50 ezer forintot is spórolhatsz évente 5 egyszerű tippel: a tudatos vásárlás a pénztárcádnak és a bolygónak is jót tesz

Itthon is sokat spórolhatnának a háztartások, ha jobban figyelnének a környezetkárosító élelmiszer-pazarlás visszaszorítására.

vásárló

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Lidl Magyarország támogatta. 

Az élelmiszer-pazarlás globális probléma, amely több szinten jelentkezik: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világon előállított élelmiszer mintegy egyharmada már azelőtt kidobásra kerül, hogy a fogyasztó asztalára jutna, de a családok is gyakran szembesülnek vele, hogy korábban megvásárolt, fel nem használt alapanyagokat - vagy ami talán még fájóbb, elkészített fogások maradékait - kénytelenek a kukába önteni. Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. 

A hulladékká váló élelmiszer felesleges, esetenként jelentős pénzkidobást jelent a háztartások számára, és környezetvédelmi szempontok miatt is aggasztó. A pazarlás visszaszorítása az éghajlatváltozás és a Föld több pontján sürgető gondot jelentő éhezés elleni küzdelemben is fontos lépés. A fogyasztótól némi tudatosságot kíván ugyan, de az ezzel járó előnyök, beleértve a spórolást is, bőven megérik az odafigyelést. 

Tippek az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez

Napjainkban szerencsére már világszerte, így Magyarországon is egyre több vállalat törekszik az élelmiszerpazarlás mértékének tudatos csökkentésére.

Jó példával jár el a Lidl, aki nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerfelesleg minimalizálására. A vállalat a fogyasztói igények felmérésén és a rendelési folyamatok kereslethez igazításán túl társadalmi felelősségvállalásuk jegyében hátrányos helyzetű családokat támogatnak az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerekkel. De fontosnak tartják azt is, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a hulladékcsökkentés jelentőségére, megóvva ezáltal is környezetünket. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  felmérése szerint  2019-ben egy magyar állampolgár évente átlagosan 65 kilogramm élelmiszert dobott ki. 

A becslések szerint egy négyfős család évente  körülbelül 50 ezer forint értékű , feleslegesen megvásárolt élelemtől válik meg. Bár az adatok valamelyest javuló tendenciát mutatnak, közös érdek, hogy a fenntartható fogyasztás még nagyobb szerephez jusson a mindennapokban. Az úton a tudatos vásárlás az első lépés - következzen néhány tipp, amiért a bolygó és a pénztárcád is hálás lesz!

Tervezd meg előre a menüt!

Annak, hogy előre kitalálod, hogy a következő hét során melyik nap mit fogtok enni, több előnye is van. Amellett, hogy így sokkal átgondoltabban osztható be a kosztpénz, és jobban követhetők az akciók, nagyobb a valószínűsége, hogy a család egészségét támogató lesz a menüsor. A megtervezett étkezések csökkentik a gyakran idő és alapanyag hiányában bekövetkező gyorséttermi falatozások, házhoz rendelések gyakoriságát. Továbbá az összeírás során könnyebb figyelembe venni olyan szempontokat is, hogy lehetőség szerint idényzöldségek- és gyümölcsök, hasznos tápanyagokban gazdag fogások kerüljenek az asztalra. Egyszerűbben beiktathatóvá válnak a környezetvédelem miatt szintén hasznos húsmentes napok is.

Készíts bevásárlólistát!

Ha bevásárlólista nélkül mész vásárolni, korántsem csak azt kockáztatod, hogy kifelejtesz valamit a kosaradból, hanem azt is, hogy sok olyasmit teszel be, amire valójában semmi szükséged. Az impulzusvásárlás olyan jelenség, amivel mindenki számtalanszor találkozott már, az élelmiszer-pazarlás legfőbb okai között szerepel, hiszen a hirtelen fellángolásból megvett termékek jóval nagyobb eséllyel végzik a szemetesben, mint azok, amelyek konkrét céllal kerültek a kosárba. 

Az előre megírt lista - amennyiben a boltban is ragaszkodsz a követéséhez - sokat segíthet a problémán. Sok boltnak van letölthető telefonos applikációja is, ami abban segít, hogy a szükséges élelmiszerekhez kedvezményes áron hozzájuss. A biztonság kedvéért nem árt észben tartani az örökzöld tanácsot sem: lehetőség szerint ne menj éhesen vásárolni!

Nézd át a kamrát, a hűtőt!

