Mi történik a testedben az óraátállításkor? Így érd el, hogy ne viseljen meg
Most nyersz egy órát, de nem biztos, hogy nem fizeted meg az árát.

óraátállítás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Energia megtakarítás vagy egy órával több természetes fény? Kevesebb baleset és bűncselekmény? Furcsa, de mindezekre egyformán hat az óraátállítás, ahogy az emberi szervezetre is. Október 29-én, hajnali 3 órakor a mutatók visszapörögnek egy órát, így látszólag tovább lehet aludni.

De vajon test is így érzi? A nyári és téli időszámítás bevezetése óta vitatott, hogy mindennek csak pozitív oldala létezik, vagy az előnyök éppenséggel eltörpülnek a hátrányok mellett. Dr. Tóth-Domán Judit, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa a felmerülő problémákról beszélt.

Érvek mellette és ellene

Az egészség szempontjából hasznos, ha a lehető legtöbb nappali órát kihasználja az ember, nappali fényben ugyanis frissebb tud lenni mindenki. A téli időszak sötét reggeleinek kedélyromboló hatásán viszont sajnos nem változtat a megtakarított egy órácska sem. Ráadásul az évente kétszeri átállítás megviseli a csecsemők, a gyerekek és az idősek szervezetét is, akárcsak az alvászavarokkal és szervi megbetegedéssel küzdőkét.

Figyelni kell a negatív hatásokra

Az óraátállítás a felnőtteket és a gyerekeket is egyformán megviseli. Előfordul, hogy 1-2 hétig tart megszokni az új időszámítást. Aki felkészül előre, annak az átállás kevésbé lesz megerőltető. Sokak szervezetét különösen megterheli az óraátállítás. Gyakori panasz a kellemetlen közérzet, a fejfájás, a figyelmetlenség és a csökkent koncentrálóképesség.

Ezekre az időszakokra jellemző az alvási ciklus felborulása, sokan nehezen alszanak el, és kialvatlannak érzik magukat ébredéskor. Étvágytalanság és ingerlékenység is felléphet, éppen ezért fontos, hogy fokozottan ügyeljen magára mindenki ebben az időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Így legyél úrrá a nehézségeken!

  • Kelj fel fél órával korábban reggelente, így fokozatosan szokhatsz hozzá a megváltozott körülményekhez. Kisgyermeked számára is könnyebbé teszed az átállást, ha már két héttel az átállítás előtt negyedórával haladva, apránként megváltoztatod a napirendi pontok idejét: az ébredést, a lefekvést, az étkezéseket.
  • Reggelente járj el futni vagy sétálni. A friss levegő és a mozgás segíti a szerotonin előállítását az agyban, ami megkönnyíti az alkalmazkodást. Használd ki az utolsó őszi napsütéses napokat, és szoktasd hozzá gyermekedet is a sétához.
  • Könnyű, vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyassz. Ha gondod támad az elalvással, nyugtató teákat és gyógynövényeket, citromfüvet és levendulát hívj segítségül.
  • Sportolj! Egy kiadós edzés felpörgeti szervezetedet, kevésbé leszel fáradt, stresszoldó hatása pedig a nyugodt alvást is garantálja.
  • Az óraátállítást követően fokozottan hallgass a belső órádra, és állj meg, ha az pihenőt jelez. Főleg amikor autót vezetsz, vagy balesetveszélyes tevékenységet végzel.
Ezt is szeretjük