Rájöttek a tudósok, miről álmodnak a kutyák: hihetetlenül cuki a válasz
Nagyon úgy fest, hogy a kutyusok gondolatai álmukban is gazdájuk körül forognak.

alvo kutya 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre készülnek kutatások, melyben kutatók a kisállatok és gazdáik közötti hasonlóságokat tanulmányozzák. Egy mostaniban a Harvard Orvosi Egyetem pszichológusa az alvási szokásokat vette górcső alá.

Bár a szakember szerint százszázalékosan nem lehet kitalálni, milyen képek villannak fel az ebek előtt alvás közben, ha egyáltalán felvillannak, ugyanakkor az emlősök többségénél jelentkeznek az úgynevezett REM-fázisok, ami alól a kutyák sem kivételek.

Miről álmodik a kutya?

Dr. Deirdre Barrett az Independent munkatársának beszélt kutatásáról. - Az emberek ugyanazokról a dolgokról álmodnak, ami nappal érdekli őket, csak látványosabban és kevésbé logikusan. Mivel a kutyák elképesztően kötődnek gazdáikhoz, így valószínűleg az ő arcukat látják, illetve velük élnek át különféle dolgokat. 

A szakember szerint, mivel a kutyák számára háziasításukból adódóan az ember egyszerre bálványozott és félt falkavezér, egyáltalán nem meglepő, ha álmukban is minden gondolatuk körülötte forog.

Normális, ha alvás közben rángatózik?

Az Animalwised igen részletes cikket közölt a rángatózás témájáról: az állatorvos szerint az alvás közbeni hirtelen mozdulatok teljesen normálisak, amennyiben azok az NREM 4. fázisában történnek. Ez a legmélyebb alvás fázisa, az agyhullámok ekkor a leglassúbbak, és bár szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni az alvó félt. Előfordulhat, hogy a kutyus felriad, ilyenkor érdemes lassan és halkan beszélni hozzá. Ez megnyugtatja, és visszazökkenti őt a valóságba.

Egy plüssállat a kutya legjobb barátja

Barley, a másfél éves golden retriver még nagyon aprócska volt, amikor gazdái meglepték egy plüsskutyával, aki egyébként szakasztott mása négylábú tulajdonosának. Persze akkor még nem sejtették, hogy Barley hamarosan egy lépést sem tesz majd a figura nélkül. Még felnőttkorában sem.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük