Eldobtak egy labdát a kutatók: nem számítottak a farkas reakciójára
Eddig a tudósok sem sejtették, hogy a farkaskölykökkel is lehet labdázni.

kis-farkas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglepte a kutatókat, hogy egyes farkaskölykök is ösztönösen visszahozzák az eldobott labdát, ahogy a legtöbb kutya. Az iScience tudományos lap friss számában svéd tudósok arról írnak, hogy a kutyák többsége számára természetes labdadobó és -visszahozó játékhoz szükséges képesség a farkasokban is létezik.

A kutatók különböző almokból származó 13 farkaskölyköt vizsgáltak egy viselkedéskutatásra kialakított tesztsorozattal. A részt vevő állatok közül három nyolchetes kölyök ösztönös érdeklődést mutatott az eldobott labda iránt, és bátorításra visszahozta annak a számára idegen embernek, aki kérte.

Miért óriási dolog ez?

A felfedezés meglepte a tudósokat, mivel korábban feltételezték, hogy az ember adta jelek megfejtéséhez szükséges kognitív képességek - melyek az apportírozáshoz, vagyis az eldobott tárgy visszahozásához kellenek -, csak a kutya háziasítása után, legalább 15 000 éve alakultak ki.

- Amikor megláttam az első farkaskölyköt, amint visszaszalad a labdával, libabőrös lettem, annyira váratlan volt. Azonnal megértettem, hogy ha az ember irányította játékhoz szükséges viselkedés egy fajtája már a farkasoknál is létezett, akkor ez lehetett a háziasításhoz szükséges szelekció egyik szempontja - mondta Christina Hansen Wheat, a Stockholmi Egyetem tudósa.

Kutatócsoportja azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a viselkedést a háziasítás. A tanulmányozásához kutya- és farkaskölyköket neveltek tíznapos kortól kezdve, majd változatos viselkedési teszteket végeztek velük. Az egyik tesztben egy ember, akit a kölykök nem ismernek, átdob egy teniszlabdát a termen. A kis állatok előtte még nem láttak ilyet. Ezután az ember arra ösztönzi őket, hogy hozzák vissza neki a labdát.

A kísérlet eredménye

Valójában nem várták, hogy a farkaskölykök szót fogadjanak, és apportírozzanak. Az első két alom farkaskölyök nem is mutatott nagy érdeklődést. A harmadik alom néhány kisfarkasa nemcsak hogy elfutott a labdáért, de reagált is azokra a jelekre, amelyeket egy ismeretlen embertől kapott, és visszaszaladt hozzá a labdával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hansen Wheat szerint a kutyák és farkasok közötti hasonlóságok arról informálnak, honnan származnak azok a viselkedések, amelyeket a kutyáknál tapasztalnak - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

- A kutya háziasításának korai szakaszában lehetett szelekciós előny az a viselkedés, amelyet az apportírozó farkaskölyköktől láttunk - mondta a kutató. A csoport egyező körülmények között nevelt fel kutya- és farkaskölyköket, hároméves munkájuk adataival folytatják a munkát, hogy még többet tudjanak meg a két faj viselkedésének különbségeiről és hasonlóságairól.

Fotók: Getty Images

Azt hitték, kutyát mentettek ki a jeges folyóból

Amikor megérkeztek az állattal a menhelyre, még az ott dolgozók sem vettek észre semmi furcsát. Ám a helyi vadász, aki éppen a helyszínen tartózkodott, mindenkit felvilágosított, hogy valójában nem egy kutyával van dolguk.

Ezt is szeretjük