Még mielőtt elindulnál, nézd meg, hogy mi van otthon. Triviálisnak tűnik, de sokszor előfordul, hogy az ember elmulasztja ezt a lépést, és így olyasmit is vásárol, ami egyébként nem hiányozna. Ha viszont ez már megtörtént, azt a terméket használd fel előbb, aminek közelebb van a lejárati dátuma. 

Olvasd el a címkéket!

A speciális diétát követők, ételintoleranciával élők jól tudják, hogy a vásárlás egyik legfontosabb része a címkék áttanulmányozása. A csomagolás áttekintése viszont nem csak nekik hasznos. Mindenkinek ajánlott például megismerkednie a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő fogalmával. Előbbi jellemzően a hosszabb ideig eltartható termékekre kerül, például konzervekre vagy gabonafélékre, rizsre, amelyek, ha bontatlanok maradnak, jó eséllyel még a jelzett dátumon túl is biztonsággal fogyaszthatók - persze érzékszervi vizsgálatot követően.

A fogyaszthatósági idővel ellenben a gyorsabban romló élelmiszerek csomagolásán találkozni. Ezek elfogyasztása a feltüntetett időponton túl már nem biztonságos. Otthon érdemes követni a csomagoláson olvasható tárolási javaslatot, hogy minél tovább őrizze meg eredeti minőségét az élelmiszer. Kereskedelmi forgalomba nem hozhatók a lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek, de a fenti szempontokat a fogyasztónak is hasznos mérlegelnie már a vásárlás során is: ha valami nagy valószínűséggel lejárna, mielőtt fel tudnád használni, inkább mondj le róla. A témában nemrégiben a Nébih közölt hasznos útmutatót, ami segíthet az eligazodásban. 

Segítségünkre van a Lidl is az élelmiszercímkék értelmezésében. Fontos az élelmiszerek összetevőlistája, mert ebből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mit tartalmaz pontosan a termék, de azt is, hogy egymáshoz viszonyítva milyen arányban.

Ügyeljünk arra, hogy ha a feltüntetett adagtól (100 g/ml) eltérő mennyiségben fogyasztunk a termékből, végezzük el a vonatkozó számítást is. Ellenőrizzük, hogy van-e a termékben olyan anyag, mely allergiát okozhat. Napjainkban számos, a felelős termelést, az átláthatóságot vagy épp az egészséges életmódot szimbolizáló termékjelölések léteznek, melyek hozzásegítenek bennünket a tudatos vásárlói döntés meghozatalához. Keressük, figyeljük ezeket a jelöléseket, a védjegyek és minőségi jelzések további információt szolgáltatnak. 

Csak tartós élelmiszerből tárazz be!

Egy-egy leárazás elég vonzó lehet ahhoz, hogy az ember egyszerre nagyobb tételt vegyen az adott termékből még akkor is, ha arra pillanatnyilag nincs szüksége. Fontos viszont tudatosítani, hogy a romlandó élelmiszerek ilyen esetben sajnos gyakran kidobásra kerülnek, így pedig még a kívánt spórolás sem valósul meg. Éppen ezért csak a sokáig eltartható alapanyagokból érdemes betárazni. Mindez a nagyobb kiszerelésben árult élelmiszerekre is áll: akkor vedd meg például a csomagban árult zöldségeket, gyümölcsöket, ha valóban szükséged is van rájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További javaslatok otthonra

Az ételpazarlás csökkentésére otthon is érdemes figyelni. A polcokon azokat az élelmiszereket helyezd előrébb, amelyek hamarosan lejárnak majd. Így nagyobb valószínűséggel nyúlsz értük a főzés során. A szépséghibás, kissé már összeesettebb zöldségek, gyümölcsök a legtöbbször még nyugodtan fogyaszthatók, egy megbarnult banánból például készülhet ízletes smoothie és sütemény is. Fagyasztással szintén számos étel megmenthető a kidobástól. Az élelmiszer-hulladék pedig komposztálva hasznos, a földet tápláló anyagként születhet újjá. 

Már az apró változtatások is sokat jelenthetnek a környezetszennyezés, a hulladéktermelés elleni küzdelemben. 

8 étel, ami nagyon jól fagyasztható

A pazarlás mérséklésében olykor a fagyasztás is segíthet. Egyes ennivalók a fagyasztás hatására veszítenek élvezhetőségükből, ízükből, és állaguk sem lesz a régi. Bizonyosak ugyanakkor nagyon jól bírják a jeges környezetet, és olvadás után éppen olyanok, mintha mi sem történt volna velük. Ha hosszú távú mélyhűtés a cél, akkor ezeket érdemes preferálni. Helyezd őket légmentes fagyasztózacskóba vagy dobozba!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük