Egy fontos képesség, amit az ember vett el a kutyáktól - A farkasokban még megvan
Az ember legjobb barátja, de mást mutat a fajtársaival szemben.

farkasok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A farkasok falkában jobban kooperálnak, mint a kutyák. Ezt a viselkedést taglalja egy újonnan készült tanulmány, mely szerint a kutyák pozitív társas viselkedését pont az ember által kitalált háziasítás gyengítette.

Lehetséges, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de ugyanez nem mondható el akkor, ha a kutyák egy csoportban egymás között vannak. Megdőlt tehát az az elmélet, hogy a domesztikáció az ebeknél nagyobb együttműködési képességeket eredményezett.

Ebben jobbak a farkasok

A PNAS tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt is elmondja, hogy a farkasok együttműködési készsége leginkább a közös vadászatban, a kölykök közös nevelésében és a terület védelmében mutatkozott meg. Az etológiával is foglalkozó kutató, Sarah Marshall-Pescini kollégáival együtt egy úgynevezett kollektív kötélhúzó teszttel vizsgálta az állatok viselkedését a csapaton belül. Ebben az állatok csak akkor nyerhettek élelmet, ha együttműködve egyszerre húzták meg egyazon kötél két végét. A kutyák 472 kísérletből kétszer érték el a kívánt eredményt, a farkasok 416 kísérletből százban jutottak a jutalomfalatokhoz.

A rang is számít a vadon élő állatoknál

A bécsi tudományos központ - Wolf Science Center in Vienna - kísérlete azt is bebizonyította, hogy a társadalmi rangsor hatással van a farkasok közti együttműködésre. Azok a farkasok, akik a falkában egyenrangúakkal vettek részt a kötélkihívásban, könnyebben kooperáltak, és hamarabb jutottak az ételhez. A kutyáknál az az érdekes jelenség alakult ki, hogy inkább nem húzták egyszerre a kötelet, mintha valamilyen konfliktusforrást kívántak volna elkerülni ezzel. A kutyák és a farkasok tehát nagyon ellentétes viselkedési stratégiával rendelkeznek, amikor bármilyen társas interakcióba kell kerülniük saját fajtársaikkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van, ami kiveszett a háziasításnál

A kutyák jóval kevesebb dominanciajelzést adtak ki a kísérlet alatt, és minden olyan szituációt elkerültek egymással, ahol agresszíven kellett fellépni. Távolságot tartottak a saját fajtársukkal szemben is, és nem tudták koordinálni a cselekvésüket, hogy eredményesebbek legyenek az ételszerzésben, írták a kutatók a tanulmányban. Az eredmények azt sugallják, hogy a kutyák szociális interakciós készsége csökkent a háziasítással. Az egymás közötti kölcsönös együttműködést akkor sem tudják megvalósítani, ha olyan alapvető szükségletről van szó, mint a táplálékszerzés.

Ezt is szeretjük