Fordulat: most a bankok fizetnek neked

Mit kell tenned érte? Elmagyarázzuk

A Kúria döntött, perek tömege jöhet. A kormányon a sor.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Kúria Polgári Kollégiuma egy nagyon fontos döntést hozott meg hétfőn. Ezek után a bíróságok csak egyféleképp dönthetnek a devizahiteles ügyek egyes pontjaiban.

Már a kormány sem halogathatja az adósok problémájának évek óta húzódó megoldását.

Az árfolyamrés tisztességtelen

A Kúria mostani döntésében egyértelműen csak az egyik vizsgált kérdésben foglalt állást, ám ez egy nagyon fontos kérdés. A testület kimondta, hogy az árfolyamrés tisztességtelen, az az adós számára indokolatlan költséget jelent, mindezek tetejében pedig még csak nem is átlátható.

A többi kérdésben nem született ilyen markáns határozat, így ezekben a bíróságok tovább mérlegelhetnek. Az árfolyamkockázat adósra hárításának jogszerűsége csak akkor válhat kétségessé, ha nem volt megfelelő a tájékoztatás, de az egyoldalú szerződésmódosítás törvénybe ütközésének is hasonló feltételek szabtak.

Tehát az árfolyamkockázat önmagában nem törvénytelen, de egyes esetekben a bíráságok a perek kapcsán mégis dönthetnek az adós javára. Hogy mik ezek az esetek?

Ha a bank nem tájékoztat megfelelően a kockázatról, úgy máris komoly esély nyílik arra, hogy a pénzintézetet elmarasztalják. Ha az átlagember számára nem érthető a tájékoztatás, akkor szintén. Ezeket a helyzeteket pedig a bíróság állapítja majd meg.

Perek százai jöhetnek

A Kúria döntése nem jogszabály, illetve emiatt a már lezárt ügyeket sem fogják megsemmisíteni, tehát visszamenőleges hatálya sincs. Azonban a már folyamatban lévő, vagy az ezután induló perekben használhatják.

A nemrég lezárult úgynevezett Kásler-ügyben a bíróság kimondta, hogy a hitelt nyújtó OTP jogszerűtlenül variálta érdeke szerint az árfolyamokat. A pénzintézet folyósításkor az alacsonyabb vételi árfolyamon, míg törlesztéskor a magasabb eladási árfolyamon számolta át a devizát forintra. Ráadásul ezt kihagyta a teljes hiteldíjmutatóból is.

Politikusaink még a nyaralásuk előtt döntést hozhatnak a devizahitelesek megmentéséről, ám valószínűbb, hogy még húzzák az időt.

A Kásler-ügyben a hitelük összegének 1%-a, mintegy 140 ezer forint járt vissza a házaspárnak, ami az árfolyamok változásából adódott többlet, azonban ettől még a hitelüket törleszteni kell. Feltehetőleg nem kell egyenként perelni az adósoknak a bankokat, elképzelhető, hogy több pénzintézet is magától módosítja a szerződések árfolyamrésre vonatkozó szakaszait, és visszafizeti az ebből keletkezett többletbevételét az ügyfelek számláira, melynek összege a Kásler-ügyben visszafizetett nagyságrendű lehet.

A kormányon a sor

Ettől a döntéstől a bajban lévő devizahitelesek problémája egyáltalán nem oldódott meg. Hogy a törleszteni képtelen, ingatlanjukat is elvesztő károsultak helyzete rendeződjön, a kormány beavatkozására lenne szükség.

Bár az újonnan megalakult Országgyűlés egyik első intézkedése a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása volt, ez csak átmeneti megoldás és tűzoltás a leginkább bajban lévőknek. Eddig még hivatkozhatott arra a kétharmad, hogy megvárja a különféle testületek - Alkotmánybíróság, Kúria, Európai Bíróság - állásfoglalását az ügyben, azonban mára mindegyik illetékes testület nyilatkozott.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a bankok a döntés hatására nem lépnek maguktól, akkor az ügyfelek perelni kénytelenek igazukért és pénzükért. A kormány a mostani ítélet ismeretében viszont törvényt hozhat az ügyben, ami viszont talán már csak ősszel lesz esedékes, legalábbis a témában megnyilatkozó politikusok szavaiból erre lehet következtetni.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük