Megszavazták az óraátállítás eltörlését: melyik időszámításra állhat át Magyarország?
Azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát.

szemuveg-ido-ora-latas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, melyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

A képviselők emellett egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Mint írták, a bizottság az irányelv hatályba lépésének legfeljebb egyéves halasztását javasolhatja, ha úgy látja, hogy a tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Magyarország a nyári időszámítást preferálja

Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja. A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, melyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és mintegy 84% a megszüntetés mellett foglalt állást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezen javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Mennyit tudsz az évről?

Többnyire 365 napból, 8760 órából, 525 600 percből, 31 536 000 másodpercből áll, és bár csak január elején jut eszedbe, folyamatosan részed van benne: ez az év. Általános iskolában tanultál róla, de a naptárat lapozgatva sokszor fel sem merül benned, mi minden történik egy év alatt. Te mire emlékszel? Töltsd ki a kvízt!

Ezt is szeretjük