel levelet, ezért vannak, akik nem is tudják, hogyan kell megcímezni egy sima, belföldre szánt borítékot. Te vajon sikeresen átmennél a teljes procedúrán?

Ezt is szeretjük