Az ársapka ellenére nagyon drágák a húsok: ekkorára emelkedtek az árak a henteseknél

A húsokat sem kíméli a drasztikus áremelkedés.

Nagyon sokat drágultak a húsok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a húsokat sem kíméli a drasztikus áremelkedés. Az Agrárszektor összegyűjtötte, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolnia azoknak, akik a népszerű húsok valamelyikéből szeretnének vásárolni.

Ezenkívül arra is megpróbáltak választ találni, hogy mi okozza az árak ilyen fokú emelkedését.

Nagyon sokat drágultak a húsok

Az embereknek egyre komolyabb összegeket kell otthagynia a boltokban, ha húst vásárolnak, és sajnos az is valószínűsíthető, hogy a drágulásnak még egyáltalán nincs vége, és a jövő még a mostaninál is extrémebb árakat tartogat. 

Az árak ilyen mértékű elszállásának több oka is van. A takarmányárak és az állattartókra háruló egyéb költségek növekedése mellett az üzemanyag- és energiaárak is jelentősen megnőttek. Az Agrárszektor megvizsgálta, hogy mennyibe kerülnek a különböző húsfajták a magyarországi boltokban és kiskereskedelmi üzletekben. 

GettyImages-1315903639
Fotó: dogayusufdokdok / Getty Images Hungary

A csirkemell 1500-2000 forintba kerül kilónként az ársapkának köszönhetően, de egyes boltok korlátozzák a maximum megvásárolható mennyiségét, ahogyan azt alkalmanként más hatósági áras termékekkel is tenni szokták, derül ki a cikkből. A csirkecomb 1300-1600 forintba kerül kilónként, a csirke far-hát pedig 250 forintba. 

A hatósági árnak köszönhetően a sertéscomb ára sem növekedett tavalyhoz képest, kilója még most is 1500 forintba kerül, ám a nagy kereslet miatt a boltoknak és kiskereskedelmi üzleteknek néha nehézséget okoz a vásárlói igények kielégítése. 

A csont nélküli sertéskaraj körülbelül 2200, a lapocka 1800, az oldalas 2300, a tarja 2350, a csülök pedig 1700 forintba kerül. Az árak ettől kicsivel eltérhetnek a különböző helyeken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A marhahús eleve nem tartozik a legnépszerűbb hazai húsfélék közé, de a mostani árak mellett valószínűleg még a korábbiaknál is kevesebb marhát fognak vásárolni a magyarok. A csont nélküli marhalábszár kilója 4000, a nyaké 4400, a gulyáshús 4500, a pacal pedig 2800 forint körül található, a steakek ára pedig elérheti, sőt meg is haladhatja a tízezres határt. A marhahús fogyasztói átlagára a KSH adatai alapján januárban még csak 2700 forint volt, írja a cikk. 

A kacsahús is rengeteget drágult, a hízott kacsamellfilé ára jelenleg 5500 forint körül mozog, a hízott kacsacombé pedig 3300 forint körül. A kacsamáj ára már eléri a kilónkénti 14 ezer forintot is. 

Nincs még egy ország az EU-ban, ahol annyira brutális az áremelkedés, mint Magyarországon

Nagyon sok olyan élelmiszer van, amelyik Magyarországon drágult a legtöbbet az elmúlt egy évben, ilyenek például a sajt, a sör vagy a pizza is.

Nincs még egy ország az EU-ban, ahol annyira brutális az áremelkedés, mint Magyarországon

Nagyon sok olyan élelmiszer van, amelyik Magyarországon drágult a legtöbbet az elmúlt egy évben, ilyenek például a sajt, a sör vagy a pizza is.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük