30 ezer forinttal több maradhat a pénztárcádban: kinek és mikor jár a pénz?

A kormány lépett a devizahitelesek ügyében.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány ismét lép a devizahitelesek megmentése érdekében. Ha devizahiteled van, és a bank visszaélt az árfolyamréssel - az esetek többségében feltehetőleg ez történt -, úgy visszakaphatod az ebből fakadó többletbefizetéseket. Ez akár 100 ezer forintot is jelenthet, ám a fontosabb, hogy a havi törlesztőrészlet is komolyan mérséklődhet. Erre számíthatsz.

Összesen 400 milliárd forintot fizethetnek vissza a bankok hiteles ügyfeleiknek a kormány lépése nyomán. A Ház a Kúria két héttel ezelőtti jogegységi határozatát foglalta törvénybe, ám a bajba került devizahitelesek gondjai nem oldódnak meg teljesen. A mostani döntés viszont a forinthiteleseket is érinti.

Tízezreket nyerhetsz havonta

Nagyjából 20%-kal csökkenhet az adós havi törlesztőrészlete egyes hitelek esetében. Így jelentősen, akár 20-30 ezer forinttal is mérséklődhet egy adós havi fizetési kötelezettsége. Ez minden esetben vonatkozik rád, kivéve akkor, ha végtörlesztettél. Az indoklás szerint a végtörlesztésben részt vevők már így is kedvező feltételekhez jutottak, így további segítséget számukra nem nyújt a kormány.

Az új törvény megszületésével az adósnak nem kell perelnie, a bank bizonyos esetekben visszafizeti a törvény szerint jogtalanul beszedett pénzt akár forintalapú hitelek esetében is. Sőt, akkor is él a döntés rád nézve, ha az árfolyamgát lehetőségével éltél.

A lényeg: mivel a Kúria az árfolyamrés tisztességtelenségét állapította meg, ezért minden devizaalapú kölcsönre, lízingre vonatkozóan a bankok kötelesek elszámolni a tisztességtelenül szerzett nyereséggel, és azt pereskedés nélkül visszafizetni az adósnak, illetve a tartozásból levonni.

Nem csak a devizahiteleseken segít a törvény, mely az egyoldalú kamatemelésekkel is foglalkozik. Ennek értelmében minden egyoldalú kamatemelés tisztességtelennek minősül, míg a bankok nem bizonyítják annak tisztességességét a bíróságon. Ez utóbbira azonban szakértők szerint a legtöbb esetben nincs sok esély.

Korábban több tüntetést is szerveztek a bankok ellen devizahitel-károsultak. Általában a kormány tétlenségét okolták. Nézegess képeket az idei kormányellenes megmozdulásokról!

Ősszel neked fizetnek a bankok

A pénzintézeteknek egy hónapjuk van arra, hogy felülvizsgálják a szerződéseiket, várhatóan pedig három hónapon belül rendezik is a kérdéses ügyeket, így az adósok pénzükhöz legkésőbb október elején juthatnak hozzá, illetve a törlesztő mértéke is ekkorra mérséklődik.

A tisztességtelennek nyilvánított gyakorlat szerint a bankok eddig devizahitelek esetében az árfolyamréssel trükközhettek. Ez azt jelentette, hogy a pénzintézet folyósításkor az alacsonyabb vételi árfolyamon, míg törlesztéskor a magasabb eladási árfolyamon számolt. A Kúria június 16-i döntése értelmében középárfolyamon kellett volna számolni, így az ebből nyert különbözet visszajár az ügyfélnek, és ezentúl mérséklődik a törlesztő mértéke.

Forinthitelek esetében az egyoldalú kamatmódosítások miatt lehetnek bajban a bankok. Ezeknél ugyanis nekik kellene bíróság előtt bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el, ám erre szakértők szerint nincs sok esély. Így forintalapú kölcsönöknél a kamat visszaállna az eredeti szintre.

Becslések szerint az árfolyamrés miatt 100 milliárd, az egyoldalú kamatemelés miatt pedig 300 milliárd forintot veszítenek a bakok, tehát őszig összesen 400 milliárd forint járhat vissza az adósoknak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A teljes probléma megoldását ismét elodázták

A bajban lévő devizahitelesek problémája ezzel azonban nem oldódott még meg, ezt pedig maga a törvény ismeri el. Abban ugyanis szerepel, hogy ősszel újabb rendelkezések jöhetnek. Várhatóan az őszi ülésszakban olyan törvényt fogadnak majd el, amely megszünteti a devizahitelezést.

Azért lenne szükség akár a devizahitelek forintosítására vagy egyéb megoldásra, mert a fő gond nem az árfolyamrésből, hanem magából az árfolyamból fakad. Ugyanis a szerződés megkötése óta rengeteget gyengült a forint mind az euróhoz, mind pedig a svájci frankhoz képest.

Bár komoly változást hozhat a törvény egyes hitelesek törlesztőrészletében, még mindig nem éri el a hitel igénylése idején fizetendő mértéket. Ha ma 124 ezer forintot törlesztesz, és a bankod veled is tisztességtelenül járt el, ezután 100 ezer forintot fogsz. Azonban egy ilyen mértékű hitel törlesztője a válság előtt még 60 ezer forint környékén mozgott.

A forinthitelek esetén akár rosszul is járhat az adós. Mivel a Magyar Nemzeti Bank régóta folyamatosan csökkenti az alapkamatot, így a bank bizonyos esetekben ennek mértékében csökkentette a részleteket. A törvény betűje szerint azonban most ezt is meg kellene semmisíteni a pénzintézeteknek, mellyel emelkedne a törlesztőrészlet.

Ezt is szeretjük