50 ezer forintot is spórolhatsz évente 5 egyszerű tippel: a tudatos vásárlás a pénztárcádnak és a bolygónak is jót tesz
Itthon is sokat spórolhatnának a háztartások, ha jobban figyelnének a környezetkárosító élelmiszer-pazarlás visszaszorítására.

vásárló
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Lidl Magyarország támogatta. 

Az élelmiszer-pazarlás globális probléma, amely több szinten jelentkezik: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világon előállított élelmiszer mintegy egyharmada már azelőtt kidobásra kerül, hogy a fogyasztó asztalára jutna, de a családok is gyakran szembesülnek vele, hogy korábban megvásárolt, fel nem használt alapanyagokat - vagy ami talán még fájóbb, elkészített fogások maradékait - kénytelenek a kukába önteni. Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. 

A hulladékká váló élelmiszer felesleges, esetenként jelentős pénzkidobást jelent a háztartások számára, és környezetvédelmi szempontok miatt is aggasztó. A pazarlás visszaszorítása az éghajlatváltozás és a Föld több pontján sürgető gondot jelentő éhezés elleni küzdelemben is fontos lépés. A fogyasztótól némi tudatosságot kíván ugyan, de az ezzel járó előnyök, beleértve a spórolást is, bőven megérik az odafigyelést. 

Tippek az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez

Napjainkban szerencsére már világszerte, így Magyarországon is egyre több vállalat törekszik az élelmiszerpazarlás mértékének tudatos csökkentésére.

Jó példával jár el a Lidl, aki nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerfelesleg minimalizálására. A vállalat a fogyasztói igények felmérésén és a rendelési folyamatok kereslethez igazításán túl társadalmi felelősségvállalásuk jegyében hátrányos helyzetű családokat támogatnak az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerekkel. De fontosnak tartják azt is, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a hulladékcsökkentés jelentőségére, megóvva ezáltal is környezetünket. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  felmérése szerint  2019-ben egy magyar állampolgár évente átlagosan 65 kilogramm élelmiszert dobott ki. 

A becslések szerint egy négyfős család évente  körülbelül 50 ezer forint értékű , feleslegesen megvásárolt élelemtől válik meg. Bár az adatok valamelyest javuló tendenciát mutatnak, közös érdek, hogy a fenntartható fogyasztás még nagyobb szerephez jusson a mindennapokban. Az úton a tudatos vásárlás az első lépés - következzen néhány tipp, amiért a bolygó és a pénztárcád is hálás lesz!

Tervezd meg előre a menüt!

Annak, hogy előre kitalálod, hogy a következő hét során melyik nap mit fogtok enni, több előnye is van. Amellett, hogy így sokkal átgondoltabban osztható be a kosztpénz, és jobban követhetők az akciók, nagyobb a valószínűsége, hogy a család egészségét támogató lesz a menüsor. A megtervezett étkezések csökkentik a gyakran idő és alapanyag hiányában bekövetkező gyorséttermi falatozások, házhoz rendelések gyakoriságát. Továbbá az összeírás során könnyebb figyelembe venni olyan szempontokat is, hogy lehetőség szerint idényzöldségek- és gyümölcsök, hasznos tápanyagokban gazdag fogások kerüljenek az asztalra. Egyszerűbben beiktathatóvá válnak a környezetvédelem miatt szintén hasznos húsmentes napok is.

Készíts bevásárlólistát!

Ha bevásárlólista nélkül mész vásárolni, korántsem csak azt kockáztatod, hogy kifelejtesz valamit a kosaradból, hanem azt is, hogy sok olyasmit teszel be, amire valójában semmi szükséged. Az impulzusvásárlás olyan jelenség, amivel mindenki számtalanszor találkozott már, az élelmiszer-pazarlás legfőbb okai között szerepel, hiszen a hirtelen fellángolásból megvett termékek jóval nagyobb eséllyel végzik a szemetesben, mint azok, amelyek konkrét céllal kerültek a kosárba. 

Az előre megírt lista - amennyiben a boltban is ragaszkodsz a követéséhez - sokat segíthet a problémán. Sok boltnak van letölthető telefonos applikációja is, ami abban segít, hogy a szükséges élelmiszerekhez kedvezményes áron hozzájuss. A biztonság kedvéért nem árt észben tartani az örökzöld tanácsot sem: lehetőség szerint ne menj éhesen vásárolni!

Nézd át a kamrát, a hűtőt!

Még mielőtt elindulnál, nézd meg, hogy mi van otthon. Triviálisnak tűnik, de sokszor előfordul, hogy az ember elmulasztja ezt a lépést, és így olyasmit is vásárol, ami egyébként nem hiányozna. Ha viszont ez már megtörtént, azt a terméket használd fel előbb, aminek közelebb van a lejárati dátuma. 

Olvasd el a címkéket!

A speciális diétát követők, ételintoleranciával élők jól tudják, hogy a vásárlás egyik legfontosabb része a címkék áttanulmányozása. A csomagolás áttekintése viszont nem csak nekik hasznos. Mindenkinek ajánlott például megismerkednie a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő fogalmával. Előbbi jellemzően a hosszabb ideig eltartható termékekre kerül, például konzervekre vagy gabonafélékre, rizsre, amelyek, ha bontatlanok maradnak, jó eséllyel még a jelzett dátumon túl is biztonsággal fogyaszthatók - persze érzékszervi vizsgálatot követően.

A fogyaszthatósági idővel ellenben a gyorsabban romló élelmiszerek csomagolásán találkozni. Ezek elfogyasztása a feltüntetett időponton túl már nem biztonságos. Otthon érdemes követni a csomagoláson olvasható tárolási javaslatot, hogy minél tovább őrizze meg eredeti minőségét az élelmiszer. Kereskedelmi forgalomba nem hozhatók a lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek, de a fenti szempontokat a fogyasztónak is hasznos mérlegelnie már a vásárlás során is: ha valami nagy valószínűséggel lejárna, mielőtt fel tudnád használni, inkább mondj le róla. A témában nemrégiben a Nébih közölt hasznos útmutatót, ami segíthet az eligazodásban. 

Segítségünkre van a Lidl is az élelmiszercímkék értelmezésében. Fontos az élelmiszerek összetevőlistája, mert ebből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mit tartalmaz pontosan a termék, de azt is, hogy egymáshoz viszonyítva milyen arányban.

Ügyeljünk arra, hogy ha a feltüntetett adagtól (100 g/ml) eltérő mennyiségben fogyasztunk a termékből, végezzük el a vonatkozó számítást is. Ellenőrizzük, hogy van-e a termékben olyan anyag, mely allergiát okozhat. Napjainkban számos, a felelős termelést, az átláthatóságot vagy épp az egészséges életmódot szimbolizáló termékjelölések léteznek, melyek hozzásegítenek bennünket a tudatos vásárlói döntés meghozatalához. Keressük, figyeljük ezeket a jelöléseket, a védjegyek és minőségi jelzések további információt szolgáltatnak. 

Csak tartós élelmiszerből tárazz be!

Egy-egy leárazás elég vonzó lehet ahhoz, hogy az ember egyszerre nagyobb tételt vegyen az adott termékből még akkor is, ha arra pillanatnyilag nincs szüksége. Fontos viszont tudatosítani, hogy a romlandó élelmiszerek ilyen esetben sajnos gyakran kidobásra kerülnek, így pedig még a kívánt spórolás sem valósul meg. Éppen ezért csak a sokáig eltartható alapanyagokból érdemes betárazni. Mindez a nagyobb kiszerelésben árult élelmiszerekre is áll: akkor vedd meg például a csomagban árult zöldségeket, gyümölcsöket, ha valóban szükséged is van rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

További javaslatok otthonra

Az ételpazarlás csökkentésére otthon is érdemes figyelni. A polcokon azokat az élelmiszereket helyezd előrébb, amelyek hamarosan lejárnak majd. Így nagyobb valószínűséggel nyúlsz értük a főzés során. A szépséghibás, kissé már összeesettebb zöldségek, gyümölcsök a legtöbbször még nyugodtan fogyaszthatók, egy megbarnult banánból például készülhet ízletes smoothie és sütemény is. Fagyasztással szintén számos étel megmenthető a kidobástól. Az élelmiszer-hulladék pedig komposztálva hasznos, a földet tápláló anyagként születhet újjá. 

Már az apró változtatások is sokat jelenthetnek a környezetszennyezés, a hulladéktermelés elleni küzdelemben. 

8 étel, ami nagyon jól fagyasztható

A pazarlás mérséklésében olykor a fagyasztás is segíthet. Egyes ennivalók a fagyasztás hatására veszítenek élvezhetőségükből, ízükből, és állaguk sem lesz a régi. Bizonyosak ugyanakkor nagyon jól bírják a jeges környezetet, és olvadás után éppen olyanok, mintha mi sem történt volna velük. Ha hosszú távú mélyhűtés a cél, akkor ezeket érdemes preferálni. Helyezd őket légmentes fagyasztózacskóba vagy dobozba!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük