9 tipp, ha kevesebb ételt akarsz kidobni: semmibe sem kerülnek, de sokat számítanak

Földünkön a javak elosztása meglehetősen hektikus, amit mi sem támaszt alá jobban, mint az, hogy míg több mint 800 millióan éheznek, addig 600 millióan súlyosan elhízottak.

lidl nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Földünkön megtermelt élelmiszer józan felosztással mindenkinek elegendő lenne. Rendkívül nagy probléma az élelmiszer-pazarlás, amire az élelmezés világnapjának alkalmából, október 16-án egy hazai kezdeményezés apropóján szerette volna felhívni a figyelmet a Lidl Magyarország.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1963-tól működő közös programja az egyre jelentősebb élelmezési válságra szeretne megoldást találni. A két szervezet világélelmezési programjáért 2020-ban megkapta a Nobel-békedíjat.

Az élelmiszer-pazarlás felszámolása

Annak ellenére jelentős eredményeket értek el, a probléma a mai napig fennáll, sőt a menekültválság és a pandémia alatt erősödött. Megoldást erre a fenntartható mezőgazdasági módszerek bevezetése, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) visszaállítása és az élelmiszer-pazarlás felszámolása kínálhat.

GettyImages-504886266

1979-ben magyar kezdeményezésre nyilvánították október 16-át az élelmezés világnapjává. Hazai cégek is csatlakoztak a világszervezet felhívásához. Az idei élelmezési világnap alkalmából a Lidl Magyarország lakossági edukációs programot indított az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására.

Magyarország: havonta több ezer nélkülözőt támogat a Lidl

Az Élelmiszerbank felmérése szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik, amit ha kamionokra pakolnánk, a sor egészen Párizsig érne el. Ebből a 2005-ben alakult Élelmiszerbank 2600 tonna élelmiszert ment meg, tehát a többletélelmiszerrel rendelkezők adományait közvetlenül rászorulókhoz juttatja el.

A fogyasztók érzékenyítése mellett a vállalat saját maga is sokat tesz azért, hogy rendelési folyamatait folyamatosan optimalizálja és minimalizálja a keletkező felesleget. Ami pedig mégis megmarad, azt jótékony célra ajánlja fel, és ezáltal is támogatja a hátrányos helyzetű magyar családokat.

- Ökológiai lábnyomunk csökkentése és társadalmi felelősségvállalásunk részeként havonta 2200 rászorulót segítünk zöldség-gyümölcs és pékárutermékekkel, melyben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület van segítségünkre - mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

GettyImages-697143804

- Mindemellett teljes adományozási programunk során azon dolgozunk, hogy lehetőségeinkhez képest maximálisan segítő kezet nyújtsunk a nehéz körülmények között élőknek. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy vásárlóinkat is érzékenyítsük, és együttes erővel tegyünk az élelmiszer-pazarlás megelőzése ellen.

A Lidl elkötelezettségét jelzi az is, hogy idei akciójuk keretében - a kiskereskedelmi láncok közül elsőként - nyári kitelepülései során például az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon és a Balaton-átúszáson megmaradt felesleget is eladományozta, ezáltal azokhoz kerülhetett, akiknek a legnagyobb szükségük volt az ételre.

Hogyan csökkentheted a háztartásodban az élelmiszer-pazarlást?

A mai napig érvényben van a pazarlással kapcsolatos néhány szülői intelem, a „nem eszed meg, pedig Afrikában éheznek” vagy az „ételt sose dobunk ki”. Régen valóban nem is került túl sok élelmiszer a szemetesbe, mindennek meg volt a maga szerepe, helye a ház körül.

shutterstock 1912850812

Lássuk, hogy tudsz kevesebb hulladékot termelni és gondoskodni arról, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemetesbe.

  • Gondolkozz heti menüben, ahol egy élelmiszertípust többször is fel tudsz használni. Írj a menü alapján pontos bevásárlólistát, így elkerülheted az impulzusvásárlást.
  • Tárolj okosan: mindig a legközelebbi lejárati idejű terméket tedd előre, akár a boltban. Ne hagyd, hogy megromoljon! A hűtőt állítsd 5 fok alá, és tudd, hogy mi van benne. Tehetsz a hűtőajtóra emlékeztetőket is. Törődj a maradékkal: edd meg, használd fel vagy fagyaszd le. A legkreatívabb melegszendvicsek és pizzafeltétek biztos, hogy maradékból születtek.
  • Fermentálj, vagy főzd be! Szezon idején megesik, hogy kicsit túl sokat vásárolnunk valamiből, vagy alapvetően nincs szívünk otthagyni az árut. Lekvárt szinte bármiből lehet csinálni, de ezenkívül savanyítva is elteheted, vagy befőzheted. Késő ősszel és télen hálás leszel az eperlekvárért, a barackkompótért vagy a kovászos uborkáért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Használj fel mindent! Hajlamosak vagyunk megfeledkezni őseink bölcsességeiről a főzést illetően is. Pedig nem is kell olyan sokat visszamennünk az időben, elég csak a szülőkig, nagyszülőkig. Az ételeink jelentős része abból is adódik, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból mindent igyekeztek hasznosítani. Nem véletlenül született meg sokunk kedvence, a kocsonya vagy épp a körömpörkölt.
  • Ne dob ki, alkosd újra! Rendszeres főzés során is elkerülhetetlen, hogy megmarad valamennyi étel. Nagy hiba lenne kidobni a még fogyasztható ételt, inkább vedd elő kreativitásodat, és alkoss belőle valami újat! Időt és pénzt is spórolhatsz vele amellett, hogy ezzel is csökkentheted a pazarlást. Sok finomságot összehozhatsz így, az internet pedig tele van ilyen jellegű ötletekkel, receptekkel, csak írd be a keresőbe!
  • Ha fagyasztasz, használj címkéket a csomagokon, amin feltünteted, mi van benne, és mikor került a termék a fridzsiderbe. Fél-egy év után már nem igazán alkalmas emberi fogyasztásra, így ha van rá lehetőséged, add át egy állatmenhelynek - természetesen fagyasztva.
lidl élelmezés
  • Figyeld meg, mi az, amit mindig ki kell dobni, és legközelebb már ne vegyél belőle.
  • Komposztálj! Amit már tényleg nem tudsz másképp felhasználni, még mindig megmentheted. Nem kell kidobnod a szemetesbe zöldség-, gyümölcsmaradékokat, -héjakat, hiszen komposztálhatod is. Később felhasználhatod a paradicsompalántáid vagy fűszernövényeid ültetésekor.
  • A kávézacc is belekerülhet a komposztálóba, de akár házi kozmetikumot készíthetsz belőle, hiszen kiváló bőrradírnak.

A cikk a Femina és a Lidl Magyarország tartalmi együttműködésének keretében valósult meg.

8 étel, amit tilos a hűtőben tárolni

A hűtő áldás, de van, aminek éppen ront a minőségén, ha belerakod.

8 étel, amit tilos a hűtőben tárolni: többet ártasz vele, mint használsz

A hűtő áldás, de van, aminek éppen ront a minőségén, ha belerakod.

Elolvasom

(Képek forrása: Shutterstock, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük