Meglepő látvány fogadta a kutatókat, amikor kikeltek a madártojások a Pilisi Parkerdőben
Nézd meg, milyen érdekesen festenek az albínó madarak!

tojasok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Albínó örvös légykapók keltek ki a Pilisben, a szakemberek 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos légykapófiókákat - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel.

A vizsgálatok harminchét éve alatt a kutatók csak egy fészekben találtak albínó légykapófiókákat, ami azt feltételezi, hogy a jelenség nagyon ritka a vizsgált madarak körében. A fészekben nevelkedő öt fiókából kettő volt pigmenthiányos, a másik három fióka barnás színezetű tollazattal rendelkezett - olvasható a közleményben.

orvos-legykapok
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt./Laczi Miklós

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának együttműködése keretében a Szentendrei Erdészet területén lévő Málnás-hegyen hosszú idő óta folynak az erdőhöz kötődő madarakat célzó kutatások. A vizsgálatokhoz kihelyezett mintegy nyolcszáz költőodú segítségével minden évben nyomon követhető a madarak költése.

Az örvös légykapó

A madarak populációja a Pilisi Parkerdő területén Európában szinte egyedülálló. A magyarországi bükkösök és gyertyános-tölgyesek egyik legjellemzőbb odúköltője az örvös légykapó. A fehér egyedek általában sokkal feltűnőbbek az őket tápláléknak tekintő ragadozók számára is, ezért könnyebben válhatnak zsákmánnyá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az albínó utódokat a szülők hátrányban részesíthetik a táplálék elosztásakor a megszokottól eltérő megjelenésük miatt. A madár hazai populációja stabilnak mondható, azonban több országban is csökkenő tendenciát mutat az egyedszáma. A faj az Európai Unióban védett.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Gyönyörű felvételek a madarak világáról

2019-ben negyedszerre rendezték meg az amerikai "Az Év Madárfotósa" elnevezésű megmérettetést, melyre a világ minden pontjáról érkeztek versenyzők. 63 ország fotósai versengtek több mint 13 500 fotóval, a győztesek listájára több magyar név és helyszín is felkerült.

Ezt is szeretjük