Nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet a mai világnapon: ilyen sok élelmiszer megy kárba egy évben
Mindenkit érint a probléma.

A FAO által létrehozott élelmiszer-pazarlás elleni világnapot szeptember 29-én ünnepeljük. Magyarország és egyben a kelet-közép-európai régió vezető ételmentő alkalmazása, a Munch, idén különleges kampánnyal készült erre a napra, amellyel a több mint félmilliós ételmentő közösség minden tagját meg szeretnék szólítani.
A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlás és -veszteség globális problémájára, és ösztönözze az intézkedéseket annak megelőzésére és csökkentésére. Ebben a hazai startup oroszlánszerepet vállal már több mint három éve.
Élelmiszer-pazarlás elleni világnap
A Munch az egész élelmiszermentő közösséget, azaz több mint félmillió embert von be az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelembe, különös figyelmet fordítva a mai világnapra. A közösség fontosságát és erejét szemléltetve a mai napon a Munch-applikációban és weboldalán található termékfotók egy részén a magyar ételmentők saját fotói fognak szerepelni.
„Hiszünk abban, hogy az olyan globális, mindenkit érintő problémát, mint az élelmiszer-pazarlás, csak együttes erővel lehet megoldani. Éppen ezért ezzel a kampánnyal is azt szeretnénk szemléltetni, hogy az az egyedülálló ételmentő közösség, ami a Munch körül kialakult, a hazai vendéglátásban keletkezett élelmiszer-pazarlás nagy részét meg tudja menteni. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy szeptemberben elértük az egymillió megmentett csomagot” - mondja Wettstein Albert, a Munch társalapítója.

Az élelmiszer-pazarlás elleni világnap eredete
Az ENSZ 2030-ig azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig felére csökkentse a globális élelmiszer-pazarlást. Ez nem kis vállalás, figyelembe véve azt a becslést, miszerint globálisan 1,3 billió tonna élelmiszer megy kárba, miközben 828 millió ember éhezik.
A fenti célt támogatva hozta létre az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2019-ben az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot, amelyet szeptember 29-én, azaz a mai napon tartanak. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlás és -veszteség globális problémájára és ösztönözze az intézkedéseket annak megelőzésére és csökkentésére.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő
A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is?
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. január 15. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Minden egyes magyar évente nagyjából 66 kilogramm ételt dob ki. Ebbe beletartozik minden olyan élelmiszer, amelyet valamilyen okból nem emberek fogyasztanak el. A Munch az utóbbi csökkentésében ért el fontos mérföldkövet szeptemberben, ugyanis Magyarországon sikerült elérni az egymilliomodik csomag megmentését.
A siker egyik kulcsa a kampány központjában álló Ételmentő közösség, melynek tagjai a mai napig örömmel osztják meg a muncholós tapasztalataikat és kalandjaikat a több mint 2500 Munch-partner egyikében. A csomagokon kívül pedig a Munch közösségi oldalain található ételmentő tippekkel segíti az itthoni háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék megelőzését.
5 magyar találmány, amely megváltoztatta a világot - Teljesen más lenne az életünk nélkülük
Megkönnyítették a mindennapjainkat.
Képek: Getty Images Hungary