Évmilliók óta zajlik egy jelenség a természetben, amit eddig újnak hittünk

Az emberi tevékenység hatása a természetre nem új keletű jelenség a tudósok szerint.

osi-erdo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi tevékenység évmilliók óta hatással van a természetre, egy új kutatás szerint ez a hatás jóval jelentősebb, és hosszabb ideje tart, mint amit valaha elképzeltek a tudósok. A fajok kihalása jóval azelőtt elkezdődött, hogy az emberi faj kifejlődött volna, és talán az emberelődök indították el az új kutatás szerint.

A kelet-afrikai nagy testű emlősök számának csökkenése például az emberek miatt következhetett be a szakértők szerint. A fajpusztulás nagyjából négymillió évvel ezelőtt kezdett fokozódni. Ez fosszilis leletek szerint egybeesik azzal az időszakkal, amikor az ősi emberi populációk ezen a területen éltek - írja a BBC News.

A múltban is hiányozhatott a harmónia

- Olyan negatív hatással vagyunk ma a világra és a fajokra, amelyek benne élnek, mint soha korábban. De ez nem azt jelenti, hogy a múltban igazi harmóniában éltünk volna a természettel - mondta Soren Faurby, a Göteborgi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. - Nagyon sikeresek vagyunk a források monopolizálásában manapság, eredményeink pedig azt mutatják, hogy valószínűleg ez így volt őseink esetében is - tette hozzá.

A tudósok megvizsgálták a kis és nagy termetű húsevők kihalásának alakulását és azt, hogy ez milyen összefüggésben van a környezeti változásokkal, többek közt az esőzésekkel és a hőmérsékleti értékekkel. Elemezték az emberi faj ősei, köztük az Australopithecus és az Ardipithecus agyának méretében bekövetkezett változásokat.

Arra jutottak, hogy a nagy húsevők kihalása összefüggésbe hozható az emberelődök agyméretének növekedésével és a növényzet változásával, de nem függ össze a csapadék és a hőmérséklet változásaival. A kelet-afrikai húsevők kihalására azt a magyarázatot találták, hogy ezek az állatok az ember közvetlen konkurenciái voltak a táplálékért való versengésben: az emberek például megszerezhették a kardfogú tigrisektől a frissen elejtett zsákmányt.

- Eredményeink szerint a biodiverzitásra kifejtett jelentős antropogén hatás évmilliókkal korábban kezdődött, mint azt korábban becsülték - áll az Ecology Letters című szaklapban megjelent tanulmányban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy tavalyi jelentés szerint mintegy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye a következő évtizedekben. Egy szintén nemrég megjelent tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a városok növekedése, az erdők mezőgazdasági célú irtása, a halak iránti növekvő kereslet jelentős módon megváltoztatta a földterületek közel háromnegyedét és a vizek több mint kétharmadát.

Fotók: Getty Images

Lenyűgöző élet zajlik a víz alatt

A 2019-ben meghirdetett Ocean Art fotópályázatra több ezer fénykép érkezett összesen 78 országból, végül mintegy százat díjaztak, 16 kategóriában. A szakmabeliek szerint ez az egyik legtekintélyesebb természet témájú fotópályázat a világon. A legjobbakat mutatjuk a képek címével együtt.

Ezt is szeretjük